29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.07.2023 10:02 | Son Güncelleme: 10.07.2023 10:15

Tahıl anlaşması için tek umut Erdoğan-Putin görüşmesi olarak görülüyor

Geçen yıl Rusya-Ukrayna arasında imzalanan tahıl anlaşması 17 Temmuz'da sona eriyor. Rusya haber ajansına konuşan kaynaklara göre Kremlin anlaşmayı uzatmayı düşünmüyor. Bu nedenle Erdoğan-Putin görüşmesi anlaşmanın uzaması için bir umut olarak görülüyor
Arşiv
Arşiv

Rusya'nın RIA haber ajansının haberine göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan arasında yapılması beklenen müzakereler, önümüzdeki hafta sona erecek olan  Karadeniz tahıl anlaşmasının uzatılması için tek umut olarak görülüyor.

Temmuz 2022'de Birleşmiş Milletler ve Türkiye'nin arabuluculuğunda Rusya ve Ukrayna arasında imzalanan Karadeniz anlaşması, Rusya'nın işgali nedeniyle sıkışan Ukrayna tahılının Karadeniz limanlarından güvenli bir şekilde ihraç edilmesini sağlayarak küresel bir gıda krizini önlemeyi amaçlıyordu.

"Durumu değiştirebilecek olan tek şey bu"

RIA, müzakereler hakkında bilgi sahibi olan ve ismi açıklanmayan bir kaynağa dayandırdığı haberinde, Moskova'nın son haftalarda sık sık tekrarladığı gibi, anlaşmanın uzatılması konusunda iyimserlik olmadığını belirtti. RIA'nın aktardığına göre kaynak, "Tecrübelerimiz, durumu değiştirebilecek olanın iki lider arasındaki müzakereler olduğunu gösteriyor, mevcut zor dönem de bir istisna değil. Bugün de tek umut bu" dedi.

Erdoğan Cumartesi günü yaptığı açıklamada 17 Temmuz'da sona erecek olan tahıl anlaşmasının en az üç ay daha uzatılması için Rusya'ya baskı yaptığını söyledi ve Putin'in Ağustos ayında bir ziyaret gerçekleştireceğini duyurdu. Kremlin hafta sonu yaptığı açıklamada herhangi bir telefon görüşmesi planlanmadığını ve iki liderin bir araya gelmesinin kesin olmadığını belirtti.

Ankara, 8 Temmuz'da Ukrayna'nın Mariupol kentindeki bir çelik fabrikasını haftalarca savunan bir birliğin tutuklu beş Ukraynalı komutanını Kiev'e teslim etme kararıyla Moskova'yı kızdırmış, Kremlin Ankara'nın anlaşmaları ihlal ettiğini söylemişti.