23 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.10.2022 11:00 | Son Güncelleme: 28.10.2022 13:03

Sessiz istifa en çok finans sektöründe artış gösteriyor

Sektörler arasında yaygınlaşan sessiz istifa  finans sektöründe gittikçe artıyor. Yapılan araştırmada çalışanların sadece yüzde 8'i işlerinde ellerinden gelenin en iyisini yapmaya istekli olduklarını söyledi
Sessiz istifa en çok finans sektöründe artış gösteriyor

Kısa sürede viral olan sessiz istifa kavramı Türkiyede'de kısa sürede gündem oldu. Kavram, tembellik olarak değil, sınırlar koymak olarak tanımlanıyor. Türkiye’deki gençlerin yüzde 24’ü şu an sessiz istifa sürecinde. Yapılan yeni bir araştırmaya göre viral olan sessiz istifa bir zamanlar en bağlı çalışanların bulunduğu sektör olan finans sektöründe de etkili oluyor.  

Qualtrics International şirketi tarafından 9 bin'den fazla ABD'li tam veya yarı zamanlı çalışanla yapılan yeni bir ankete göre şirketleri için iyi bir iş yapan, ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalıştıklarını söyleyen çalışanların sayısı geçen yıldan bu yana genel olarak azaldı.

En büyük değişim finans sektöründe oldu

Finans ve sigorta sektörü en büyük düşüşlerden birini yaşadı. Çalışanların yaklaşık yüzde 8'i işlerinde ellerinden gelenin en iyisini yapmaya istekli olduklarını söyledi. Bu durum finans ve sigorta sektörünün yüzde 94 ile en yüksek katılımlı çalışan payına sahip olduğu 2021 yılına göre büyük bir değişiklik. 2022'de ellerinden gelenin en iyisini yapma ihtimallerinin yüksek olduğunu söyleyen çalışanlarda net kazanç sağlayan tek sektör olan eğitim hizmetleri oldu.

Yüzde 1'lik bir artıştan sonra şimdi yüzde 91 ile yüksek bağlılık gösteren çalışanların en yüksek payına sahip. Qualtrics'in şirket psikoloğu Ben Granger, verilerin muhtemelen devam eden pandemi ve enflasyondan jeopolitik krizlere kadar birçok faktörün bir araya gelmesinin yansıması olduğunu söyledi.

Sessiz istifa edenleri hesaplamak zor

Sessiz istifalar henüz yaygın değil. Bir deneyim yönetimi ve yazılım şirketi olan Qualtrics'in verilerine göre, ankete katılan 15 sektörde çalışanların sadece yüzde 10 ila yüzde 20'si ellerinden geleni yapmadıklarını söyledi. Bu oran, Gallup'un son çalışan bağlılığı anketinde ABD işgücünün yüzde 50'sinin gereken en az şeyi yapan ve psikolojik anlamda işlerinden kopmuş kişiler olarak tanımlanan sessiz istifa edenlerin oranından daha düşük.

Granger, "Sessiz istifayı gerçekten nasıl ölçebileceğimiz veya tespit edebileceğimiz konusunda birçok soru işareti var. Sessiz olması tabi ki ölçülmesini zorlaştırıyor ve tam da bu yüzden organizasyon liderleri bu konuda çok endişeli" dedi.