26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.10.2022 17:47 | Son Güncelleme: 28.10.2022 17:55

Kral 3. Charles’ın olduğu ilk madeni paralar üretiliyor

Kral 3.Charles’ın 70. doğum gününe özel hükümdarın portresini içeren ilk madeni paralar, Kraliçe 2. Elizabeth’in portresinin bulunduğu paralarla aynı anda dolaşımda olacak
İngiltere Kraliyet Darphanesi (The Royal Mint)
İngiltere Kraliyet Darphanesi (The Royal Mint)

İngiltere'de Kraliyet Darphanesi, Kral 3.Charles’ın yer aldığı ilk madeni paraları üretti. Aralık ayında yaklaşık 9,6 milyon madeni paranın dolaşıma girmesi bekleniyor. Paralarda kullanılan portreleri İngiliz sanatçı Martin Jennings, hükümdarın 70. doğum günü için çekilen bir görüntüyü baz alarak tasarladı. Portrelerde Kral, geleneksel olarak rahmetli annesinin tam tersi yöne, yani sola bakıyor. Ayrıca krallar, kraliçelerin aksine taç takmıyorlar. 

Rahmetli Kraliçe’ye saygı olarak 50 pence madalyonun tersi, Kraliyet Arması ile anavatanlarının amblemleri olan gül, devedikeni ve pırasa dahil olmak üzere 1953 taç giyme törenini yansıtıyor. Eski madeni paralar hala yasal para olacaklar ve yıprandıkça değiştirilecekler. Tarihsel olarak farklı hükümdarların yer aldığı paraların aynı anda kullanımda olması yaygın bir durumdu. Şimdi rahmetli Kraliçe 2. Elizabeth ve Charles’ın paraları da aynı anda kullanılacak.

"İlk kez başka bir hükümdarı görecekler"

Kraliyet Darphanesi Müzesi müdürü Kevin Clancy “Birçok insan hayatlarında ilk kez para üzerinde yeni bir hükümdarın portresini görecek. Kraliçe 2. Elizabeth ve Charles’ın olduğu paraların Birleşik Krallık’ta birlikte dolaşımda olduğu yeni bir dönem başlıyor. Anıt özelliği taşıyan yeni 50 pence’ler, Birleşik Krallık’ta tarihi bir anı temsil ediyor ve 70 yıl süren dönüm noktası niteliğinde bir hükümdarlığı onurlandırıyor” dedi.

 Madeni paralar, işlem sırasında minimum atık isteyen Kral ve rahmetli Kraliçenin istekleri doğrultusunda üretilecek. Kraliyet Darphanesi koleksiyon hizmetleri müdürü Rebecca Morgan, sırf değişim için hiçbir şeyin ortadan kaldırılmadığını veya değiştirilmediğini söyledi. Morgan “Kralın ilk paralarının rahmetli annesine hürmet göstergesi olmasını gerçekten dokunaklı buluyorum” diye ekledi. Paraların arka yüzündeki tek fark, pırasanın her iki tarafına 1953 tarihi yerine 2022 yazılması.

Tasarımı iki yıla kadar sürüyor

Bir madeni paranın tasarlanması 18 ay ile iki yıl arasında sürüyor. Hükümdar, her birini bizzat kendisi imzalar. Ölümünden önce Kraliçe, bir Harry Potter hatıra koleksiyonu da dahil olmak üzere bir dizi madeni para imzaladı. Böylece Harry Potter koleksiyonlarından ikisinde Kraliçenin, son ikisinde ise Kralın portresi olacak.

Kraliçe’nin portresinin bulunduğu madeni paraların üretimi yıl sonunda duracak. Genellikle bronz ve taş ile çalışan İngiliz sanatçı Martin Jennings, Charles’ın resmi portresini madeni paralarda yer alacak şekilde tasarladı. Jennings, Charles’ın 70. doğum günü için çekilen portrelerle çalıştı. Tasarımını önce kağıda çizdi ve sonrasında bu çizimi temel alarak alçıdan bir model oluşturdu.

"Zor bir tasarımdı"

Jennings, “Bu bir hükümdarın portresi, ama aynı zamanda bireyin de kişisel bir portresi. Tamamlanan alçı, sonrasında Kraliyet Darphanesi uzmanlarına teslim edildi. Burada madeni paraların boyutlarına uyacak şekilde dijital ortamda küçültüldü. Zor bir tasarımdı. Harfler arasındaki boşluk, başa yakınlık gibi her şeyin yeri kesin olarak bellidir. Bu büyük bir onur. Şimdiye kadar yaptığım en küçük işin, en çok sayıda çoğaltılacak iş olması olağanüstü” dedi. 

Günde 16 saat çalışıyorlar

Kraliyet Darphanesi’nde 50 pence’lik madeni paraların üretimi resmen başladı. Jennings, paraları şahsen görmeyi şaşırtıcı bulduğunu, çok sayıda paranın çok hızlı bir şekilde üretildiğini, hepsinin mükemmel ve dikkat çekici olduklarını belirtti. Kraliyet Darphanesi 9,6 milyon adet madeni parayı üretmek için günde 16 saat çalışıyor olacak.