08 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.11.2022 12:16 | Son Güncelleme: 25.11.2022 14:52

Krizi fırsata çevirirseniz uzaktan çalışmayla terfi alabilirsiniz

Uzak çalışmaktan ve sosyalleşmenizin azaldığından şikayet ediyorsanız tekrar düşünmek isteyebilirsiniz. Evden çalışma fırsatı krizi iyi yönetirseniz size terfi fırsatı sunabilir. Bloomberg yöneticileriyle yüz yüze gelmeden yükselmenin mümkün olduğunu yazdı
Krizi fırsata çevirirseniz uzaktan çalışmayla terfi alabilirsiniz

Bazı kişiler için Covid-19 pandemisinde evden çalışmak daha iyi maaş, daha iyi unvanlar, daha iyi çalışma saatleri almak adına kolay bir hale dönüşmesine fırsat sağladı. Üstelik bunu yapmak için yöneticileriyle yüz yüze görüşmeleri de gerekmedi.

Bloomberg'ün haberine göre, 35 yaşındaki Princess Pierre kendini içine kapanık olarak tanımlıyor ve ofis ortamlarında kendini hiç rahat hissetmediğini söylüyor. Pierre, "Evde daha iyi iş yapıyordum. Benim özel alanımda, evimde yazmak daha kolay. Daha çok yazıyorum. Sabah erkenden başlıyorum. Bu benim için işe yarıyor" dedi. Pierre haziran ayında iş değiştirdiğinde yükselişini, yazabildiği basın bülteni sayısı ya da sunum yapabildiği mecraların artışı gibi somut sonuçlarla gösterdi. Halkla ilişkiler koordinatörlüğü görevinden uzmanlık görevine geçti ve maaşına zam aldı.

Evden çalışmayı fırsata çevirebilirsiniz

Bazı insanlar evden çalışmayı uzun vadeli bir seçenek olarak düşünmeye başlarken, Pierre gibi bazı çalışanlar, işe gidip gelmeden hayatın tadını çıkarırken kurumsal merdiveni atlamak için sıkı işgücü piyasasından yararlandılar bile. İngiltere'deki King's College'da öğretim görevlisi olan Amanda Jones, "Pandemi herkesi evde olmaya zorladı ve yöneticiler ofis etkileşimleri olmadan insanların çalışmalarını değerlendirmenin bir yolunu bulmak zorunda kaldı. Artık bu bir norm haline geldi" ifadelerini kullandı.

Annelerin ve engelli bireylerin iş bulması kolaylaştı

Birleşik Krallık Sendikalar Kongresi sözcüsü Alice ArkWright'a göre uzaktan çalışma, geyik muhabbeti yapmayı sevmeyen ya da buna vakti olmayan insanlar için alan eşitliği sağlayabilir. Bu aynı zamanda işverenlere, sağlık veya başka nedenlerle ofise gelmeyen kişileri uzaktan idare edebilme fırsatını veriyor. ArkWright  "Evde çalışma, engellileri olan kişiler ve anneler gibi bazı grupların daha önce erişemedikleri işlere girmelerini ve iyi performans göstermelerini sağladı. İşyerini daha rekabetçi hale getirdi" dedi.

Görünüşe göre, birçok çalışan bu düzeni seviyor ve evde daha iyi çalıştıklarını düşünüyor. Şubat ayında Pew Research Center tarafından yapılan bir araştırmaya göre Amerikalıların yüzde 44'ü uzaktan çalışmanın işlerini yapmalarını ve teslim tarihlerine uymalarını kolaylaştırdığını düşünüyor. Pew araştırmasına göre, ABD'deki kadınların yüzde 19'u evden çalışmanın işlerinde ilerlemelerini kolaylaştırdığını söylerken, bu oran erkeklerde yüzde 9.

Dezavantajlar neler?

Yine de evden yeni bir işe başlayanlar için işe hazırlanmak zor olabilir. İletişim ve tasarım sorumlusu olan Aira Gonzales, üniversiteden sonraki ilk işine Ağustos 2020'de pandemi sırasında başladı. İş arkadaşlarıyla çok az gerçek etkileşimi oldu ve tamamen çevrimiçiyken yeni iş yerinin düzenini anlamakta zorlandı. Gonzales Performans değerlendirmesini Zoom üzerinden yapmak zorunda olmanın stresinden bahsederlen "Hiç yüz yüze görüşmediğinizde patronunuzun ipuçlarını anlamak çok zor" ifadelerini kullandı.

Güven kurulamıyor

Birleşik Krallık anket şirketi YouGov'un ekim ayında yaptığı bir ankete göre, pandemi döneminde yeni işlerine uzaktan başlayan çalışanlar, iş ilişkileri kurmakta zorlandıklarını, bilgi veya rehberlik isteyebilecekleri  bir yöneticilerinin veya ekiplerinin olmadığını, iş arkadaşlarının güvenini kazanamadıklarını veya şirket kültürünü özümseyemediklerini belirttiler.

Eşit çalışma şartları olmuyor

Bir başka sorun da, ofisteki insanların evdekilerden daha fazla çalıştığı ve bu durumun yöneticilere hangi çalışanların üretken olduğuna dair çarpık bir görüş verebileceği düşüncesi olan presenteeism. Stanford Üniversitesi İşletme Enstitüsü'nde yönetim araştırmacısı olan Nicholas Bloom, "Presenteeism önyargısı iyi biliniyor ve temelde konuştuğum her şirket bundan bir endişe olarak bahsediyor" dedi.

Presenteeism veya hastayken çalışmak, üretkenlik düzeylerinin düşmesine veya olumsuz sonuçlara rağmen, performans ölçütü olarak çalışmaya devam eden çalışanların eylemi veya kültürüdür

 İş hayatında sıçrama yapmak

Dile getirilmeyen ve birçok yöneticinin korktuğu bir şey var o da insanların şehir merkezindeki bir gökdelende veya yüz yüze etkinliklerde meslektaşlarını görmedikleri zaman şirketlerine o kadar da sadık olmadıkları. Bu da büyük bir istifa dalgasına katılmanın, başka bir şirkete geçmenin ve bunun sonucunda maaş artışı almanın daha kolay olduğu anlamına geliyor.

Larry Fulton da böyle yaptı. Yale Üniversitesi'nden 2019 yılında mezun olduktan sonraki ilk işi McKinsey & Co. şirketinde iş analisti olarak çalışmaktı. Çok az kişisel etkileşim kurduğu bir şirkete çok sadık olmadığını fark etti. Fulton "Ne zaman iş arkadaşlarımla internetten iletişime geçsem, başka bir yerde iş aramaktan bahsediyorduk" dedi. Danışmanlık firmasında iki yıldan kısa bir süre çalıştıktan sonra, Advanced Blockchain AG adlı bir blok zinciri yatırım şirketine proje lideri olarak katıldı ve New York'tan Atlanta'ya gitti. Şirket ofisi olmadan tamamen uzaktan çalışıyor.

Trükiye'de durum ne?

Toplamda, 207 uluslararası 96 yerli olmak üzere 303 firmadan 1142 kişiye evden çalışma süreci hakkında anket düzenleyen Cushman Wakefield Türkiye’nin evden çalışma süresince kişisel verimliliğinizi nasıl değerlendirirsiniz? sorusuna katılımcıların verdikleri cevaplara bakıldığında, uzaktan çalışma şeklinin kişisel verimliliğini hiç etkilemediğini belirtenlerin oranı yüzde 22 iken, çok az etkilediğini belirtenlerin oranı ise yüzde 43.