25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.08.2022 12:25 | Son Güncelleme: 24.08.2022 16:09

Neden pek çok kadın Sanna Marin’e destek veriyor?

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin'in sızdırılan dans videoları birçok ülkede tartışmaya neden olsa da dünyanın her yerinden kadınlar ona destek veriyor. Forbes yazarı Kim Elsesser, kadınların uğradıkları çifte standartlardan dolayı Marin'le nasıl ilişki kurduklarını yazdı
Neden pek çok kadın Sanna Marin’e destek veriyor?

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin’e destek olmak için dünyanın birçok yerinden kadınlar dans videolarını paylaştı. Geçen hafta arkadaşlarıyla dans ve parti videolarının sızdırılmasından bu yana Marin'in gördüğü muamele, kadın liderlerin sıklıkla karşılaştıkları çifte standartlar nedeniyle birçok kadının dikkatini çekti. 

#SolidaritywithSana (Sanna ile dayanışma) etiketi, sosyal medyada Marin’e destek veren ve onu öven kadınların mesajlarıyla viral hale geldi.  Marin gazetecilere yaptığı açıklamada, “Umarım 2022 yılında karar vericilerin de dans ettiği, şarkı söylediği ve partilere gittiği kabul edilir” dedi. Ne yazık ki araştırmalar, kadın liderlerin mevcut zamanlarda bile bu faaliyetlere katıldığı için daha fazla tepki görebileceğini gösteriyor.

Kadın liderlere çifte standart

Birçok ABD başkanı alkol kullanımı konusunda açık görüşlü olsa da, alkol tüketen kadın liderler cinsiyetçi bir çifte standartla karşı karşıya kalabiliyor. Alkol kullanımı erkekler için kabul edilebilir olsa da için kadınlar daha maskülen olarak algılanıyor ve tepkiyle karşılaşıyorlar. 

Yapılan bir araştırma cinsiyet eşitliğine güçlü bir şekilde inanan kadın ve erkeklerin bile, içki içen kadınları erkeklerden daha fazla yargıladığını ortaya çıkardı. Başka bir araştırma ise alkol kullanan kadınların “sapkın ve geleneksel kadınlık kodlarını çiğneyen” bireyler olarak konumlandırıldıklarını ortaya koydu. Marin'e gelen tepkiler, videodaki dansı nedeniyle de büyütüldü. Marin’in dans ettiği videolar onun vücuduna daha fazla dikkat çekti ve araştırmalar 

Daha az dürüst oldukları düşünülüyor

Marin dans ederek vücuduna daha fazla dikkat çekti ve araştırmalar bunun iktidarını sarsabileceğini gösteriyor. Dansın iktidarla ilişkisini inceleyen doğrudan bir araştırma olmasa da araştırmalar bir kadının vücuduna ilişkin artan farkındalığın insanların onun hakkında düşündüklerini nasıl etkileyebileceğini inceledi. 

Yakın zamanda yapılan bir çalışmada, bir kadının vücudunun farkındalığının kadına dair algıları nasıl etkilediğini değerlendirmek için göz takip teknolojisi kullanıldı. Görece daha açık giyinen kadınların, hem erkekler hem de kadınlar tarafından daha az dürüst, güvenilir ve yetkin olduğunu buldular.

Çalışmada yazarlar, “Bir ABD üniversitesinde öğrenci senatosu başkanlığı için görece daha açık kıyafetler tercih eden kadın aday, 191 üniversite öğrencisi tarafından muhafazakar kıyafetler giyen birine göre daha az dürüst, güvenilir, yetkin ve seçilebilir olarak algılandı. Daha açık kıyafetler, katılımcıların cinselleştirilmiş vücut bölümlerine bakmalarına neden oldu ve bu da adayın daha az dürüst ve güvenilir olarak algılanmasına yol açtı ve bu da adayın yeterliliği ve seçilebilirliği ile ilgili değerlendirmelere yol açtı” ifadelerini kullandı. Marin'in videosu muhtemelen benzer algılara neden oldu. 

Dünyada az sayıda kadın lider bulunduğundan, genç kadın liderlerin boş zamanlarında ne yaptıklarına çok fazla şahit olmadık. ABD eski Başkanı Obama stres atmak istediğinde Beyaz Saray'da basketbol oynardı. Basketbol muhtemelen daha erkeksi algılanıyor, bu nedenle pota bir lider için uygun görünüyordu.

Marin'in arkadaşlarıyla şarkı söylemesi ve dans etmesi, bir dünya lideri için kadınsı, sıradışı olarak algılanabilir. Dünyanın dört bir yanındaki kadınlar, bu davranışı normalleştirmek ve Fin liderine desteklerini göstermek için dans ettikleri videoları yayınlamaya devam ediyor. 

Arkadaşlarının üstsüz fotoğrafları için özür diledi

Dün, Helsinki'deki Başbakanın resmi konutunda iki kadının yeni bir fotoğrafı ortaya çıkınca Marin'in sorunları katlandı. Çift üstsüzdü ve çıplak göğüslerini “Finlandiya” yazısıyla kapatıyordu. Marin fotoğraf için özür dileyerek, “Bence bu fotoğraf uygun değil. Bunun için özür dilerim. Böyle bir fotoğraf çekilmemeliydi, aksi halde toplantıda olağanüstü bir şey olmadı” dedi. Açık olmak gerekirse, fotoğrafta Marin yoktu, sadece evindeki bir partide çekildi. Fotoğrafın tartışmaya neden olması şaşırtıcı olmasa da çifte standart ortaya çıkarması ilginç. Erkek dünya liderleri düzenli olarak üstsüz fotoğraflanıyor. 

Birçok kadın her gün buna maruz kalıyor

Birçok kadın çalışan, Marin'inki gibi günlük olarak çifte standartla karşı karşıya kalıyor. Bu kadınlar kendilerini tanıttıklarında, doğrudan veya baskın bir şekilde konuştuklarında veya Marin'in durumunda olduğu gibi alkol aldıklarında, fazla erkeksi olarak algılanarak tepkilerle karşılaşıyorlar. Arkadaşlarıyla dans ederek veya vücutlarını ortaya koyarak kadınsı yönlerini ortaya çıkarırlarsa, daha az yetkin olarak algılanıyorlar. Başka bir deyişle kazanamazlar.