27 Nisan 2026, Pazartesi
Gece Modu Gece Modu Gündüz Modu Gündüz Modu
Haber Giriş: 27.04.2026 11:03 | Son Güncelleme: 27.04.2026 11:23

İtalya’da babalık dönüşüyor: Yasa geçmedi, değişim sürüyor

İtalya’da parlamento eşit ebeveyn izni teklifini reddederken, sosyal medyada çocuk bakımını üstlenen “baba influencer”lar geleneksel aile rollerini dönüştürüyor; ülkede kadın istihdamı hâlâ AB ortalamasının oldukça gerisinde
Fotoğraf: Japan Times
Fotoğraf: Japan Times
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

İtalya’da parlamento, anneler ve babalar arasında eşit ebeveyn izni getirilmesini öngören düzenlemeyi reddederken, ülkede giderek artan sayıda 'baba influencer' geleneksel ebeveynlik rollerini yeniden tanımlıyor.

Reuters’ın haberine göre, Milano banliyösünde yaşayan iki çocuk babası Diego Di Franco, her gün çocuklarını okuldan alıyor, ders dışı aktivitelerini organize ediyor ve akşam yemeğini hazırlıyor. İtalya’da genellikle annelere atfedilen bu görevleri üstlenen Di Franco, deneyimlerini sosyal medyada paylaşarak dikkat çekiyor.

Şubat ayında İtalya Parlamentosu, annelik ve babalık izinlerini eşitlemeyi hedefleyen teklifi bütçe kısıtlarını gerekçe göstererek reddetti. Teklif, anneler ve babalar için devredilemeyen ve tam ücretli eşit izin hakkı öngörüyordu.

Kadınlar üzerindeki yük sürüyor

Euro Bölgesi’nin üçüncü büyük ekonomisi olan İtalya’da bakım yükünün büyük kısmını hâlâ kadınlar üstleniyor. Ülkede kadın istihdam oranı yüzde 53 seviyesinde kalırken, Avrupa Birliği ortalaması yüzde 70,8 olarak ölçülüyor. Bu fark, İtalya’nın AB’deki en yüksek cinsiyet istihdam açığına sahip ülkelerden biri olmasına yol açıyor.

Uzmanlara göre mevcut sistemdeki dengesizlik dikkat çekici: anneler için 5 ay izin bulunurken, babalara yalnızca 10 gün izin veriliyor. Bu durumun, kadınların iş hayatında geri kalmasına ve doğum sonrası işten ayrılmaların artmasına neden olduğu belirtiliyor.

'Kültürel devrim kaçtı' eleştirisi

Muhalefet, yasa teklifinin reddedilmesini “kaçırılmış bir kültürel dönüşüm fırsatı” olarak nitelendirdi. Demokratik Parti lideri Elly Schlein, düzenlemenin kabul edilmesi halinde bunun bir “kültürel devrim” yaratacağını savundu.

Olimpiyat şampiyonu yüzücü Federica Pellegrini de sosyal medyada yaptığı paylaşımda, “İtalya’da kariyer yapmak isteyen bir kadın için anne olmamak daha iyi bir seçenek olabilir” diyerek tartışmayı alevlendirdi.

Sosyal medyada değişen babalık algısı

Parlamentodaki tabloya karşın sosyal medyada farklı bir eğilim dikkat çekiyor. “Dad influencer” olarak adlandırılan içerik üreticileri, çocuk bakımına aktif katılan babalık modelini görünür kılıyor.

Sosyolog Annina Lubbock, bu içerik üreticilerinin daha kapsayıcı ve eşitlikçi bir babalık anlayışını yaygınlaştırdığını belirterek, “Bu hem süregelen bir değişimin yansıması hem de bu değişimi hızlandıran bir etki” değerlendirmesinde bulundu.

Değişim yavaş ama hissediliyor

50 binden fazla takipçisi bulunan Di Franco, takipçilerinin büyük bölümünün kadınlardan oluştuğunu ve çoğunun eşlerini ev içi sorumluluklara daha fazla dahil etmeye nasıl teşvik edebileceklerini sorduğunu söyledi.

Eşi tam zamanlı yönetici olarak çalışırken çocuk bakımının büyük kısmını üstlenen Di Franco, bu modelin İtalya’da hâlâ istisna olduğunu belirtiyor. Ancak kendi deneyimine göre değişim yavaş da olsa ilerliyor:

“İlk çocuğumda anaokulundaki tek babaydım. Altı yıl sonra üç-dört baba vardı. O zaman dedim ki: işler değişiyor.”

Kaynak: Reuters