Fransa’da gensoru önergesinin kabul edilmesiyle merkez sağ hükümetinin düşmesinin ardından Başbakan Michel Barnier istifa etti.
Fransa basını, Başbakan Michel Barnier’in istifasını sunduğunu aktardı. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Barnier’in istifasını kabul ettiği belirtildi.
Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada Barnier ve hükümet yetkililerinin yeni bir hükümet belirlenene kadar görevlerini sürdüreceği aktarıldı.
Modern Fransa’nın en kısa hükümeti
Ulusal Meclis'te yapılan oylamada solcu ittifakın sunduğu gensoru önergesine 331 milletvekili destek verdi. Gensoru önergesinin kabul edilmesi için gerekli 288 oya ulaşılmış oldu. Böylelikle 5. Cumhuriyet döneminin en kısa süreli görev yapan Barnier hükümeti düştü. Gensoruya verilen destek oylarıyla beraber, hükümetin 2025 sağlık sigortası bütçesi de Meclis tarafından reddedilmiş oldu.
Ülkede en son 1962'de Georges Pompidou'nun hükümeti düşerken dönemin Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle, Meclis'i feshederek erken seçim yolunu seçti. Anayasa'nın kendine tanıdığı Meclis'i feshetme hakkını bu yıl bir kez kullanan Macron ise Temmuz 2025'ten önce tekrar erken genel seçim kararı alamayacak. Bu süreçte muhalefet, ülkenin içinde bulunduğu siyasi krizden sorumlu tuttuğu Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un istifa etmesini istiyor.
Erken seçimden Barnier hükümetine giden süreç
Aşırı sağın Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerindeki yükselişinin ardından Macron’un ulusal meclisi feshederek gittiği erken genel seçimde, hiçbir parti ya da ittifak salt çoğunluğu elde edememişti. Solcu NFP ittifakını oluşturan Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) 72, Sosyalistler ve bağlantılılar 66, Sosyal ve Çevreci grup 38, Cumhuriyetçi Demokrat Sol 17 sandalyeye sahip olurken, Macron'un meclis ittifakını oluşturan Cumhuriyet için Birlikte partisi 99, Ufuklar partisi ve Bağımsızlar 31, Demokratlar (MODEM) ise 36 milletvekili kazanmıştı. Meclisin üçüncü büyük siyasi grubunu ise 142 milletvekili ile aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) ve ortakları oluşturmuş, Barnier’nin partisi Cumhuriyetçi Sağ grubu 47, LIOT grubu ise 21 milletvekili ile meclise girmişti. Macron, seçimin galibi solcu ittifak yerine 47 milletvekili bulunan Cumhuriyetçilerden Barnier’i başbakan olarak atamıştı.