22 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.12.2023 12:44 | Son Güncelleme: 06.12.2023 13:07

Kanada'ya yerleşenler anlatıyor: Gerçekten umduğumuz gibi mi?

Son yıllarda Türk vatandaşlarının yerleşmek için tercih ettiği ülkelerin birinci sırasında yer alan Kanada, huzurlu sokakları ve bedava sağlık hizmetleriyle dikkat çekiyor. Business Insider'ın Kanada'ya yerleşen Amerikalılar ile yaptığı röportajda madalyonun farklı bir yüzü olduğu ortaya çıktı
Kanada'ya yerleşenler anlatıyor: Gerçekten umduğumuz gibi mi?

Son yıllarda Türkiye ve Amerika da dahil birçok ülkeden Kanada’ya yoğun bir göç oldu. Kimileri bedava sağlık hizmeti, daha iyi eğitim, daha az şiddet ya da daha iyi yaşam şartları için Kanada’ya yerleşti. Peki gidenler gerçekten de memnun mu? Business Insider, Kanada’ya yerleşen Amerikalılar ile konuştu ve verdikleri cevaplar herkesin umduğu gibi değil.

Güneyde doğan ve büyeyen Mahlena-Rae Johnson, liseyi bitirdikten sonra ABD’nin Los Angeles şehrine taşındı. California’yı evi gibi hissettirecek insanlar ve bir eş bulana kadar burada yıllarca yazar olarak çalıştı. 2016 yılında başkanlık seçimlerinde Donald Trump’ın Hillary Clinton’ı yenmesi, 42 yaşındaki siyahi bir kadın olan Johnson’ın hayatında dönüm noktası oldu. Bu olayın ülke içindeki derin siyasi ve ideolojik bölünmeleri ortaya çıkardığını ve bunun da cinsiyet ayrımı olmayan Amerikalılara karşı giderek artan bir hoşgörüsüzlüğe yol açtığını düşündü.

Çocuklarını yetiştirmek için siyasi açıdan daha ilerici ve güvenli bir ortam arayışına girerek 2018 yılında partneriyle birlikte Kanada’ya taşındı. Johnson “Kanada’ya taşınan insanların videolarını izledim ve bir yıl önce buraya taşınmış bir adam ülkesinin sürekli savaş halinde olmadığı bir yerde yaşamayı sevdiğini söylüyordu. Burası genel olarak ailemle kendimi güvende hissettiğim bir yer” dedi.

"Kanada'ya taşınmak" aramasında artış 

Google verileri 2016’daki başkanlık seçimleri, 2020’deki Biden ve Trump arasındaki seçim ve 2022’de Yüksek Mahkeme’nin Roe v. Wade kararını bozmasının ardından “Kanada’ya taşınmak” teriminin aramasında artış olduğunu gösteriyor. Göçmenlik avukatı olan Michael Niren “Genellikle bir seçim dönemi olduğunda ya da seçilen kişiden memnun olmadığında özellikle Amerikalılar Kanada’ya taşınmak istiyor” dedi.

Çok küçük bir miktar Amerikalı gerçekten rüyalarını gerçekleştirip taşındı. Kanada hükümetinin verilerine göre, 79 bin 175 Amerikalı 2015’in ilk çeyreğinde ve 2023’ün üçüncü çeyreğinde Kanada’ya yerleşmek için başvurdu. Veriler Kanada’ya göçen Amerikalıların kalıcı mı, iş için mi yoksa okumak için mi başvurduğunu göstermiyor.

Madalyonun diğer yüzü

Business Insider’a konuşan Kanada’ya yerleşmiş iki Amerikalı, bu kararı daha iyi sağlık hizmeti, kutuplaşmış ve bölücü siyasetten kaçmak ve toplumda daha güvende hissetmek için verdiklerini söyledi. Ancak yaşam kaliteleri yükselmiş olsa da madalyonun görünmeyen bir yüzü var: Sağlık hizmeti alabilmek için beklemeleri gereken uzun bir liste ve ev fiyatlarının çok pahalı olması.

Johnson, Kanada’daki eğitim sisteminin iki çocuğu için daha avantajlı olduğunu keşfetti. Los Angeles’ta birçok okulun gerçek bir bina yerine konteynerde olduğunu, Kanada’da ise çocukların güvenle gidebilecekleri okul binaları olduğunu belirtti. Johnson ve ailesi aynı zamanda ülkenin sağlık hizmetlerinden de yaralanma hakkı aldı. Ancak çok uzun bir bekleme süresi ile karşılaştılar.

"Kanser tedavisi için uçmak zorunda kalan insanlar var"

Hem ABD hem de Kanada’da yaşamış olan Niren de aynı durumdan şikâyetçi. Kalça ameliyatı olması gereken annesi için 18 ay sonraya randevu alabildi. Niren, “Kanser tedavisi görebilmek için ABD’de dahil diğer ülkelere uçmak zorunda kalan insanlar var çünkü çok uzu bir bekleme listesi var. ABD’de doktor randevusunu iki gün içinde alabiliyorsunuz” dedi. Niren ayrıca Kanadalıların böylesine kapsamlı bir sağlık sistemini desteklemek için yüksek vergiler ödediğini söyledi. Niren, "İnsanlar buna ücretsiz sağlık hizmeti diyor ama ücretsiz değil. Çok pahalı çünkü vergiler yoluyla ödeme yapıyorsunuz” dedi.

Ev hayalleri suya düştü

2020’de Portland’dan Kanada’ya taşınan 40 yaşındaki Chris Ouellet de ev fiyatlarından şikâyetçi. Ouellet, ev sahibi olma hayallerinin suya düştüğünü belirterek “Portland'da sahip olduğumuz ev 1.800 metre kareydi ve 265.000 dolara satın almıştık. Burada o fiyata ev bulamazsınız. Çoğu apartman dairesi 500.000 ila 900.000 dolar civarında. Müstakil evler ise neredeyse bir milyon dolar” dedi.

Kanada hakkında sözü ise Niren söylüyor: “Kanada dünyanın en iyi ülkelerinden biri ama bir ütopya değil.”