22 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.02.2024 21:52 | Son Güncelleme: 17.02.2024 22:06

NATO Genel Sekreteri: ABD olmadan Avrupa'nın Rusya karşısında caydırıcılığı yok

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Avrupa'nın ABD'nin yardımı olmadan Rusya'yı caydıramayacağını söyledi. Stoltenberg, NATO ülkelerinin ABD'nin Ukrayna'ya askeri yardımı kesmesinin yarattığı açığı kapatamayacağı uyarısında bulundu
NATO Genel Sekreteri: ABD olmadan Avrupa'nın Rusya karşısında caydırıcılığı yok

Cumartesi günü Almanya'da düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı'nda konuşan Jens Stoltenberg, "Kanada ve Avrupalı müttefiklerin tüm çabalarını memnuniyetle karşılıyorum, ancak en önemli tek karar, ABD'nin büyüklüğü ve askeri kapasitesi nedeniyle ABD'nin bir destek paketi üzerinde anlaşmaya varmasıdır" dedi. Stoltenberg, "ABD'ye bağımlıyız. Bu hayati önem taşıyor" ifadelerini kullandı.

Trump'ın ayak sesleri korkutuyor

Trump'ın açıklamaları, ABD'de Donald Trump'ın ikinci kez başkanlık koltuğuna oturması ihtimali ve Cumhuriyetçi Parti'nin Kiev'e daha fazla yardım yapılmasını veto etmesi ve bunu da Meksika sınırının güvenliği konusundaki anlaşmazlığa bağlaması nedeniyle NATO'da artan tedirginliğin ortasında geldi.

Bu uyarı, Avrupalı güçlerin ABD'nin Ukrayna'ya vermediği askeri desteği telafi etmeye yönelik son hamlelerini keskin bir perspektife oturtuyor ve Avrupa'nın Rusya'yı tek başına caydırabileceği düşüncesinin üzerine soğuk su döküyor.

Putin'in artan özgüveni tartışma konusu

FT'nin haberine göre politikacılar, diplomatlar, askeri erkan ve istihbarat şeflerinin bir araya geldiği Münih Güvenlik Konferansı'nda son iki gündür Ukrayna'nın askeri savunmasının bocalayan durumu ve Putin'in artan özgüveni tartışmalara damgasını vurdu.

Konferans Cuma günü Rus muhalefet lideri Aleksey Navalni'nin Sibirya'daki bir hapishanede öldüğü haberiyle açıldı. Cumartesi günü ise Ukrayna'nın kritik doğu kenti Avdiyivka'dan çekildiği haberi duyuruldu.

Trump hakkında sızlanmayı bırakmalıyız

AB'nin bu ay Ukrayna'ya 50 milyar euro'luk ek yardım yapma kararı almasının ardından, katılımcılar Avrupa ülkelerinin ABD'nin desteğini kaybetmesini telafi etmek için ne gibi adımlar atabileceğini tartıştı. Stoltenberg'in olası halefi olarak konuşulan Hollanda'nın görevden ayrılan başbakanı Mark Rutte ise "Trump hakkında sızlanmayı, mızmızlanmayı ve dırdır etmeyi bırakmalıyız" dedi.

Rutte, "Bu ABD'lilere kalmış bir şey. Ben ABD'li değilim, ABD'de oy kullanamam. Dans pistinde kim varsa onunla çalışmak zorundayız" diyerek Avrupa'nın Ukrayna'yı silahlandırma çabalarını ve son dönemde verdiği ek taahhütleri övdü.

Barış Putin'in insafına kalamaz

Hükümeti bu hafta Ukrayna için 1.1 milyar euro'luk bir güvenlik paketini imzalayan Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise şunları söyledi: "Eğer burada inandırıcı olursak Vladimir Putin, Rusya'nın emriyle dikte edilmiş bir barışın gerçekleşmeyeceğini anlayacaktır"

Scholz, Münih'te diğer Avrupa başkentlerinin askeri harcamalarını arttırmaları için çalışma yürüttüklerini de kaydetti.

Konferansta sahneye çıkan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski daha fazla silah için çağrıda bulundu.

Trump'a çağrı

Yardıma karşı çıkan ABD'li siyasetçilere ne gibi bir mesajı olduğu sorusuna ise Zelenski, bunu yapmanın diplomatik olmayacağını belirterek cevap vermekten kaçındı. Ancak Trump'ı Ukrayna'yı ziyaret etmeye ve "gerçek savaşı" deneyimlemeye davet etti ve gerekirse Cumhuriyetçi başkan adayını ön saflara bile götürebileceğini sözlerine ekledi.

Zelenski, konuşmasında "Ukrayna'yı yapay silah açığı, özellikle de topçu ve uzun menzilli yetenek açığı içinde tutmak, Putin'in savaşın mevcut yoğunluğuna uyum sağlamasına olanak tanıyor" sözlerini kaydetti.

Konferansa katılan Cumhuriyetçi politikacılar diğerlerinin daha doğrudan eleştirileriyle karşılaştı.

Meksika ile Ukrayna'nın ne ilgisi var

İngiltere parlamentosu savunma komitesinin eski başkanı Tobias Ellwood, Senato dış ilişkiler komitesinde yer alan ABD'li Senatör Pete Ricketts'a "Avrupa yanıyor" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunun Meksika sınırı meselesine nasıl bağlandığına kesinlikle şaşırmış durumdayız"

Estonya Başbakanı Kaja Kallas, "Ulusumuzun yüzde 6'sı Ukraynalı mültecilerden oluşuyor. Amerika'da bu 20 milyon kişi eder" ifadelerini kullandı ve Washington'daki "bundan bize ne" tavrını eleştirdi.