04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.12.2022 20:15 | Son Güncelleme: 30.12.2022 23:13

Kayıplar, zorunlu satışlar ve el konulan yatlar: Roman Abramovich için 2022 çok kötü bir yıl oldu

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle uygulanan yaptırımlar nedeniyle Rus milyarderler için kötü bir yıl oldu. Ancak bu durumdan en çok Roman Abramovich etkilendi. Chelsea'yi satmak zorunda kalan milyarder servetinin neredeyse yarısını kaybetti
Kayıplar, zorunlu satışlar ve el konulan yatlar: Roman Abramovich için 2022 çok kötü bir yıl oldu

Rus milyarderlerin serveti 2022’de çakıldı ancak çok azı Chelsea’nin eski sahibi Roman Abramovich kadar acı çekti. Chelsea FC’in Dünya Kulüpler Kupası’nı yeni kazandığı ılık Şubat akşamında teknik direktör Thomas Tuchel ile kutlama yapan milyarder Abramovich’in planladığı hiçbir şey o zamandan bu yana gerçekleşmedi. 

Sadece haftalar sonra 56 yaşındaki Abramovich, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından Londra'daki değerli eşyalarını satışa çıkarmak zorunda kaldı. Birleşik Krallık milletvekilleri, Rusya lideri Vladimir Putin ile bağları olduğu düşünülen iş insanlarına baskı ve yaptırım uygulamaya başladı. Britanya’da hiç kimse Abramovich kadar yüksek profilli değildi.

Zehirlenme şüphesi

Engin servetini petrol ve metal sektöründe kazanan milyarder için durum daha da kötüye gitti. Mart ayında, Ukrayna ile Rusya arasında barış görüşmelerine katıldıktan sonra zehirlenme şüphesi belirtileri yaşadı. O sırada duruma aşina olan kişiler, saldırının arkasında kimin olduğunun veya ne tür bir zehir kullanılmış olduğunu bilmediklerini söylediler.

Avrupa Birliği tarafından yaptırım uygulandı ve ABD tarafından yapılan 6 milyar dolarlık hedge fon yatırımı tabanlı Concord Management etkin bir şekilde donduruldu. Daha bu ay Kanada, Ukrayna'nın yeniden inşasını finanse etmeye yardımcı olmak için Granite Capital Holdings'ten 26 milyon dolarlık varlığa el koymayı planladığını söyledi.

Servetinin yarısını kaybetti

Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre Abramovich'in serveti bu yıl yüzde 50'den fazla düşüşle 7,8 milyar dolara geriledi ve bunun bir kısmı şu anda likit değil. Chelsea'nin ABD'li yatırımcılara satışından kesinlikle herhangi bir gelir elde edemeyecek. Dahası, özel jet veya süper yatla dünyayı dolaşma ve kupa mülklerini alabilme imkanı da artık kısıtlandı.

Sahip oldukları etki azaldı

Bloomberg tarafından takip edilen yaklaşık iki düzine Rus milyarder arasında en çok kaybeden Abramovich oldu. Toplamda, net varlıkları bu yıl yaklaşık 95 milyar dolar, yani Ukrayna işgalinden bu yana günde 330 milyon dolardan fazla azaldı. LetterOne'ın kurucuları Mikhail Fridman ve Petr Aven gibi durumdan etkilenen milyarderlerin bazıları, özel sermaye veya mülk dahil olmak üzere servetlerinin önemli bir bölümünü Rusya dışında tuttu. 

Rusya'nın en zengin insanları bu yıl yaklaşık 95 milyar dolar kaybetti
Roman Abramovich Bu yılki kaybı: Yüzde 57 Şu anki serveti: 7.8 milyar dolar
Gennadi Timçenko Bu yılki kaybı: Yüzde 48 Şu anki serveti: 11.8 milyar dolar
Süleyman Kerimov ve ailesi Bu yılki kaybı: Yüzde 41 Şu anki serveti: 9 milyar dolar
Viktor Raşnikov Bu yılki kaybı: Yüzde 40 Şu anki serveti: 8.5 milyar dolar
Aleksey Mordaşov Bu yılki kaybı: Yüzde 36 Şu anki serveti: 18.6 milyar dolar
Viktor Vekselberg Bu yılki kaybı: Yüzde 35 Şu anki serveti: 7 milyar dolar
Leonid Fedun Bu yılki kaybı: Yüzde 31 Şu anki serveti: 5.8 milyar dolar
Alexander Abramov Bu yılki kaybı: Yüzde 30 Şu anki serveti: 6.4 milyar dolar
Vahid Alekperov Bu yılki kaybı: Yüzde 30 Şu anki serveti: 15.3 milyar dolar
Vladimir Lisin Bu yılki kaybı: Yüzde 30 Şu anki serveti: 19.7 milyar dolar

Londra'daki danışmanlık firması Sibylline'de Avrasya istihbarat analisti olan Liana Semchuk, "Bu elitlerin bir zamanlar yurt dışında sahip oldukları etki azalıyor ve servetlerini nereye koyacaklarına ilişkin seçenekleri giderek daha sınırlı hale geldi. Avrupa’nın onlara sağladığı birçok alan artık mevcut değil. Nihayetinde bu servetlerinin büyük ölçüde Kremlin'in insafına kaldığı Rusya dışında artık o kadar güvenli olmadığı anlamına geliyor” dedi. 

Rusya'nın seçkinlerinin azalan serveti, büyük ölçüde Batılı uluslar ve müttefikleri tarafından karşı karşıya kaldıkları baskıyı vurguluyor. Yine de bazı kayıplar, Elon Musk veya Mark Zuckerberg gibi teknoloji milyarderlerinin bu yıl yaşadıkları kayıplardan daha az. 

Kazananlarda oldu

Rusya'nın en zengin insanı, madencilik devi MMC Norilsk Nickel PJSC'nin en büyük hissedarı Vladimir Potanin, 2022'de Societe Generale SA'dan Rosbank PJSC'yi alarak imparatorluğunu genişletti. Yıl boyunca, serveti neredeyse hiç azalmadı. Bu ayın başlarında ABD tarafından yaptırım uygulandı ancak Hazine Bakanlığı, metal piyasasında istikrarı korumak amacıyla dünyanın en büyük rafine nikel ve paladyum üreticisi Nornickel'e kısıtlamalar getirmedi. Baltimore Üniversitesi'nde girişimcilik profesörü olan David Lingelbach, Rusya'nın süper zenginleri hakkında "Grup olarak ele alındığında, bu adamlar başarısız" dedi.