22 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.08.2024 20:33 | Son Güncelleme: 08.08.2024 20:38

Maymun çiçeği kabusu Afrika'yı sardı: Acil durum ilan edilecek

Maymun çiçeği virüsü (mpox) Afrika'da korkulan boyutlara ulaşmaya başladı. Demokratik Kongo Cumhuriyeti sınırlarını da aşan ve hızla yayılan virüse karşı Afrika'nın kamu sağlığı kurumu Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) acil durum ilan etmeye hazırlanıyor
Maymun çiçeği kabusu Afrika'yı sardı: Acil durum ilan edilecek

Maymun çiçeği virüsü yakın temas yoluyla bulaşıyor ve grip benzeri semptomlara ve irin dolu lezyonlara neden oluyor. Çoğu vaka hafif seyretse de öldürücü olabiliyor.  

Clade Ib olarak bilinen ve çoğunlukla Kongo'da dolaşan yeni varyantın, çocuklar arasında olduğu gibi rutin yakın temas yoluyla daha kolay yayıldığı görülüyor. 

Salgın tehdidi iki katına çıktı

CDC Genel Müdürü Jean Kaseya Perşembe günü yaptığı açıklamada Afrika'da bildirilen vakaların 2022-2023 yılları arasında yüzde 79, 2023-24 yılları arasında ise yüzde 160 oranında arttığını söyledi ve ekledi:

"İşte bu tam olarak bizi endişelendiren hususlardan biri"

Kaseya, Salı günü Afrika Birliği (AU) ve Afrika Birliği Komisyonu başkanlarıyla görüşüp onaylarını alacağını ve kıta için halk sağlığı acil durumu ilan edilmesi gerektiğini kaydetti. Kaseya, büyük olasılıkla bu açıklamayı önümüzdeki hafta yapacağını söyledi.

Tüm Afrika alarma geçti

Bunu yapmanın Afrika CDC'nin sınır ötesi müdahaleleri daha iyi koordine etmesini sağlayacağını ve üye ülkeleri yeni vakaları birliğe bildirmek zorunda bırakacağını söyledi.

Bunun aynı zamanda yerel ve uluslararası kaynakların harekete geçirilmesini sağlayacağını ve aşı araştırma ve geliştirmesini hızlandıracağını belirten Kaseya, Alman ilaç üreticisi BioNTech'in yöneticileriyle görüştüğünü ve önümüzdeki hafta yapılması muhtemel açıklamanın ardından aşı üretiminin artırılması konusunda çalışma yapılacağını sözlerine ekledi.

WHO: Vaka sayısında benzeri görülmemiş artış var

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Afrika'nın bu yıl vakalarda benzeri görülmemiş bir artış yaşadığını söyledi. Örgütün Kongo'daki sözcüsü Reuters'e yaptığı açıklamada, Kongo'da bu yıl şimdiye kadar 503 ölüm dahil 13 binden fazla şüpheli mpox vakası görüldüğünü ve 2023'ün başından bu yana toplam vaka sayısının 1000'den fazla ölümle birlikte yaklaşık 27 bine ulaştığını söyledi.

WHO'dan yapılan açıklamada, Kongo'nun doğusunda, daha önce mpox'tan etkilenmemiş olan Ruanda, Uganda ve Kenya'da Temmuz ortasından bu yana yeni varyant vakalarının görüldüğü bildirildi.
BM ajansı, "Salgına verilen yanıtı iyileştirmek ve bulaşma modellerini daha iyi anlamak için daha fazla analiz yapılması gerekiyor" dedi.

WHO başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, Kongo'daki salgının uluslararası boyutta endişe yaratan bir halk sağlığı problemi olup olmadığını tartışmak üzere bir acil durum komitesi toplama sözü verdi.

Pazartesi günü Afrika CDC, mpox müdahalesi için Afrika Birliği'nden acil durum fonu olarak yeni bir sekme açarak 10.4 milyon dolar aldığını söyledi.

Maymun Çiçeği Virüsü Nedir?

Maymun çiçeği, Poxviridae adlı virüs ailesine ve Orthopoxvirus cinsine ait Monkeypox virüsünden kaynaklanan bir hastalık. Poxviridae ailesinde yer alan diğer virüsler olan Variola virüsü çiçek hastalığına, Cowpox virüsü sığır çiçeğine yol açarken Vaccinia virüsü ise çiçek aşısı üretiminde kullanılıyor.

Hastalığın adı her ne kadar maymun çiçeği olsa da virüs, aslında kemirgenlerden köken alıyor. 1958 yılında bir araştırma için tutulmakta olan maymun kolonilerinde çiçek hastalığına benzer belirtilerle görülen iki farklı salgın sonucunda tespit edilen virüs, bu nedenle maymun çiçeği olarak adlandırıldı.

İnsanlarda ise maymun çiçeği virüsünün enfeksiyonu ilk kez 1970 yılında görüldü. Bu yıllardan günümüze dek maymun çiçeği Afrika kıtasında tek tük bildirilen vakalar şeklinde düzenli olarak görülmekteydi. Tropikal yağmur ormanlarının bolca yer aldığı Batı ve Orta Afrika’da uzun yıllardır görülen ve bu bölge ile sınırlı kalan maymun çiçeği, nadir olarak bölgeden ihraç edilen hayvanların yol açtığı bulaş ile dünyanın farklı yerlerine ulaşabilmekteydi.