29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 21.09.2022 15:24 | Son Güncelleme: 22.09.2022 13:43

Mahsa Emini'nin ardından çıkan protestolar 5. gününde

İran'da eşarbından saçının gözüktüğü gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alınan ve darp edildikten sonra hayatını kaybeden Mahsa Emini'nin ölümü tüm dünyada infial yarattı. Emini'nin ölümü kadın ve insan haklarına dair derin bir yarayı tekrar gündeme getirdi
Mahsa Emini'nin ardından çıkan protestolar 5. gününde

İran'da başörtüsü yasağına uymadığı gerekçesiyle ahlak polisi tarafından darp edildikten üç gün sonra hayatını kaybeden Mahsa Emini'nin ölümü tüm dünyada yankı uyandırdı. Sosyal medyada #IranProtests hashtag'i ile paylaşımlar yapılıyor. Emini'nin babası yaşamını yitiren kızının herhangi bir sağlık sorununun olmadığını, gözaltı sırasında kızının bacaklarında ezikler oluştuğunu ve kızının ölümünden polisi sorumlu tuttuğunu söylemiş, ahlak polisiyse genç kıza kötü muamelede bulunmadıklarını iddia etmişti.

Kadınlar sokaklarda

Bugün Mahsa Emini'nin hayatını kaybetmesinin ardından başkent Tahran'da başlayarak ülke çapında devam eden protestolar 8. gününe girdi. Çoğunlukla kadınların katıldıkları ülke çapındaki gösterilerde, protestocular başörtülerini havada salladılar, yaktılar ve saçlarını kestiler.

Öte yandan Fars Haber Ajansı'na göre, Tahran'ın kuzeybatısındaki Kazvin eyaletinde düzenlenen gösterilerde eylemciler, sokaklardaki çöp konteynerlerini ateşe vererek, ülke liderlerinin aleyhinde sloganlar attı. Göstericilerden bir kısmının ise caddedeki polise ait bir minibüsü ve bir otomobili ateşe verdiği belirtildi. Haberde, motosikletli devriyelerle olay yerine gelen polis ve rejim yanlısı Besic üyelerinin cop ve biber gazı kullanarak protestocuları dağıttığı ve birçok kişinin de gözaltına alındığı aktarıldı.

Şiraz'da bir gönüllü polis öldü

Hemşehri Online sitesinin haberine göre, Şiraz Kaymakamı Lütfullah Şeybani ise şehirdeki protestolar esnasında bir gönüllü polisin hayatını kaybettiğini açıkladı. Şeybani, dün geceki gösterilerde güvenlik güçleri ile protestocular arasında çıkan çatışmada 4 polisin de yaralandığını, yaklaşık 15 göstericinin ise gözaltına alındığını söyledi. Dün akşam saatlerinde Şiraz’ın Şeriati (Mealiabad) Caddesi'nde başlayan gösteriler yerel saatle 22.00’ye kadar devam etmiş, göstericiler yönetim karşıtı sloganlar atmıştı.

Protestolar birçok kente yayıldı 

Öte yandan İran resmi haber ajansı IRNA, Kerec, Tebriz, Meşhed, Kiş, Kirman, Yezd, Reşt, Kirmanşah, Erdebil, İsfahan, Urumiye, Kazvin, Zincan, İlam, Hemedan gibi bir çok kentte gösteriler yapıldığını ve Meşhed'de protestocu bir grubun bir otomobili ve bir polis memurunu ateşe vermeye çalıştığını yazdı. Sosyal medyada de eylemlerle ilgili birçok kentten paylaşılan görüntülerde ise güvenlik güçlerinin göstericilere sert şekilde müdahale ettiği ve çok sayıda göstericinin gözaltına alındığı görüldü.

BM'den İran'a tepki 

Birleşmiş Milletler, Emini'nin hayatını kaybetmesini kınayarak, "Mahsa Amini'nin trajik ölümü, işkence ve kötü muamele iddiaları, bağımsız bir yetkili makam tarafından derhal, tarafsız ve etkili bir şekilde soruşturulmalıdır" açıklamasında bulundu. 

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan Emini açıklaması

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, "İran’dan sistematik olarak kadın haklarını ihlal etme yaklaşımından vazgeçmelerini ve göstericilere karşı barışçıl yaklaşmalarını talep ediyoruz" açıklamasında bulundu.  

Türkiye'de de Emini için protestolar düzenleniyor

Kadın Platformu ve Türkiye'de bulunan İranlılar, İstanbul Cağaloğlu'nda bulunan İran Konsolosluğu önünde Mahsa Amini’nin polis gözetiminde ölmesini protesto ettiler.