20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 21.05.2022 13:18 | Son Güncelleme: 21.05.2022 13:54

Özel hakları alınan Almanya eski Başbakanı Schröder, Rus petrol şirketi Rosneft yönetim kurulundan ayrıldı

Rusya'nın en büyük petrol şirketi Rosneft, Almanya eski Başbakanı Gerhard Schröder'in şirketteki yönetim kurulu üyeliğinden ayrıldığını açıkladı. İstifanın emekli olduktan sonra verilen hakların alınmasının ardından gelmesi dikkat çekti.
Özel hakları alınan Almanya eski Başbakanı Schröder, Rus petrol şirketi Rosneft yönetim kurulundan ayrıldı

Almanya'nın eski Başbakanı Gerhard Schröder'in, Rusya'nın devlet kontrolündeki petrol ve doğalgaz şirketi Rosneft'in Denetleme Kurulu Başkanlığı görevinden ayrıldığı duyuruldu. Rosneft'ten yapılan  açıklamada Schröder'in, şirketteki yönetim kurulu üyeliği görevini artık yerine getiremeyeceğini şirkete ilettiği belirtildi. Schröder'in kararının anlayışla karşılandığı ifade edilen açıklamada, şirkete önemli katkılarda bulunduğu ve hizmetleri için kendisine teşekkür edildiği bilgisi verildi.

Rus hükümetinin yüzde 51 hissesinin bulunduğu Rosneft, üretim hacmi ve rezerv bakımından Rusya'nın en büyük, dünyanın da sayılı petrol şirketleri arasında yer alıyor

 İmtiyazları elinden alınınca istifa etti

Almanya eski Başbakanı Gerhard Schröder'in Rusya yanlısı tutumu, ocak ayında danışmanlarının ve özel kalem müdürünün istifa etmesine neden oldu.  Almanya’da Federal Meclisi, önceki gün savaşın başlamasından bu yana tercihleriyle tartışılan ve gündemde olan eski Başbakan Gerhard Schröder'e emekli olduktan sonra verilen bazı özel hakları geri aldığını duyurdu. Schröder'in emeklilik maaşı ve koruma polisi hakkı hariç bütün imtiyazları kaldırıldı.

Schröder'in emekli başbakan olarak Almanya Federal Meclisi‘nde bir ofisi ve beş personeli bulunuyordu. Personel maaşı ve seyahat giderleri için 2016'dan beri Schröder'in yıllık gideri sadece bu kalemde 419 bin ile 557 bin euro arasında oldu. İmtiyazların kaldırılmasıyla Schröder ofis personeli, seyahat giderleri ve şoför hakkını kaybetmiş oldu.

Bütçe komisyonundan geçen yönetmelik değişikliği ile Schröder'in ofisinin kapatılmasına, şoförü de dahil çalışanlarının dağıtılmasına karar verildi. Düzenleme, bütün emekli başbakanlara ilişkin bir değişiklik olarak uygulamaya giriyor.

Schröder vesilesiyle yapılan değişiklikteki en çarpıcı nokta, emekli başbakanlara tanınan imtiyazların bundan böyle sırf eski başbakan olmasına yani konumuna değil, emekli olduktan sonra üstlendiği faaliyetlerin eski başbakan olmasıyla ilintili olması şartına bağlanıyor. Buna, projelere destek vermesi, vatandaşlarla istişare ve buluşmalara katılması, etkinliklerde konuşmacı olarak yer alması gibi görevler örnek gösteriliyor.

Schröder ne kadar kazanıyordu?

2005'teki genel seçimleri partisi SPD kaybettikten hemen sonra Rus enerji sektörüne transfer olan Gerhard Schröder, o zamandan beri Rus kamu devi Rosneft'in Denetleme Kurulu Başkanlığı görevi ile Rusya ve Almanya'yı Baltık Denizi üzerinden bağlayan doğal gaz boru hatlarını inşa eden Nord Stream şirketinin Hissedarlar Komitesi Başkanlığı görevlerini yürütüyor. Rus gazetesi Kommersant'ın bildirdiğine göre Schröder sadece Rosneft'ten yılda 600 bin euro alıyordu.

Hannoversche Allgemeine gazetesinin bir haberine göre, eski başbakan Schröder, federal başbakanlık görevinden aylık 7 bin 62 euro emekli maaşı alıyor. Buna, Aşağı Saksonya Eyalet Başbakanlığı ve milletvekilliğinden kaynaklanan ilave emekli maaşı da ekleniyor.