21 Eylül 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.01.2024 10:27 | Son Güncelleme: 02.01.2024 10:36

Jeffrey Epstein davasında 200 kişinin ismi halka açıklanacak

Reşit olmayan kızları fuhuşa zorladığı ve insan kaçakçılığı yaptığı iddiasıyla yargılanan ve kaldığı hapishanede intihar eden ABD’li milyarder Jeffrey Epstein davasındaki 200 kişinin isminin kamuoyuyla paylaşılmasına karar verildi. Listede ABD eski başkanından İngiliz prensine kadar birçok isim var
Jeffrey Epstein davasında 200 kişinin ismi halka açıklanacak

New York Mahkemesi, Jeffrey Epstein ve partneri Ghislaine Maxwell’in seks ticareti davasıyla bağlantılı olan 200 kişinin isminin kamuoyuna açıklanmasına karar verdi. Şimdiye dek mahkemede Jane ve John Doe takma isimleriyle anılan Epstein’ın suç ortaklarının isimleri artık açığa çıkarılabilir. Kurban Virginia Giuffre'nin 2015 yılında Ghislaine Maxwell’e karşı açtığı iftira davasında isimlerin halka açıklanmaması kararlaştırılmıştı.

Davada isimleri açıklanmayan birçok kişi Epstein ve Maxwell'in ortakları, çalışanları veya onun uçaklarında uçan kişiler olarak biliniyor. Ayrıca Epstein'ın New York'taki bir malikane, Palm Beach'teki bir villa, ABD Virgin Adaları'ndaki özel bir ada ve Santa Fe dışındaki bir çiftlik de dahil olmak üzere evlere götürüldüğü iddia edilen kurbanlarının isimleri de listede yer alabilir.

Bill Clinton

Listedeki çoğunlukla incelenecek olan kişiler arasında ABD eski başkanı Bill Clinton ve İngiltere Prensi Andrew’un yanı sıra aktörler ve akademisyenlerin de yer alacağına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.

Bill Clinton’ın adı Doe 36 olarak geçiyor

Mahkeme kayıtlarına göre Jane Doe 162 adlı tanık, Epstein'ın New York malikanesindeki evinde Andrew, Maxwell ve Giuffre ile birlikteyken 17 yaşında olduğunu ifade etti. ABD eski başkanı Bill Clinton listede Doe 36 olarak 50’den fazla maddede anılıyor. Giuffre, Clinton'un yanlış bir davranışta bulunduğuna dair herhangi bir iddiada bulunmadı ancak Clinton'un hiç ziyaret etmediğini söylediği adada onunla buluştuğunu iddia etti. Ancak Epstein'ın pilotlarından birinin tuttuğu kişisel uçuş kayıtları, Clinton'un 2001'de görevden ayrılmasından sonraki yıllarda Paris, Bangkok ve Brunei gezileri de dahil olmak üzere Epstein'ın uçağıyla yoğun bir şekilde uçtuğunu gösterdi.

Yüksek profilli isimler

Listede dikkat çeken isimler arasında CIA direktörü William Burns ve Beyaz Saray danışmanı olan Kathryn Ruemmler'in yanı sıra Profesör Noam Chomsky, milyarder Reid Hoffman ve eski Harvard başkanı Lawrence Summers gibi isimler de var. Diğer isimlerin Woody Allen, Bill Gates, eski Norveç başbakanı Thorbjørn Jagland, eski İsrail başbakanı Ehud Barak ve eski Barclays başkanı Jes Staley olduğu belirtiliyor.