29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.07.2023 14:42 | Son Güncelleme: 10.07.2023 15:00

Kremlin açıkladı: İsyandan sonra Putin ve Prigojin görüştü

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, 24 Haziran'daki isyandan 5 gün sonra Putin'in, Wagner lideri Prigojin ve komutanlarıyla 3 saat süren bir görüşme yaptığını açıkladı
Kremlin açıkladı: İsyandan sonra Putin ve Prigojin görüştü

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov yaptığı basın açıklamasında Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Wagner paralı asker grubunun kurucusu Yevgeniy Prigojin ve komutanlarıyla isyan sonrası bir araya geldiğini söyledi. Görüşme ilk olarak Fransız Liberation gazetesi tarafından duyuruldu ve Prigojin'in Putin'in yanı sıra Ulusal Muhafızlar Başkanı Viktor Zolotov ve SVR Dış İstihbarat Şefi Sergei Naryshkin ile de bir araya geldiği belirtildi.

35 kişiyi davet etti

Peskov'a göre toplantı, 1999'un son gününde iktidara gelmesinden bu yana Putin'e karşı en ciddi meydan okumayı teşkil ettiği düşünülen ve başarısızlıkla sonuçlanan isyandan beş gün sonra, 29 Haziran'da yapıldı. Peskov gazetecilere yaptığı açıklamada Putin'in toplantıya aralarında Prigojin ve Wagner birlik komutanlarının da bulunduğu 35 kişiyi davet ettiğini ve toplantının üç saat sürdüğünü söyledi.

Peskov gazetecilere yaptığı açıklamada, "Söyleyebileceğimiz tek şey, Başkan'ın Ukrayna'daki özel askeri operasyon sırasında şirketin cephedeki eylemlerine ilişkin değerlendirmesini ve ayrıca 24 Haziran olaylarına ilişkin değerlendirmesini yaptığıdır" dedi.

Peskov Putin'in komutanların olanlara ilişkin açıklamalarını dinlediğini ve onlara daha fazla istihdam ve savaş seçeneği sunduğunu söyledi. Peskov, "Komutanlar 24 Haziran'da neler olduğuna dair kendi versiyonlarını özetlediler. Devlet Başkanı ve Başkomutan'ın sadık destekçileri ve askerleri olduklarını vurguladılar. Ayrıca anavatan için savaşmaya devam etmeye hazır olduklarını söylediler" ifadelerini kullandı.

Tahıl anlaşması

Peskov açıklamasında 17 Temmuz'da sonra erecek Karadeniz Tahıl Anlaşması'na ilişkin de konuştu. Daha önce de anlaşmanın uzatılmasına dair herhangi bir neden görmediğini söyleyen Peskov, bu konuyla ilgili yeni bir şey olmadığını belirtti. Peskov ayrıca Putin'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelmesinin henüz planlanmadığını ve Putin'in Türkiye'yi ne zaman ziyaret edeceğinin de bilinmediğini ekledi.