13 Ekim 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.03.2022 16:54 | Son Güncelleme: 04.03.2022 17:56

NATO'dan toplantı sonrası açıklama: Rusya ile savaşa girme niyetinde değiliz

NATO, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin dokuzuncu gününde olağanüstü toplantı gerçekleştirdi. Genel Sekreter Stoltenberg toplantı sonrası açıklamalarda bulundu
NATO'dan toplantı sonrası açıklama: Rusya ile savaşa girme niyetinde değiliz

NATO, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin dokuzuncu gününde olağanüstü toplantı gerçekleştirdi. NATO ülkelerinin dışişleri bakanları, Brüksel'deki NATO karargahında bir araya geldi. 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg zirve sonrası yaptığı açıklamada, “Bu Putin’in savaşıdır. Putin’e çağrıda bulunuyoruz. Tüm birliklerini Ukrayna’dan çeksin ve gerçekçi bir diplomasi yolu seçsin. NATO Ukrayna’ya destek veriyor ve yine savunma alanında yardımcı oluyor” dedi.

NATO Rusya ile savaşa girme niyetinde değil

''Bu krize anında cevap vermeye çalışıyoruz ve hem karadan hem havadan hem de denizden caydırıcı güçlere başvuruyoruz'' diyen NATO Genel Sekreteri, ''NATO bir savunma ittifakıdır ve amacımız buradaki ülkeleri güvende tutmaktır. Bu ittifakın parçası olarak bu savaşın Ukrayna’nın dışına çıkmasını önlememiz lazım. Çünkü eğer bu gerçekleşirse sonuçları çok daha yıkıcı olacaktır, ölümler çok daha fazla olacaktır” ifadelerini kullandı.

Stoltenberg ‘NATO Rusya ile savaşa girme niyetinde değildir” diyerek müttefik ülkelerin Ukrayna’da NATO uçağı ve gemisi istemediklerinin altını çizdi. Putin’in otoriterizm ve demokrasi arasında bir seçim yapması gerektiğini belirtirken Genel Sekreter, NATO’nun Rusya ile diplomasi yollarını açık tuttuğunu vurguladı.

''Birliklerimizi devreye sokmak daha yıkıcı olur''

Stoltenberg Rusya'nın saldırısının NATO'nun işbirliği arttırdığını söyledi: ''Hepimizin bu krizden öğreneceği ders, hiçbir kıta veya hiçbir ülke bu durumla tek başına başa çıkamayacağı oldu. Putin başarısız olurken NATO da iyice birleşiyor. İsveç ve Finlandiya iş birliğimizi güçlendireceğiz. Bu ülkeler NATO toplantılarına katılmaya devam edecek.''

NATO’nun birliklerini karadan ve havadan devreye sokmasının daha yıkıcı sonuçları olabileceğinin altını çizen Stoltenberg, bunun yerine yaptırımların artacağını belirtti: “Ukrayna’da NATO uçağı ve gemisi olmayacak ama Ukrayna güçlerine daha fazla yardım edeceğiz. Çünkü biz inanıyoruz ki NATO doğrudan müdahale ederse daha büyük yıkıcı sonuçlar olabilir, daha çok insan hayatını kaybedebilir. Bu yüzden yaptırımları sertleştiriyoruz, NATO'nun bu savaşın Ukrayna’nın ötesine tırmanmasını önlemek gibi bir sorumluluğu var''.

NATO’nun bir sonraki toplantısının 16 Mart’ta gerçekleşeceği belirtildi.