Vatikan'dan yapılan açıklamada, Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis'in hayatını kaybettiği duyuruldu.
Papa Franciscus'un bu sabah yerel saatle 07.35'te yaşamını yitirdiği ifade edildi. 88 yaşındaki Francis, 12 yıldır papalık görevinde bulunuyordu.
Arjantin vatandaşı olan 88 yaşındaki Papa Francis, bir süre boyunca zatürre, akut solunum güçlüğü ve kısmi böbrek yetmezliği nedeniyle Roma'da yatırıldığı hastanede tedavi görmüştü.
Birkaç gün önce taburcu edilen Francis, Vatikan'a dönmüştü. Francis son olarak geçtiğimiz hafta sonu ABD Başkan Yardımcısı JD Vance ile bir görüşme gerçekleştirmişti.
Cenaze işlemleri bugün başlıyor
88 yaşında bu sabah hayatını kaybeden Papa Franciscus'un cenaze işlemlerine ilişkin detaylar yavaş yavaş belli olmaya başladı.
Vatikan Basın Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamada, "Papa Franciscus'un vefat ettiğine dair yapılan duyurunun ardından bu akşam saat 20.00'de Kamerlengo Kardinal Kevin Joseph Farrell, ölümün tespiti ve naaşın tabuta konulması ritüeline başkanlık edecektir." ifadesi kullanıldı.
Vatikan açıklamasında başka detaya yer verilmedi.
Teamüllere göre, Papa'nın ölümünün ardından Vatikan'da bir sonraki papa seçilene dek geçiş sürecini yönetecek "Kamerlengo" (Papalık Makam Vekili) Kardinalin, kilise hukuku uyarınca "Sede Vacante" yani Latince "makamın boş olduğunu" ilan etmesi bekleniyor.
Erdoğan'dan açıklama: İnsani trajediler karşısında inisiyatif alan bir ruhani liderdi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Papa Francis'in ölümüyle ilgili sosyal medya hesabından bir açıklama yayımladı.
Erdoğan açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Katolik dünyasının ruhani lideri, Vatikan Devlet Başkanı Papa Fransuva’nın vefatını üzüntüyle öğrendim.
Saygıdeğer bir devlet adamı olan Papa Fransuva, aynı zamanda farklı inanç grupları arasında diyaloğa önem veren, özellikle Filistin meselesi ve Gazze’deki soykırım başta olmak üzere insani trajediler karşısında inisiyatif alan bir ruhani liderdi.
Müteveffanın ailesine, Vatikan Devleti’ne ve Katolik dünyasına şahsım ve milletim adına taziyelerimi iletiyor, başsağlığı diliyorum"
İspanya'da üç gün yas ilan edildi
İspanya hükümeti, Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Franciscus'un ölümünden dolayı üç günlük resmi yas ilan etti.
Başbakan Yardımcısı ve Adalet ile Özerk Yönetim Meclisleri arasındaki ilişkilerden sorumlu Bakan Felix Bolanos, basına yaptığı açıklamada, "Büyük bir Papa'nın ve iyi bir insanın ölümünden dolayı üzgünüz." dedi.
Bolanos, ülke genelinde üç günlük resmi yas ilan ettiklerini belirtti.
İspanya ve AB bayraklarının yarıya indirilerek siyah kurdele takılacağını duyuran Bolanos, 88 yaşında vefat eden Papa Franciscus'un "hümanist, dayanışmacı ve reformcu bir kişiliğe sahip olduğunu, adaletsizlikler ve eşitsizliklerle mücadelesiyle" tanınacağını kaydetti.
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez de X hesabından, "Papa Franciscus'un ölümünden dolayı üzgünüm. Barışa, toplumsal adalete ve en savunmasız kesimlere olan bağlılığı derin bir miras bırakıyor." diye yazdı.
Taziye mesajları
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, X hesabından yaptığı paylaşımda "Buenos Aires'ten Roma'ya kadar Papa Franciscus, kilisenin en yoksullara neşe ve umut getirmesini istiyordu." ifadesine yer verdi.
Macron, Papa'nın bu umudunun, onun ölümünün ardından da yaşatılmasını ve insanları hem kendi aralarında hem de doğayla birleştirmesini temenni etti.
Eşi Brigitte Macron ve kendisinin Papa ile çekilmiş fotoğrafına yer verdiği paylaşımında Macron, tüm Katolik alemine başsağlığı diledi.
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni de yaptığı yazılı açıklamada, Papa Franciscus'un kaybının kendilerini derinden üzdüğünü ifade ederek, "Onun dostluğuna, öğütlerine ve öğretilerine sahip olma ayrıcalığını yaşadım. Dünyadan bir rota değişikliği için cesaret istedi; ‘yok eden değil yetiştiren, onaran, koruyan’ bir yolda yürümek için." ifadelerini kullandı.
Meloni, Papa Franciscus'un öğretileri doğrultusunda barışın yolunu aramak, ortak iyiliği gözetmek ve daha adil, daha eşit toplum inşa etmek için çabalayacaklarını vurgulayarak, "Onun öğretileri ve mirası kaybolmayacak." değerlendirmesinde bulundu.
Kremlin Sarayı'ndan yapılan açıklamaya göre Putin, Papa Franciscus'un yaşamını yitirmesinin ardından Kamerlengo Kardinal Kevin Joseph Farrell'e telgraf gönderdi.
Putin, telgrafında Papa Franciscus'un din ve devlet adamı olarak uluslararası toplum tarafından büyük saygı gördüğünü belirterek, şunları kaydetti:
"Franciscus, görevi boyunca Rus Ortodoks Kilisesi ile Roma Katolik Kilisesi arasındaki diyaloğun, Rusya ile Vatikan arasında da yapıcı etkileşimin gelişimine katkıda bulundu. Papa Franciscus'un vefat etmesi nedeniyle başsağlığı dileklerimi kabul edin. Size ve tüm Katolik din adamlarına başsağlığı ve destek dileklerimi iletmek istiyorum"
Rusya Devlet Başkanı Putin, Vatikan'a 2013, 2015 ve 2019'da yaptığı ziyaretler esnasında Papa Franciscus ile 3 kez bir araya gelmişti. Ayrıca Putin, Franciscus ile telefon görüşmeleri de yapmıştı. Putin ile Franciscus arasında son telefon görüşmesi, Aralık 2021'de gerçekleşmişti.
Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei Papa Franciscus'un vefatı nedeniyle taziye mesajında şu ifadeleri kullandı:
"Bu sabah Papa Francis, Jorge Bergoglio'nun bugün vefat ettiğini ve şu anda huzur içinde yattığını derin bir üzüntüyle öğrendim. Küçük görünen farklılıklara rağmen, onu iyiliği ve bilgeliği ile tanımış olmak benim için gerçek bir onurdu.
Bir başkan, bir Arjantinli ve temelde bir inanç adamı olarak Papa'ya veda ediyor ve bugün bu üzücü haberi alan herkese eşlik ediyorum"
ABD Başkanı Donald Trump, Truth Social hesabından paylaştığı mesajında, Papa Franciscus için taziye dileğinde bulundu. Trump, mesajında, "Huzur içinde yat Papa Franciscus. Tanrı onu ve onu seven herkesi kutsasın" ifadelerini kullandı.
Ölümünün ardından ne olacak?
Bir papanın ölümü, Vatikan'ın sağlık departmanı başkanı ve Vatikan'ın fiili yöneticisi haline gelen Kutsal Roma Kilisesi'nin kardinal odacısı tarafından derhal onaylanır. Papa'nın naaşına beyaz bir cüppe giydirilir ve Papa'nın özel şapeline getirilir.
İtalyanca camerlengo olarak adlandırılan kardinal odabaşılığı görevini şu anda 77 yaşındaki İrlanda kökenli Amerikalı Kardinal Kevin Joseph Farrell yürütüyor. O ve diğer yetkililer, Papa'nın aile üyeleriyle birlikte tören için şapelde toplanırlar. Cenaze ahşaptan yapılmış ve çinko ile kaplanmış bir tabuta yerleştirilir. Papa'ya kırmızı giysi giydirilir, gönyesi ve palyumu yanına konur.
Törenden sonra camerlengo, doktor raporunu da ekleyerek Papa'nın ölümünü doğrulayan bir belge hazırlar. Papa'nın özel evraklarını güvence altına alır ve Francis'in papalığı boyunca yaşadığı, Vatikan'ı ziyaret eden kardinallerin kullandığı misafirhane olan Casa Santa Marta'nın ikinci katının büyük bir bölümünü kapsayan dairelerini mühürler.
Ayrıca Papa'nın belgeleri mühürlemek için kullandığı balıkçı yüzüğünün, sahteciliği önlemek için törensel bir çekiçle imha edilmesini sağlar.
Kardinaller Roma'ya çağrılacak
Papa'nın ölümünden sonraki 15 ila 20 gün içinde Kardinaller Meclisi'nin dekanı 91 yaşındaki Kardinal Giovanni Battista Re, Francis'in halefini seçmek üzere kardinalleri konklav olarak bilinen toplantı için Roma'ya çağıracak.
Bir papanın ölümü ile yeni bir papanın seçilmesi arasında geçen süreye sede vacante, yani “boş koltuk” denir. Bu süre zarfında Kardinaller Meclisi kilisenin genel gözetimini sürdürür, ancak herhangi bir önemli karar alması engellenir.
Kardinaller bir araya geldiklerinde Sistine Şapeli'nde toplanırlar. Tüm kardinal seçmenler gizlilik yemini etmek ve gizli oyla oy kullanmak zorundadır. Sadece 80 yaşından genç kardinaller oy kullanma hakkına sahiptir. Yeni bir papa seçmek için üçte iki çoğunluk gerekir ve siyaset de sürecin bir parçasıdır.
Beyaz duman
Kardinaller üçte iki çoğunluk sağlanana kadar tekrar tekrar oy kullanırlar. Her oylamadan sonra oy pusulaları, renk veren bir katkı maddesiyle birlikte bir sobada yakılır ve duman, genellikle kalabalığın toplandığı Aziz Petrus Meydanı'ndan görülebilen bir bacadan salınır. Eğer bir oylama üçte iki çoğunluk sağlanamadan sona ererse, duman siyah olur. Bir karara varıldığında ise duman beyaz olur.
Vatikan'ın içinde, üniversitenin dekanı seçilen halefe görevi kabul edip etmediğini sorar. Evet cevabını aldıktan sonra dekan ona papa olarak anılmak istediği ismi sorar.
Şapelin kutsal bölümünde yeni papaya beyaz bir cüppe giydirilir. Kardinalleri selamladıktan sonra Aziz Petrus Bazilikası'nın balkonuna çıkar ve burada kıdemli bir kardinal Latince “Habemus papam” yani “Bir papamız var” diye ilan eder.
Papa Francis kimdir?
Papa Franciscus Papa olmadan önceki adı: Jorge Mario Bergoglio, 17 Aralık 1936 Buenos Aires, Arjantin doğumludur. Taşıdığı papa unvanıyla dünya çapında 1,2 milyar üyesi bulunan Katolik Kilisesi'nin ruhani lideri ve Vatikan'ın devlet başkanıdır. 13 Mart 2013'te papa olarak seçildiği, dünyaya Sistina Şapeli'nin bacasından yükselen beyaz dumanla duyurulmuştur. İki gün gibi kısa bir seçim süreci sonunda 115 kardinal arasından seçilmiştir. 266. papa olarak seçilen Franciscus, Latin Amerika doğumlu olup Amerika'dan ve Güney yarım küreden seçilen ilk papadır.
Kaynak: Gazete Oksijen