29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 26.03.2022 20:38 | Son Güncelleme: 26.03.2022 23:41

Joe Biden'dan Putin'e: O bir kasap

NATO toplantısı için Avrupa’ya giden ABD Başkanı Joe Biden, burada sürdürdüğü temasları sırasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için kasap ifadesini kullandı
Joe Biden'dan Putin'e: O bir kasap

Polonya'yı ziyaret eden Biden, başkent Varşova'da 2. Dünya Savaşı sırasında ağır hasar gören önemli simge yapılarından Kraliyet Kalesi'nin önünde konuşma yaptı. Avrupa'nın kendisini Rus saldırganlığına karşı uzun bir mücadeleye hazırlaması gerektiğini vurgulayan Biden, Polonya doğumlu Papa 2. Jean Paul'ün sözlerine atıfta bulundu ve Polonya'nın eski Devlet Başkanı Lech Walesa'dan alıntı yaptı.

Putin'in Ukrayna'yı işgalinin on yıllarca sürecek bir savaş tehdidi oluşturduğunu vurgulayan Biden, "Bu savaşta uyanık olmamız gerekiyor. Bu savaş günler ya da aylar içinde kazanılmayacak. Uzun vadede bu mücadelede yer almak için şimdi taahhütte bulunmalıyız" dedi.

"Bu adam iktidarda kalmamalı"

Rusya Devlet Başkanı Putin için "Tanrı aşkına, bu adam iktidarda kalmamalı" diyen Biden, Rus halkına hitaben de Rusların düşman olmadığını kaydetti. Biden, "Masum çocukların ve yaşlıların öldürülmesini hoş karşıladığınıza ya da hastanelere, okullara, doğumhanelere, Rus füzeleri ve bombalarıyla saldırılmasını kabul ettiğinize inanmayı reddediyorum" ifadesini kullandı.

"Biz yanınızdayız"

Joe Biden konuşmasında "Barbarlık, asla özgür olma arzusuna galip gelmeyecek. Ukrayna asla Rusya için bir zafer olmayacak" diye konuştu. Biden "Her nesil demokrasi düşmanlarına karşı savaş verdi. Ukrayna halkına mesajım; Biz yanınızdayız. Nokta" dedi.

Biden, Putin için "O bir kasap" nitelemesini yap

Gün içinde Polonya’nın başkenti Varşova’daki Ukrayna mülteci kampını ziyaret eden Biden, burada bir süre önce savaştan kaçan kadın ve çocuklarla sohbet etti. Ukraynalı mültecilerin Putin hakkında ne düşündüğünü sorması üzerine Biden, "O bir kasap" nitelemesini yaptı.

Mültecilerle yaptığı temaslardan sonra gazetecilere konuşan Biden, “İnsan ruhunun derinliği ve gücü beni her zaman şaşırtıyor. O çocukların her biri, 'Babam, dedem ya da dışarıda savaşan erkek kardeşim için dua et' anlamında bir şeyler söyledi” dedi.

Ukraynalı bakanlarla son durumu görüştü


Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Biden’ın Kuleba ve Reznikov ile Ukrayna’daki son askeri, diplomatik ve insani sorunlarla ilgili konuları ele aldığı kaydedildi. Açıklamada, Biden'ın bu hafta katıldığı Belçika'daki toplantılar ve ABD'nin Ukrayna'ya sağladığı önemli askeri ve insani yardımlar da dahil olmak üzere, Ukrayna'nın Rus saldırganlığına karşı mücadelesini desteklemek için dünyayı bir araya getirme çabaları hakkında Ukraynalı bakanlara son gelişmeleri aktardığı bildirildi.

Görüşmede, Ukrayna'nın topraklarını savunmasına yardımcı olmak için daha fazla ne tür çaba sarf edilebileceğinin konuşulduğu vurgulanan açıklamada, ayrıca Rusya’yı Ukrayna’da süren saldırganlığından sorumlu tutmak için devam eden eylemlerin tartışıldığı ifade edildi.

"Sizin özgürlüğünüz, bizim özgürlüğümüzdür"

Biden, Polonya'daki temasları kapsamında Cumhurbaşkanı Duda ile görüştü. İkili, Ukrayna'daki savaşı sona erdirme konusundaki ortak çabaları hakkında konuştu. Biden, Duda'ya, olası bir Rusya saldırısında ABD ve diğer NATO müttefiklerinin yardıma geleceğine dair güvence vererek "Sizin özgürlüğünüz, bizim özgürlüğümüzdür" diye konuştu.

NATO birliğinin önemini vurgulayan Biden, Batı ittifakının toplu savunma anlaşmasını kutsal bir bağlılık olarak değerlendirdi. Biden, Polonya'nın yaşanan insani krizin yükünü omuzladığını ve Ukrayna'dan kaçan 3,5 milyon insandan en az 2 milyonunun Polonya'ya geldiğini söyledi.

ABD'nin 100 bin mülteciyi kabul edeceği sözünü veren Biden, diğer NATO müttefiklerinin de daha fazlasını yapması gerektiğini belirtti. Duda, zor zamanlara rağmen ABD-Polonya ilişkilerinin geliştiğini dile getirdi. Rusya'nın enerji konusundaki şantajlarına vurgu yapan Duda, "Polonya'daki nükleer santrali inşasında ABD ile iş birliği yolunda ilerliyoruz. Bu ortaklığın ülkemizdeki nükleer enerjinin geliştirilmesine katkı sağlayacağına ve bunun ülkelerimiz arası yakın iş birliği içinde uygulanacağına kuvvetle inanıyorum" ifadelerini kullandı.