27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.02.2024 12:05 | Son Güncelleme: 12.02.2024 12:14

Medya patronu Murdoch 12 ayda Başbakan Sunak ile 5 kez görüştü

İngiltere'de Rupert Murdoch'un emekli olmadan önceki 12 aylık dönemde Başbakan Sunak ile 5 kez dahil olmak üzere birçok hükümet yetkilisiyle sık sık görüşmesi tartışma yarattı. Analizi yapan aktivist grup Hacked Off, hükümet ve medya patronlarının bu yakınlığının rahatsız edici olduğunu söyledi
Medya patronu Murdoch 12 ayda Başbakan Sunak ile 5 kez görüştü

İngiltere'de hükümet kayıtlarına göre medya patronu Rupert Murdoch, geçen yıl Eylül ayında News Corp'un başkanlığından ayrılmadan önce 12 aylık bir süre zarfında Başbakan Rishi Sunak ile beş kez görüştü. Kampanya grubu Hacked Off tarafından analiz edilen hükümet toplantılarına ilişkin resmi kayıtlar, Birleşik Krallık'ta Times ve Sun gazetelerinin sahibi olan News Corp'un eski başkanının Ekim 2022 ile Eylül 2023 tarihleri arasında beşi başbakanla olmak üzere 12 kez hükümet temsilcileriyle şahsen görüştüğünü gösteriyor. 

Bunlar arasında Aralık 2022'de bir akşam yemeği ve ertesi gün News Corp CEO'su Robert Thomson, News UK CEO'su Rebekah Brooks, Times editörü Tony Gallagher, Sunday Times eski editörü Emma Tucker ve Sun editörü Victoria Newton ile "Başbakan'ın önceliklerini tartışmak" üzere yapılan bir toplantı da yer alıyor.

İkili daha sonra Mayıs 2023'te bir görüşme için, Haziran ayında Times CEO zirvesi ve ardından düzenlenen parti için ve geçen yıl Eylül ayında bir 'sosyal toplantı' için tekrar bir araya geldi. Bu toplantıların kamuya açık tutanakları bulumuyor. Hacked Off tarafından daha önce yapılan analizde Rupert Murdoch'ın 2018 ve 2019 yıllarında bakanlarla beş kez bir araya geldiği ve eski Başbakan Boris Johnson ile de bu süre zarfında üç kez görüştüğü tespit edildi.

Hugh Grant: Gizli toplantılara son verilmeli

Sun'ın yayıncısı News Group Newspapers (News Corp'un bir yan kuruluşu) aleyhine açtığı tazminat davasının önümüzdeki yıl mahkemeye taşınması beklenen aktör ve Hacked Off kampanyacısı Hugh Grant, kayıtların 12 aylık bir dönemde basın ile hükümet arasında 534 toplantı yapıldığını göstermesinin ardından, medya baronları ile hükümet arasındaki gizli toplantılara son verilmesi çağrısında bulundu.
Grant, "Britanya, Murdoch ve diğer seçilmemiş gazete sahiplerinden gizli toplantılarda söz alan değil, dürüstlükle ve Britanya halkının çıkarları doğrultusunda yönetecek politikacıları hak ediyor. Bu hükümetin basına boyun eğmesi acınacak bir durum ve halka ihanettir. Siyasetçiler ve basın arasında son dokuz yıldır devam eden onursuz ve demokratik olmayan karşılıklı sırt sıvazlamadan başlayarak siyasetimizi temizlememiz gerekiyor" diye konuştu. 

Görüşmelerin yüzde 72'si merkez sağ basınla

Hacked Off'un bakanlık toplantılarına ilişkin en son veriler üzerinde yaptığı analiz, tüm toplantıların yüzde 72'sinin merkez sağ basınla (kuruluş tarafından Mail, Sun, Times, News UK, Express ve Telegraph olarak tanımlanıyor), yüzde 5'inin ise merkez sol basınla (Guardian ve Mirror olarak tanımlanıyor) yapıldığını ortaya koyuyor. Murdoch'a ait yayınlarla yapılan basın toplantıları toplamın yüzde 40'ını oluştururken, Telegraph yüzde 19'unu oluşturuyor.