22 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.08.2024 13:24 | Son Güncelleme: 07.08.2024 13:35

New York Times yazdı: Dünyanın önde gelen beş çip üreticisi ABD'ye yatırım sözü verdi

ABD, Asya'ya olan bağımlılığını azaltmak ve yarı iletken endüstrisinde lider olmak için başlattığı hibe programı aracılığıyla beş şirketin ülkede fabrika kurma sözü verdiğini açıkladı. New York Times, ABD'nin çip üretimini artırmak için yaptığı son hamleleri yazdı
New York Times yazdı: Dünyanın önde gelen beş çip üreticisi ABD'ye yatırım sözü verdi

Ana Swanson ve Madeleine Ngo / The New York Times

Biden yönetimi salı günü yaptığı açıklamada, yetkililerin ABD yarı iletken üretim endüstrisinin yeniden inşasında bir dönüm noktası olarak nitelendirdiği Indiana'daki yeni çip tesisinin inşasına yardımcı olması için Güney Koreli bir çip üreticisi olan SK Hynix'e 450 milyon dolara kadar hibe vereceğini söyledi. 

Ticaret Bakanı Gina M. Raimondo pazartesi günü gazetecilere yaptığı açıklamada, bu duyuruyla birlikte Amerika Birleşik Devletleri'nin dünyanın önde gelen beş yarı iletken üreticisinden, yönetimin mali desteğiyle Amerika Birleşik Devletleri'nde çip fabrikaları inşa etme taahhüdü aldığını duyurdu. Biden yönetimi daha önce Intel, Taiwan Semiconductor Manufacturing, Samsung ve Micron ile ABD'deki yatırımların finanse edilmesine yardımcı olacak anlaşmalara vardığını açıklamıştı. Raimomdo, "Bunlar dünyada büyük ölçekte öncü çipler üretebilen tek şirketler" dedi.

"Dünyadaki en çeşitli tedarik zincirine sahip olacağız"

SK Hynix nisan ayında Indiana eyaletinin West Lafayette kentindeki bir tesise 3.87 milyar dolar yatırım yapmayı taahhüt ettiğini açıklamıştı. Raimondo bu yatırımı "büyük bir anlaşma" olarak nitelendirdi çünkü bu, Amerika Birleşik Devletleri'nin "yapay zekaya güç veren gelişmiş yarı iletkenler için dünyadaki en güvenli ve çeşitli tedarik zincirine sahip olacağı" anlamına geliyordu. SK Hynix, yapay zeka oluşturmak için temel bir bileşen olan gelişmiş bellek çipleri üretiyor.

Ticaret Bakanlığı yetkilileri, SK Hynix hibesiyle birlikte ABD'nin, yerli çip üretimini artırmayı ve Amerika'nın hayati yarı iletkenler için Asya'ya olan bağımlılığını azaltmayı amaçlayan iki partili bir yasa olan CHIPS Yasası'ndan kaynaklanan 39 milyar dolarlık fonun 30 milyar dolardan fazlasını tahsis ettiğini söyledi.

Üretim kapasitesini üç katına çıkaracak

Dünyadaki yarı iletkenlerin sadece yüzde 10'u Amerika Birleşik Devletleri'nde üretiliyor. Bu oran 1990'da yüzde 37 civarındaydı. Ülkenin küresel çip üretimindeki azalan payını tersine çevirmek Başkan Joe Biden için önemli bir öncelik ve ekonomi politikası gündeminin önemli bir bileşeni olmuştur. Bir ticaret grubu olan Yarı İletken Endüstrisi Birliği, yeni yatırımların Amerika Birleşik Devletleri'nin 2032 yılına kadar yerli çip üretim kapasitesini üç katına çıkarmasına yardımcı olacağını ve Amerika'nın dünya çip üretimindeki payını 2032 yılına kadar yüzde 14'e yükselteceğini tahmin ediyor.

Diğer şirketler çok daha büyük, milyarlarca dolarlık hibeler kazandı. Federal yetkililer bu yıl Intel'e 8,5 milyar dolar, TSMC'ye ise 6,6 milyar dolar hibe verdi. Ticaret Bakanlığı yetkilileri, yaklaşık 30 milyar dolarlık toplam kamu yatırımına, özel şirketlerin ABD'de 300 milyar dolardan fazla yatırım yapma taahhütlerinin eşlik ettiğini söyledi. Yetkililer, bunun 100 binden fazla istihdam yaratılmasına yardımcı olduğunu söyledi.

Üst düzey bir yönetim yetkilisi, 39 milyar doların henüz hiçbirinin şirketlere dağıtılmadığını ancak fonların yıl sonundan önce şirketlere dağıtılmaya başlanmasının beklendiğini belirtti. Yetkiliye göre Ticaret Bakanlığı da aynı zaman çizelgesinde elinde kalan fonun nasıl tahsis edileceğine karar verecek. Bazı şirketlerin yaşayabilirliği konusunda uzun vadeli sorular devam ediyor. Intel perşembe günü yaptığı açıklamada, şirket bir dizi tökezlemenin ardından toparlanmaya çalışırken işgücünün yüzde 15'ine denk gelen 15 binden fazla kişiyi işten çıkaracağını duyurdu. Intel, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki çip fabrikalarını genişletme planına bağlı kaldığını söyledi.

©️ 2024 The New York Times Company