Katar, Washington'un baskısı üzerine Hamas liderlerine ülkeyi terk etmelerini söyleyerek Körfez ülkesinin politikasında önemli bir değişikliğe gitti. Kaynaklara göre bu talep yaklaşık 10 gün önce ABD'li yetkililerle yapılan yoğun görüşmelerin ardından yapıldı. Katar, Suriye'deki iç savaşın Hamas'ı Şam'daki üssünü terk etmeye zorladığı 2012 yılından bu yana başkent Doha'da Hamas'ın siyasi ofisine ev sahipliği yapıyor. ABD Katar'dan Filistinli grupla bir iletişim kanalı açmasını talep etti.
İsrailli yetkililere göre, Hamas’ın 7 Ekim 2023'te İsrail'e düzenlediği Aksa Tufanı’nın ardından Doha, İsrail ve Hamas arasındaki rehine krizini çözmek için arabulucu rolü üstlendi. Geçen yıl Katar'ın aracılık ettiği bir anlaşmayla 100'den fazla İsrailli rehine serbest bırakıldı. Ancak görüşmeler o zamandan beri çıkmaza girdi ve Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili Doha'ya “rehinelerin serbest bırakılması için tekrarlanan tekliflerin başarısız olmasının ardından, Hamas liderlerinin artık hiçbir Amerikan ortağının başkentinde hoş karşılanmaması gerektiğini” söyledi. Söz konusu yetkili Katar’ın rehinelerin serbest bırakılmasında kilit bir rol oynamasına rağmen Hamas’ın son zamanlarda rehine bırakmayı reddetmesinin ardından Doha’daki varlıklarının kabul edilebilir olmadığını sözlerine ekledi.
Türkiye iddiası
Konu hakkında bilgi sahibi bir kişi Katar'daki Hamas liderlerinin Türkiye'ye taşınacağını söyledi. Türkiye uzun zamandır Hamas'ın siyasi temsilcilerine ev sahipliği yapıyor ve Gazze'deki savaşın başlamasından bu yana Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Hamas'a desteğini açık bir şekilde dile getiriyor. Türkiye Dışişleri Bakanlığı FT’nin yorum talebine yanıt vermedi. Bir Arap diplomat Hamas yetkililerinin yakın zamanda Türkiye, İran, Cezayir ve Moritanya gibi ülkeleri ziyaret ettiklerini ve yer değiştirme olasılığını görüştüklerini söyledi. Diplomat “Katar Hamas liderlerini ilk etapta Amerikalılardan yeşil ışık aldıktan sonra ağırladı. ABD'nin tutumu değiştiğinde onlardan kurtulmaya çalışmak mantıklı” dedi.
Katar son yıllarda, Hamas’ın kontrolündeki Gazze’ye milyonlarca dolar akıttı. Ancak 7 Ekim saldırıları ülkenin imajını zedeledi. Arabuluculuk rolü ise övgü topladı ve rehinelerin serbest bırakılmasını sağladı.