06 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.01.2024 18:53 | Son Güncelleme: 14.01.2024 19:12

Kanada'ya gelecek öğrenciler için üst sınır gelebilir

Konut arzıyla ilgili bir süredir sorun yaşayan Kanada, arzı artırmak için çareyi uluslararası öğrenci sayısına üst sınır getirmekte buldu. Kanada'nın Göçmenlik Bakanı Marc Miller uluslararası öğrenci sayısına değinerek "Öğrenci sayısı çok şişti, kontrolden çıktı" ifadelerini kullandı
Kanada'ya gelecek öğrenciler için üst sınır gelebilir

Kanada Göçmenlik Bakanı Marc Miller, hükümetin konut satın alma krizi nedeniyle eleştirilere maruz kaldığı bir dönemde, Kanada'da yaşamalarına izin verilen uluslararası öğrenci sayısına bir üst sınır getirmeyi düşündüklerini söyledi.

CTV'nin haberine göre Kanada, ekonomisini ayakta tutmak ve yaşlanan nüfusunu desteklemek için göçe bağımlı ve Başbakan Justin Trudeau yıllık göçü arttırıyor. Öte yandan konut talebini körükleyen göçmen ve uluslararası öğrenci sayısı da ülke gündemini meşgul ediyor.

2024'te öğrencilere sınırlama gelebilir

Miller, CTV'ye verdiği röportajında hükümetin bu yılın birinci ve ikinci çeyreğinde uluslararası öğrencilere bir sınırlama getirmeyi düşündüğünü söyledi. Miller, Kanada'daki uluslararası öğrenci sayısına atıfta bulunarak "Bu hacim endişe verici, gerçekten de kontrolden çıkmış bir sistem var" şeklinde konuştu.

Hükümetin uluslararası öğrencilerde ne kadarlık bir azalma düşündüğünü söylemedi.

Çalışma izni için yoğun talep var

Resmi verilere göre 2012'de 275 bin olan aktif vizeli yabancı öğrenci sayısı 2022'de 800 bini aştı. Kanada, çalışma izni almanın nispeten kolay olması nedeniyle uluslararası öğrenciler için popüler bir ülke.

Liberal hükümet yabancı öğrenci vizelerinin sayısının sınırlandırılması fikrini Ağustos ayında gündeme getirmiş, ancak İskan Bakanı Sean Fraser o dönem yaptığı açıklamada hükümetin bu seçeneği uygulayıp uygulamama konusunda henüz bir karar vermediğini söylemişti.

Trudeau güç kaybediyor

Trudeau ve partisi, sekiz yılı aşkın bir süredir görevde olmasının ardından güç kaybediyor ve yapılan son anketler de bunu gösteriyor. Özellikle de Trudeau hükümetini ülkedeki konut sorununu düzgün bir şekilde yönetmemekle eleştiren Pierre Poilievre liderliğindeki muhalefet kanadı, anketlerde her geçen gün biraz daha gücünü artırıyor.