01 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.12.2023 19:55 | Son Güncelleme: 06.12.2023 20:11

Kanada'da enflasyon korkusu: Faiz artırımına açık kapı bıraktı

Kanada Merkez Bankası (BoC) Çarşamba günü faiz oranını yüzde 5'te sabit tuttu. Banka, ekonomik yavaşlama ve fiyatlardaki genel gevşemeyi kabul ederken enflasyon konusunda hala endişeli olduğunu söyleyerek yeni bir faiz artırımına açık kapı bıraktı
Kanada'da enflasyon korkusu: Faiz artırımına açık kapı bıraktı

Kanada Merkez Bankası (BoC) Haziran ve Temmuz aylarında faiz oranlarını çeyrek puan artırarak son 22 yılın en yüksek seviyesine çıkardı ve o tarihten bu yana yapılan üç politika belirleme toplantısında faiz oranlarını sabit bıraktı. Enflasyon geçen yıl yüzde 8'i aşan zirve seviyesinden Ekim ayında yüzde 3,1'e geriledi ancak 31 aydır bankanın yüzde 2'lik hedefinin üzerinde seyretmeye devam ediyor.

Faiz artırımı mesajı

Beş paragraflık alışılmadık bir açıklama yapan banka, "Yönetim Konseyi enflasyon görünümüne ilişkin risklerden hala endişe duymaktadır ve gerekirse politika faizini daha da yükseltmeye hazırdır" dedi. Banka ayrıca çekirdek enflasyonda daha fazla ve sürekli bir gevşeme görmek istediğini paylaştı.

Reuters'ın haberine göre faiz kararı sonrası Kanada doları yüzde 0,3 artışla 1,3553 ABD dolarından işlem gördü. Ancak açıklamada, bir önceki politika açıklamasında kullanılan "fiyat istikrarına yönelik ilerlemenin yavaş olduğu ve enflasyonist risklerin arttığı" ifadesine yer verilmedi.

Ekonomide talep fazlası yok

Banka, bunun yerine Çarşamba günü işgücü piyasası baskılarının azaldığını ve yılın ortalarında büyümenin durduğunu ve ekonominin artık talep fazlasına sahip olmadığını belirtti. Kanada Merkez Bankası, "Yüksek faiz oranları harcamaları açıkça kısıtlıyor" ifadelerini kullandı.

Diğer yandan petrol fiyatları Ekim ayında tahmin edilenden varil başına yaklaşık 10 dolar daha düşük seyrediyor.

"Ekonomideki yavaşlama, genişleyen mal ve hizmet fiyatları yelpazesinde enflasyonist baskıları azaltıyor" diyen banka, Ekim ayı çekirdek enflasyonunun son aylarda görülen bir aralığın alt sınırında olduğunu belirtti.

Erken faiz indirimi bekleyenlere mesaj

Scotiabank'ta sermaye piyasaları ekonomisi başkan yardımcısı olan Derek Holt, "Banka, faiz indirimlerinin gelecek yılın ilk çeyreği gibi erken bir tarihte başlayacağına dair piyasa fiyatlamasına karşı çıkıyor" ifadelerini kullandı.

Para piyasaları, Mart ayı gibi erken bir tarihte bankanın faiz indirimine gidilebileceğine dair bahis oynuyor ve Nisan ayına kadar 25 baz puanlık bir indirim fiyatlıyor. Ancak Başkan Tiff Macklem, Kanada Merkez Bankası'nın henüz parasal gevşemeyi düşünmediğini çünkü enflasyonun hala hedefin çok üzerinde olduğunu söyledi.

Monex Avrupa ve Kanada FX analiz başkanı Simon Harvey, "Zıt sinyallerle piyasaların daha erken ve daha agresif bir gevşeme döngüsünü fiyatlamasını umutsuzca engellemeye çalışıyorlar" şeklinde konuştu.

Faiz oranları bir süre zirvede kalabilir

Banka, Ekim ayında enflasyonun 2024 ortalarına kadar yüzde 3,5 civarında seyredeceğini, 2025 sonlarında ise yüzde 2 hedefine ineceğini tahmin etti. Macklem geçen ay, aşırı talebin ortadan kalkması ve zayıf büyümenin aylarca devam etmesinin beklenmesi nedeniyle faiz oranlarının zirvede olabileceğini söyledi.

Faiz indirimi için geri sayım başladı

BMO Capital Markets baş ekonomisti Doug Porter, "Banka'dan gelen ana mesaj, faiz artışlarının gerçekten işe yaradığına inandıkları yönünde" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Faiz oranlarını artırmayı bitirdikleri oldukça açık ve artık faiz oranlarını düşürmeye başlamak için geri sayım başladı"

Kanada ekonomisi üçüncü çeyrekte beklenmedik bir şekilde yıllık bazda yüzde 1,1 oranında daralarak resesyona girmekten kurtuldu, ancak çoğu ekonomist yaklaşan yüksek oranlı mortgage yenilemelerinin gelecek yıl büyümeden bir parça daha götüreceğini tahmin ediyor.

Geçen hafta yayınlanan bir Reuters anketine göre Kanada Merkez Bankası, enflasyon ve ekonomi yavaşladıkça 2024'ün ikinci çeyreğinde faizleri düşürmeye başlayacak.

Ticaret fazlası beklentileri aştı

Çarşamba günü ayrıca, Kanada İstatistik Kurumu, ihracatın marjinal bir şekilde artması ancak ithalatın düşmesi nedeniyle Kanada'nın Ekim ayında 2,97 milyar Kanada doları (2,19 milyar dolar) ile beklenenden daha fazla ticaret fazlası kaydettiğini açıkladı.

Ivey Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Çarşamba günü Kanada ekonomik faaliyetlerinin Kasım ayında son yedi ayın en yüksek hızında genişlediğini açıkladı.