Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, başkent Moskova’da gazetecilerin gündeme dair sorularını yanıtladı. ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio’nun Ukrayna Savaşı'nı "ABD ile Rusya arasındaki vekalet savaşı" şeklinde tanımlamasını yorumlayan Peskov, "Bu açıklamaya katılıyoruz, durum böyle ve bunu defalarca söyledik" şeklinde konuştu.
Peskov, Ukrayna'da Rusya ile kolektif Batı arasında savaş yürütüldüğünü belirterek, "Kolektif Batı’nın ana aktörü de ABD’dir. Dolayısıyla bu açıklama, Rus yetkililerin açıklamalarıyla örtüşmektedir" dedi.
'ABD, ilişkileri yeniden canlandırmaya çalıştığımız bir ülke'
ABD'nin Rusya'nın dostu olmadığını söyleyen Peskov, "ABD, şu anda ikili ilişkileri yeniden canlandırmaya ve kurmaya çalıştığımız bir ülke" ifadesini kullandı. Macron’un dünkü ulusa sesleniş konuşmasında dile getirdiği Rusya’ya yönelik suçlamaları yanıtlayan Peskov, "Fransa Cumhurbaşkanı'nın Rusya'ya karşı çok çatışmacı bir konuşması oldu ve ateşkes sonrasında Ukrayna'da bir birlik konuşlandırmak istediğini söylediğini okuduk" dedi. Peskov, Rusya’nın bu konuyu havada bırakacağına işaret ederek, "Çünkü buna yanıtımız zaten bellidir" görüşünü paylaştı.
Macron’un konuşmasından barış yanlısı olmadığı sonucunu çıkardıklarını vurgulayan Peskov, "Bu, son derece çatışma yanlısı bir söylem. Fransa'nın savaşın devamını aradığı hissini yaratıyor. Nükleer silahlara dayalı böyle bir söylem, Avrupa'daki nükleer liderliğe yönelik bu iddiası, çok, çok çatışmacıdır" değerlendirmesinde bulundu.
Peskov, Macron’un konuşmasında Minsk anlaşmaları dahil çok sayıda konuda hatalı bilgi verdiğini söyledi.
Macron ne demişti?
Paris'teki Élysée Sarayı'ndan yaptığı açıklamada Macron, “ABD'nin yanımızda duracağına inanmak istiyorum, ancak bunun böyle olmaması için hazır olmalıyız” demişti. Macron sözlerini şöyle sürdürmüştü: “Ukrayna'da yakın zamanda barışa ulaşsak da ulaşmasak da Rus tehdidini tanımamız ve bu tür saldırıları caydırmak için kendimizi daha iyi savunmamız gerekiyor. Ne olursa olsun, caydırıcı bir güç sağlamak için kendimize daha fazla silah, savunma anlamında daha fazla ekipman sağlamalıyız”
Macron Ukrayna'nın Rusya'ya karşı mücadelesinde yalnız bırakılamayacağını söyledi ve “Bu bağlamda Rusya'nın Ukrayna'da duracağına kim inanabilir? Rusya, Fransa ve Avrupa için bir tehdit haline gelmiştir ve öyle kalacaktır” demişti.
Fransız lider aynı zamanda, Fransa ve diğer Avrupa ülkelerinin, kendi uluslarının ve Ukrayna'nın güvenliğini korumak için savunma ve askeri yeteneklere yatırım yapmak da dahil olmak üzere somut adımlar atması gerektiğini de vurgulamıştı. Macron “Bu tehlikeli dünyada seyirci kalmak çılgınlık olur. Barış girişimleri doğru yönde ilerliyor, bunları memnuniyetle karşılıyorum ve Ukraynalıların Rusya ile kendileri ve hepimiz için sağlam ve kalıcı bir barış için müzakere edene kadar direnmelerine yardımcı olmaya devam etmeliyiz. Barışa giden yol Ukrayna'yı terk etmekle sağlanamaz” ifadelerini kullanmıştı.
Avrupa'ya ABD darbesi
Oval Ofis'teki tartışmanın ardından Trump sosyal medya üzerinden Zelenski'yi azarlamaya devam etmiş, Trump ve ekibinden bazıları Ukrayna liderinin görevden alınabileceğini ya da alınması gerektiğini öne sürmüştü. Bunun üzerine ABD Ukrayna'ya yardımı kesti.
Yardımların dondurulması sadece en büyük askeri destekçisi ABD olan Ukrayna için değil, aynı zamanda Washington olmadan Rusya'ya karşı kendini savunmaktan yıllarca uzak olan Avrupa için de ciddi bir darbe.