24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.12.2022 14:17 | Son Güncelleme: 15.12.2022 14:29

Musk özel uçuş bilgilerini paylaşan hesapları askıya aldı

Twitter'da ifade özgürlüğü dönemini başlatacağını iddia eden Elon Musk gerçek zamanlı konum bilgilerini paylaşan tüm hesaplara savaş açtı. Musk özel jetinin uçuş bilgilerinin paylaşıldığı Elonjet'i kapatmakla kalmadı üzerine bir de dava açtı
Musk özel uçuş bilgilerini paylaşan hesapları askıya aldı

Twitter’ın sahibi Elon Musk, özel jetinin uçuşlarını gerçek zamanlı olarak Twitter’dan paylaşan Elonjet (@ElonJet) adlı hesabı askıya aldı. Musk, 7 Kasım’da ifade özgürlüğü kapsamında kendisine tehlike riski oluşturmasına rağmen jetini takip eden hesabı kapatmayacağını açıklamıştı. Ancak dün oğlunun yaşadığı bir araç takip milyarderler kulübünün tescilli üyesinin fikrini değiştirdi.

Oğlunun yaşadıklarından etkilendi

Musk, Los Angeles'ta oğlu lil X'i taşıyan arabanın içinde kendisi olduğu sanısıyla çılgınca takip edildiğini, zanlının daha sonra arabanın hareket etmesini engelleyip kaportaya tırmandığını duyurdu. Takipçinin görüntülerini de paylaşan Musk "Bu kişiyi ya da aracı tanıyor musunuz" diye sordu.

Ardından Twitter'ın sahibi ve CEO'su, insanların gerçek zamanlı konumlarını ifşa eden herhangi bir hesabın fiziksel güvenlik ihlali oluşturduğu için askıya alınacağını açıkladı. Bunu, dünya liderlerinin uçuş rotalarını takip eden hesapların kapatılması takip etti. Dün itibarıyla itibarıyla Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ilişkilendirilen bir uçağı ve ABD Başkanı Joe Biden'ın kullandığı Air Force One uçağını takip eden hesaplar kapatılmış gözüktü.

Dün kişisel Twitter hesabının askıya alındığını doğrulayan Sweeney, bir ara hesabı yeniden etkinleştirildiğinde "Evet, geri döndüm!" diye tweetledi. Ama dakikalar sonra tekrar askıda olarak listelendi. @JxckSweeney adlı kişisel hesabı da donduruldu. Florida eyaletinde üniversite öğrencisi olan Sweeney, sosyal medya şirketinin 'dikkatli bir inceleme yaptığı ve Twitter kurallarını ihlal ettiği için hesabı kalıcı olarak yasaklamaya karar verdiğini' söyleyen mesajının ekran görüntüsünü CNN ile paylaştı.

Uçuş bilgilerinin paylaşılmasına son

Sweeney, Microsoft'un kurucu ortağı Bill Gates, Amazon'un kurucusu Jeff Bezos ve Meta CEO'su Mark Zuckerberg dahil olmak üzere milyarder Amerikalıların özel uçuşlarını izleyen onlarca başka hesabın da yöneticisi. Putin'le bağlantılı uçağı ve şöhretlerin jetlerini izleyen hesaplar dahil olmak üzere bunların çoğu dün geç saatlerde Twitter'da askıya alındı.

5 bin dolar teklif etmişti

Geçtiğimiz senenin başında @ElonJet hesabını keşfeden Elon Musk, Sweeney’ye “Bu hesabı kapatabilir misin? Benim için bu hesap güvenlik riski oluşturuyor, delinin biri tarafından vurulmak istemiyorum” mesajıyla ulaşmış ancak reddedilmişti. The Guardian’a konuşan Sweeney, Musk'ın hesabı silmesi için 5 bin dolar teklif ettiğini, 50 bin dolar isteyince de kendisini engellediğini söylemişti