26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.02.2023 14:24 | Son Güncelleme: 05.02.2023 15:00

FTX soruşturmasını genişleten savcılar Sam Bankman-Fried'ın ailesini inceliyor

Sam Bankman-Fried'ın dolandırıcılıkla yargılandığı duruşma Ekim'e ertelenmişken savcılar da soruşturmayı genişletiyor. New York Times'a konuşan yakın kaynaklara göre eski CEO'nun, FTX çalışanı görünen babası ve çeşitli siyasi kampanyalara bağıştı bulunan kardeşi de araştırılıyor
Sam Bankman-Fried ve arkasında babası Joe Bankman, 22 Aralık 2022'de New York'taki Federal Bölge Mahkemesi önünde(Fotoğraf: Brittainy Newman/The New York Times)
Sam Bankman-Fried ve arkasında babası Joe Bankman, 22 Aralık 2022'de New York'taki Federal Bölge Mahkemesi önünde(Fotoğraf: Brittainy Newman/The New York Times)

Matthew Goldstein ve David Yaffe-Bellany / The New York Times

FTX soruşturması hakkında bilgi sahibi 13 kişiye göre savcılar, son on yılın en büyük Amerikan mali suç davalarından birine yönelik hızla genişleyen soruşturmanın bir parçası olarak, Sam Bankman-Fried'in çökmüş kripto para imparatorluğuyla bağlantılı, babası, kardeşi ve eski meslektaşları da dahil olmak üzere giderek artan sayıda kişiyi mercek altına alıyor.

Manhattan'daki ABD savcılığı, Bankman-Fried tarafından kurulan FTX'in çöküşüne ilişkin soruşturmasını sürdürmek üzere özel bir ekip oluşturdu. New York Güney Bölgesi ABD savcısı Damian Williams liderliğindeki yarım düzineden fazla savcı, ceza davasına bakıyor ve Bankman-Fried'in zimmetine geçirmekle suçlandığı milyarlarca dolarlık müşteri parasının izini sürüyor.

Aile üyeleri inceleniyor

Soruşturma hakkında bilgi sahibi 11 kişi, savcıların son haftalarda FTX ve Bankman-Fried'in kurucusu olduğu hedge fonu Alameda Research'ün bir düzine eski yöneticisi ve çalışanını temsil eden avukatlarla görüşmeler yaptığını söyledi. Altı kaynak ise, savcıların Bankman-Fried'in aile üyelerinin iş imparatorluğundaki rolünü de incelediklerini aktardı. 

FTX soruşturması yoğunlaştıkça Bankman-Fried'ın yakını olan herkes avukat aramaya başladı. Mayer Brown, Steptoe & Johnson ve Covington & Burling hukuk firmalarındaki savunma avukatlarının her biri, katkıda bulunabilecek bilgilere sahip olabilecek çok sayıda eski FTX yöneticisini temsil ediyor.

Arnold & Porter firmasının avukatlarından ve Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun piyasa suiistimali biriminin eski yöneticilerinden Daniel Hawke, "İnsanlar bilgi vermeye ya da hükümetle işbirliği yapmaya başladıkça, bu durum yeni soruşturma hatlarının ve yeni ilgili kişilerin ortaya çıkmasına neden olabilir" dedi.

FTX soruşturması borsadan para alan ya da borsaya borç veren şirketleri de kapsayabilir. FTX'in geçen yıl batması, kısa süre önce SEC tarafından menkul kıymetler yasasını ihlal etmekle suçlanan kripto borç verme firması Genesis'te bir krize yol açtı. Ocak ayı sonlarında ise iki partili bir senatör grubu FTX ile iş yapan bir banka olan Silvergate'e bir mektup göndererek şirket yetkililerine borsanın müşteri parasını kötüye kullandığından haberdar olup olmadıklarını sordu.

Çalındığı söylenen milyonlarca dolar da aranıyor

Müşteri fonlarının izini sürmenin yanı sıra savcılar, FTX'in Kasım ayında iflas başvurusunda bulunduğu sırada bir bilgisayar korsanı tarafından borsadan çalınan yüz milyonlarca doları geri almaya çalışıyor. Ayrıca FTX çalışanlarının ve şirkete yakın diğer kişilerin kongre adaylarına ve siyasi eylem komitelerine verdikleri 90 milyon dolardan fazla bağışı da mercek altına alıyorlar.

Bankman-Fried aleyhindeki ceza davasının büyük bir kısmı eski çalışma arkadaşlarının ifadelerine dayanabilir. En yakın danışmanlarından ikisi, Caroline Ellison ve Gary Wang, Aralık ayında dolandırıcılık suçunu kabul ettiler ve aylardır savcılarla işbirliği yapıyorlar. Şimdi müfettişler dikkatlerini diğer eski FTX yöneticilerine odaklıyorlar.

İşbirliği yapmaları bekleniyor

Konuyla ilgili bilgi sahibi üç kişiye göre savcılar Alameda Research'ün eski eş CEO'su Sam Trabucco'nun avukatıyla görüştü. İki kişi, FTX'te üst düzey bir kurum içi avukat olan Daniel Friedberg ile de şahsen görüştüklerini söyledi. Savcılar mahkeme dosyalarında, FTX'in iflasından önceki son günlerde krizin yönetilmesine yardımcı olan FTX'in ABD iştirakinin genel danışmanı Ryne Miller ile temas halinde olduklarını söylediler. 

Görüşmeler hakkında bilgi sahibi üç kişiye göre, yetkililer FTX'in eski üst düzey mühendislerinden olan Nishad Singh'in avukatıyla da olası bir savunma anlaşmasının bir parçası olarak işbirliği yapıp yapmayacağı konusunda görüşmelerde bulundu. Demokrat politikacılara önemli bağışlarda bulunan Singh'e herhangi bir suçlama yöneltilmedi ancak hükümet belgelerinde FTX'in müşteri parasını kötüye kullandığından ve Alameda'dan 543 milyon dolar kredi aldığından haberdar olduğu iddia ediliyor.

Konuyla ilgili bilgi sahibi üç kişiye göre, savcılar tanıklar ve avukatlarla konuşurken, Cumhuriyetçi politikacılara on milyonlarca dolar bağışta bulunan eski bir FTX yöneticisi olan Ryan Salame hakkında da sorular sordular. Savunma avukatları ve savcılar arasındaki konuşmalar bir kişinin soruşturma altında olduğunu göstermez. Genellikle yetkililerin bu tür görüşmeleri, kişilerin tanık olarak davaya yardımcı olabilecek bilgilere sahip olup olmadıklarını belirlemek için yapılıyor.

30 yaşındaki Bankman-Fried, dolandırıcılık, kara para aklama ve kampanya finansmanı ihlalleri suçlamalarını kabul etmedi. Federal bir yargıç, Ekim ayında yapılması planlanan ceza duruşmasını beklerken, Palo Alto, California'daki ailesinin evinde kalmasını gerektiren sıkı koşullar altında kefaletle serbest bırakılmasına karar verdi.

Siyasi bağışlar inceleniyor

Soruşturmanın yakında genişleyebilecek bir yönü de FTX'in kampanya finansmanı faaliyetlerinin araştırılması. Savcılar özellikle FTX'in Washington'da siyasi nüfuz peşinde koşarken şirket adına örtülü kampanya bağışları yapan ve saman bağışçı olarak adlandırılan kişilere on milyonlarca dolar aktarmak için yasadışı bir plan yapıp yapmadığıyla ilgileniyor.

The New York Times'ın haberine göre, Bankman-Fried Aralık ayında tutuklandıktan kısa bir süre sonra, federal savcılar FTX çalışanlarından bağış alan bazı kampanyalara ve siyasi eylem komitelerine e-posta yoluyla ulaşarak bu katkılar hakkında bilgi istemeye başladı. 

Babası FTX çalışanıydı

Soruşturma hakkında bilgi sahibi dört kişi, yetkililerin Bankman-Fried'ın küçük kardeşi Gabe Bankman-Fried'ın şüpheli kampanya finansmanı planında herhangi bir rol oynayıp oynamadığını da araştırdıklarını söyledi. Gabe Bankman-Fried, FTX tarafından finanse edilen Guarding Against Pandemics adlı bir grubu yönetiyordu. Örgüt diğer gruplara bağışta bulundu ve Washington'da yaklaşık 3.3 milyon dolarlık bir evde merkezini kurdu. Savcıların mercek altına aldığı bir başka kişi de Bankman-Fried'in babası, FTX'in maaşlı çalışanı Stanford Hukuk Fakültesi profesörü Joe Bankman.

Soruşturma hakkında bilgi sahibi dört kişiye göre, federal müfettişler Bankman'ın oğlunun genişleyen iş imparatorluğundaki rolünü sorguladı. Bankman ve eşi Barbara Fried, Bahamalar'da Bankman-Fried'in şirketin mülkü olması amaçlanmıştı dediği 16.4 milyon dolarlık bir evde sık sık kalıyorlardı. Konuya aşina dört kişiye göre, yaklaşık bir yıl önce oğullarından 10 milyon dolarlık bir hediye aldılar. Bu kişilerden biri savcıların bu işlemi incelediğini söyledi. 

© 2023 The New York Times Company