03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.03.2023 13:13 | Son Güncelleme: 30.03.2023 14:22

Mahkeme masraflarını böyle finanse ediyor: FTX CEO'suyken babasına para aktardığı ortaya çıktı

Sam Bankman-Fried, iflas etmiş olan FTX'in CEO'su iken babasına milyonlarca dolar transfer etti. Şirkete yakın iki kaynağa göre, bu fonların bir kısmı o zamandan beri artan hukuki masraflarını ücretlerini ödemek için kullanıldı
Mahkeme masraflarını böyle finanse ediyor: FTX CEO'suyken babasına para aktardığı ortaya çıktı

Geçtiğimiz Kasım ayında banka hesabında sadece 100 bin dolar olduğunu iddia eden FTX'in kurucusu Sam Bankman-Fried, Ekim ayında güçlü avukatlardan oluşan bir kadroyla duruşmaya hazırlanıyor. Ancak eski milyarderin pahalı savunmasını nasıl karşılayacağı şimdiye kadar belirsizliğini koruyordu. Forbes, Bankman-Fried'in yasal ücretleri FTX'in kardeş şirketinden ödünç aldığı parayla babasına verdiği milyonlarca dolarlık bir hediyeden ödediğini öğrendi. 

Her iki şirket hakkında operasyonel bilgiye sahip iki kaynağın Forbes'a verdiği bilgiye göre, Bankman-Fried 2021 yılında FTX'in CEO'su iken babası Stanford Hukuk Profesörü Joseph Bankman'a büyük bir para gönderdi. Bu hediyenin FTX'in kardeş şirketi Alameda Research'ten alınan bir krediyle finanse edildiğini söylediler.

"Savunma masrafı tek haneli milyonlar"

Kara para aklama ve menkul kıymet dolandırıcılığı dahil 12 suçlamayı kabul etmeyen ve ek bir rüşvet suçlamasıyla karşı karşıya olan Bankman-Fried,  Alameda aracılığıyla FTX müşteri fonlarını zimmetine geçirmekle suçlanıyor. Bankman-Fried'e yakın bir kaynak Forbes'a yaptığı açıklamada, savunma masraflarının muhtemelen tek haneli milyonlar aralığında olduğunu söyledi. Eski CEO, bu yılın başlarında Substack'te "Fon çalmadım ve kesinlikle milyarları saklamadım" diye yazmıştı. Aileyi yakından tanıyan iki kaynak Bankman'ın bir keresinde oğluna birikim yapması için yalvardığını ancak Bankman-Fried'ın bunu reddettiğini söyledi. 

Yaklaşık 10 milyar dolarlık müşteri mevduatının eski CEO tarafından gizlice Alameda'ya yönlendirildiği iddia edildi. Geçtiğimiz ay dolandırıcılık ve komplo suçlamalarını kabul eden şirketin eski mühendislik müdürü Nishad Singh hakkındaki şikayete göre, bu fonların 2019-2022 yılları arasında FTX'te alım satım için kullanılması veya saklanması amaçlanıyordu. FTX borçluları, Bankman-Fried'in şirket kredilerinden uygunsuz bir şekilde 2,2 milyar dolar aldığını ve bu ay 8,9 milyar dolarlık müşteri mevduatının hala kayıp olduğunu iddia ediyor. Bankman-Fried konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti.

Alameda'dan 10 milyar dolar aldı

Şirket operasyonları hakkında bilgi sahibi iki kaynağa göre, SBF'in babasına verdiği sözde hediye 2021 yılında yapılan bir anlaşmayla gerçekleşti. Alameda'dan en az 10 milyon dolar aldıktan sonra Bankman-Fried, fonları babasına gönderdi. FTX'in avukatları yorum talebine yanıt vermedi. 

Bankman-Fried şu anda Cohen & Gresser'den Mark Cohen ve Christian Everdell tarafından temsil ediliyor; her ikisi de 2021 yılında reşit olmayan biriyle seks ticareti yapmaktan hüküm giyen Jeffrey Epstein'ın ortağı Ghislaine Maxwell'e danışmanlık yapan savunma ekibinin bir parçası olan eski federal savcılar. Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kaynak Bankman'ın yakın aile dostu ve Stanford'dan meslektaşı olan ceza savunma avukatı David W. Mills'in de kendisine ücretsiz danışmanlık yaptığını söyledi.

Hediye olarak verilen paraya dair, Bankman-Fried'ın Internal Revenue Service adlı ABD gelir idaresi dairesine bir beyanname sunması gerektiriyordu. Geçtiğimiz ay baba Bankman ve emekli Stanford Hukuk profesörü olan eşi Barbara Fried, FTX avukatlarından kişisel mali tabloları, FTX şirketleri ya da çalışanları tarafından kendilerine devredilen varlıkların kayıtlarını isteyen mahkeme celpleri aldılar. 

Bankman-Fried'ın ebeveynleri, artan incelemeler karşısında 31 yaşındaki oğullarını desteklemek üzere bir araya geldi. Forbes, Bankman-Fried'ın şu anda ne kadar yasal ücret borcu olduğunu teyit edemedi, ancak ebeveynlerinin oğullarını mali olarak desteklemek için kendi varlıklarından yararlandıkları öğrenildi. Aralık ayında, 1.8 milyon dolarlık Palo Alto evleri, Bankman-Fried'ın kişisel bir kefaletle serbest bırakılmasının ardından 250 milyon dolarlık bir kefalet ödemesini güvence altına almak için kullanıldı.