08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.07.2024 22:19 | Son Güncelleme: 07.07.2024 02:55

Orban'ın Rusya'nın ardından Türkiye ziyareti gündemde

Rusya'ya yaptığı ziyaret öncesi ve sonra eleştirilerin hedefi olan Avrupa Birliği (AB) dönem başkanı Macaristan'ın Başbakanı Viktor Orban'ın pazartesi günü Ukrayna barış görüşmeleri kapsamında Türkiye'ye geleceği belirtiliyor
Orban'ın Rusya'nın ardından Türkiye ziyareti gündemde

Avrupa Birliği (AB) dönem başkanı Macaristan'ın Başbakanı Viktor Orban dün Rusya lideri Putin ile Kremlin'de bir araya geldi. Orban, 2,5 saatlik görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, "Savaşın sonlandırılması için en kısa yolu öğrenmek istedim. Putin'in üç konudaki görüşünü duymak istedim ve duydum" dedi. Söz konusu ziyaret hem öncesinde hem sonrasında tartışmaya neden oldu.

"AB adına yetkisi yok"

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ziyaretin yalnızca Macaristan ile Rusya arasındaki ikili ilişkiler çerçevesinde gerçekleştiğini vurgulayarak, AB dönem başkanlığının bir üye ülkeye AB adına dış temsil yetkisi vermediğinin altını çizdi.

Sıradaki durak Türkiye olabilir

Orban eleştiriere "Bu tam olarak Rusya-Ukrayna Savaşı'nda barışa giden yolu bulma konusunda hiçbir sonuç vermeyen Brüksel bürokratik saçmalığıdır. Savaşı bitirmek istiyorsak bürokratik yaklaşım yerine siyasi yaklaşıma ihtiyacımız var" dedi. Kiev ziyaretinin yankıları sürerken Orban'ın pazartesi günü Ukrayna barış görüşmeleri için Türkiye'ye geleceği iddia edildi.

"İstanbul anlaşmaları halen masada" mesajı

Putin Orban ile sürpriz görüşmeden sadece bir gün önce Ukrayna ile 2022'de İstanbul'da yapılan müzakerelerde hazırlanan anlaşmayı hatırlatarak, "Bu anlaşmalar Ukrayna heyetinin başkanı tarafından paraflandı. Demek ki Ukrayna'yı tatmin etti. Bu anlaşmalar hala masada ve müzakerelerin sürdürülmesi için temel olabilir" demişti.