16 Nisan 2024, Salı
Haber Giriş: 25.10.2022 15:05 | Son Güncelleme: 25.10.2022 15:14

Mark Zuckerberg’in özel jeti iki ayda 253 tondan fazla karbon saldı

Yeni yayınlanan bir rapora göre Mark Zuckerberg’in özel jeti iki ay içinde 28 sefer gerçekleştirdi. Bu seferler sonucunda jet, ortalama bir Amerikalının bir yılda yaptığından 15 kat daha fazla karbon salımı sağladı
Mark Zuckerberg’in özel jeti iki ayda 253 tondan fazla karbon saldı

Sadece iki ayda, Facebook yaratıcısı Mark Zuckerberg'in özel jeti, ortalama bir Amerikalının bir yılda ürettiğinden 15 kat daha fazla karbon saldı. Fox News tarafından derlenen verilere göre 20 Ağustos ile 15 Ekim arasındaki 28 seyahatte Zuckerberg'in uçağı 253 tondan fazla karbon saldı. Karşılaştırıldığında, kar amacı gütmeyen bir çevre kuruluşu The Nature Conservancy'e göre ortalama bir Amerikalının yıllık karbon ayak izi 16 ton. 

65 milyon dolara satılan Gulfstream G650 jeti, iki aylık dönemde Amerika Birleşik Devletleri'nde yaptığı sayısız seyahatte 150 bin doların üzerinde jet yakıtı yaktı. Bazı yolculuklar şehirlerarası iken, diğerleri 15 Ekim'de iki Arizona uçak pisti arasında üç dakika, 18 millik bir yolculuk gibi çok daha kısa seferlerdi. 

Veriler, milyarderlerin özel jetlerinin hareketlerini izlemeye odaklanan bir dizi Twitter hesabı işleten Jack Sweeney’nin uçuş izleme yazılımı ADS-B Exchange kullanılarak derlendi. Sweeney, özel jetini izlemeyi bırakması için beş bin dolar vermeyi teklif eden Musk’ı geri çevirmişti. 

"Takip edilmesi eğlenceli"

Sweeney, ZuccJet adlı hesabı ilk açtığında Bloomberg’e, “Bizi Facebook'ta takip etmesini ilginç buluyorum, bu yüzden onun da takip edilmesi eğlenceli” dedi. Meta daha önce milyarderin güvenlik programının seyahat için özel uçak kullanmasını gerektirdiğini açıklamıştı. Financial Times, 2021’de Zuckerberg’in uçuşları için şirketin 1,6 milyon dolar harcadığını yazdı. 

Geçen yıl Facebook, İklim Bilimi Bilgi Merkezi ile iklim değişikliğine dair yanlış haberlerle mücadele çabalarını hızlandırdı. Şirket açıklamasında, “İklim değişikliği bugün dünyamızı etkileyen en acil sorunlardan biridir ve Meta bu küresel zorluğun üstesinden gelinmesine yardımcı olmaya kararlıdır” ifadelerini kullandı. 

Zuckerberg ayrıca, The Information ile yaptığı röportajda metaverse'in karbon emisyonlarını azaltmanın bir yolu olacağını ve onu “Toplum ve genel olarak gezegen için daha iyi" diyerek savundu. Şubat ayında, hayırsever örgütü Chan Zuckerberg Girişimi, iklim teknolojilerine 44 milyon dolar yatırım yaptı.

Dünyanın en zengin ikinci kişisi Bernard Arnault'un geçen hafta, insanlar internetten takip etmeye başladıktan sonra özel jetini sattığını söylemesiyle, zenginleri ve ünlüleri ve onların özel jetlerinin hareketlerini takip etmek sosyal medyada fenomen haline geldi. Müzisyen Taylor Swift, özel jet seyahatini sık kullanması nedeniyle de eleştiriler aldı.