02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.05.2022 17:36 | Son Güncelleme: 25.05.2022 11:25

Maymun çiçeği virüsü salgını Bill Gates hakkındaki yeni komplo teorilerini tetikledi

Corona virüs pandemisi boyunca komplo teorilerinin merkezinde olan Bill Gates bu kez de maymun çiçeği virüsü salgınından sorumlu tutuldu. ABD'de birçok anonim hesap Gates'i suçladıkları bir etiket açarak çeşitli teoriler öne sürdü
Maymun çiçeği virüsü salgını Bill Gates hakkındaki yeni komplo teorilerini tetikledi

Covid-19 salgını sırasında hakkında birçok komplo teorisi üretilen Bill Gates şimdi de maymun çiçeği virüsü salgınında hedef oldu. ABD’de özellikle sosyal medyanın yeni endemiden sorumlu tuttuğu Gates’e karşı açılan #BillGatesBioTerrorist etiketi Twitter’da en çok konuşulan konular arasına girdi.

Covid-19 salgının da suçlanmıştı

Avrupa’da yayılan maymun çiçeği virüsü salgınını ABD’ye sıçraması komplo teorilerini de beraberinde getirdi. Bu komplo teorilerinin hedefi olacak ismin ise Bill Gates olması kaçınılmaz. İki buçuk yıldır dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi boyunca Gates birçok suçlamanın odağındaydı.  

Bunların arasında en bilineni şüphesiz çip iddiası. Corona virüs aşılarına ve sağlık endüstrisine yaptığı yatırımlarla gündeme gelen Gates’in aşılar aracılığıyla insanlara çip yerleştirdiği ve onları takip ettiği öne sürüldü. Hatta ABD’de bazı politikacılar bunu bir propaganda malzemesi yaparak teorileri körükledi. 

“İnsanların nerede olduğunu neden bilmek isteyeyim ki?”

Geçtiğimiz günlerde sosyal medya platformu Reddit’te soru cevaplama etkinliğine katılan Gates’e de bu iddialarla ilgili ne düşündüğü soruldu. Gates, “2015'te bir pandeminin ortaya çıkıp on milyonlarca ölüme neden olacağı korkularımdan bahsettim. Vakfım hayat kurtarmak için aşı araştırmalarına fon sağlıyor. Aşılar için milyarlar harcıyorum ve son 20 yılda 5 yaş altı ölümlerin yarı yarıya azalmasına yardımcı olmalarından gurur duyuyorum. Aşılardaki çip fikri mantıklı değil. İnsanların nerede olduğunu neden bilmek isteyeyim ki? Bu bilgiyle ne yapacağım” diyerek cevap verdi.

Suçlayanlar arasında politikacı bile var

Şimdi ise maymun çiçeği virüsü salgınında Gates’i suçlayanlar arasında bir politikacı bile var.  ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Marjorie Taylor Greene, perşembe günü Facebook’ta yaptığı canlı yayında, Gates’in daha fazla para kazanmak ve dünyayı kontrol etmek için bu sefer de maymun çiçeği virüsünü kullanacağını söyledi. 

Video boyunca Taylor Greene, hiçbir kanıt göstermeden salgın hakkında bir takım iddialarda bulundu. Örneğin, “Bill Gates, maymun çiçeği konusunda çok endişeli çünkü bu görünüşe göre çok para kazanabileceği bir şey” dedi. Daha sonrada virüsün neden olduğu deri döküntüsü lezyonlarının fotoğraflarını göstererek “iğrenç” olduklarından bahsetti. 

Anonim hesaplar iş başında

Pazar günü ise bu gibi iddialardan sonra #BillGatesBioTerrorist etiketi Twitter’da trendler listesine girdi. Stanford İnternet Gözlemevi'nde Araştırma Müdürü Renee DiResta, “Bu etiketi kim kullanıyor? Bazı tanımlanabilir insanlar var. Ama bir sürü anonim sosyal medya hesabı yazıyor” diyerek tweet attı. 

Örneğin, "Just Call Me Mike" adlı bir hesap, Gates'in Covid-19 ve maymun çiçeğiyle ilgili olarak insanlar üzerinde deneyler yaptığını öne sürdü. Doğrulanmamış başka bir hesap ise Gates’in salgınları tahmin etmede esrarengiz bir yeteneğe sahip olduğunu söyledi. 

Çiçek hastalığı için de uyardı

Bazıları ise Gates'in dünyayı olası bir çiçek hastalığı salgınına karşı hazırlıklı olmaya çağıran önceki yorumlarına dikkat çekti. Ancak çiçek hastalığıyla ilgili uyarıda bulunmak maymun çiçeği virüsüyle aynı şey değil. İki hastalık birbirinden farklı. Ayrıca Gates çiçek hastalığı konusunda uyarıda bulunan tek insan da değil. 

Son birkaç yıldır, birçok halk sağlığı uzmanı dünyayı daha hazırlıklı olmaya çağırıyor. Çiçek hastalığı örneklerini barındıran bir Rus laboratuvarında Eylül 2019'da meydana gelen bir gaz patlaması, çiçek hastalığı salgınına neden olmak için yalnızca bir kazanın etkili olabileceğini hatırlattı. 

Peki bu teoriler neden Gates ile ilişkilendiriliyor? Gates, bulaşıcı hastalıklar, salgın hastalıklar ve pandemilerle mücadeleyi daha iyi önlemek ve bunlara yanıt vermek için aşılamayı ve yeni aşıların geliştirilmesini destekliyor. Belki de kendi kanıtlanmamış tedavilerini satmaya çalışan aşı karşıtı kampanyalar, onu büyük bir hedef olarak görüyor.  Daha fazla kanıt olmadan, birçok anonim sosyal medya hesabının motivasyonlarının ve kaynaklarının ne olabileceğini tahmin etmek zor. Ancak bu tarz iddialar şimdi ve gelecekte insanları bu tür salgınlara karşı koruma çabalarına yardımcı olmuyorlar ve zarar veriyor gibi görünüyor.