24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.07.2022 15:52 | Son Güncelleme: 24.07.2022 16:05

Macron'a eleştiri: Türkiye, Fransa'dan daha ağır basıyor

Türkiye'nin ev sahipliğinde Ukrayna'dan tahıl ve gıda maddelerinin güvenli sevk edilmesini sağlayacak anlaşmanın imzalanmasının ardından Fransız milletvekili Lebreton'dan Macron'a eleştiri geldi
Macron'a eleştiri: Türkiye, Fransa'dan daha ağır basıyor

Avrupa Parlamentosunun Fransız milletvekili Gilles Lebreton, Twitter hesabında Türkiye'nin arabuluculuğunda Rusya ile Ukrayna arasında imzalanan ve milyonlarca ton tahılın Ukrayna'dan çıkarılmasına ilişkin BFMTV kanalında yer alan haberi paylaştı.

Türkiye'nin, yaptığı arabuluculukla Fransa'dan "ağır bastığını" belirten Lebreton, anlaşmanın Afrika'da kıtlığı önleyebilmeyi mümkün kılacağını belirterek, "Konuyu Birleşmiş Milletler ile müzakere eden ne yazık ki Erdoğan'dı, Macron değil. Türkiye, Fransa'dan daha ağır basıyor" ifadelerini kullandı.

Ukrayna'da aylardır abluka altındaki tahılın ihracı için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde, 22 Temmuz'da İstanbul'da Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM arasında "Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi" imzalanmıştı.

Türkiye'ye tebrik mesajları yağdı

Anlaşmadan dolayı ABD, İngiltere, Fransa, İtalya başta olmak üzere birçok ülkeden Türkiye'ye tebrik ve teşekkür mesajı yayımlandı.
Fransa Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da , Fransa'nın, Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden ihracatını güvence altına almayı amaçlayan ve Birleşmiş Milletler himayesinde imzalanan anlaşmayı takdir ettiği belirtildi.