26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.02.2022 13:20 | Son Güncelleme: 25.02.2022 15:19

Bazı eski Avrupa liderleri Rus şirketlerinden ayrıldı, Gerhard Schroder hariç

İtalya ve Finlandiya eski başbakanları Rus şirketlerin yönetim kurullarından istifa etti. Eski Alman Şansölyesi Schröder’in istifa etmeyip “Rusya ile bağların koparılmaması” çağrısı yapması büyük tepki aldı
Bazı eski Avrupa liderleri Rus şirketlerinden ayrıldı, Gerhard Schroder hariç

The New York Times

Eski bir Avusturya şansölyesi ile İtalya ve Finlandiya'nın eski başbakanları, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini protesto etmek için perşembe günü önde gelen Rus şirketlerinin yönetim kurullarındaki görevlerinden ayrılan yetkililer arasındaydı. Ancak Almanya eski Şansölyesi Gerhard Schroder aralarında değildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in arkadaşı olan Schroder, Rus petrol devi Rosneft de dahil olmak üzere bazı önde gelen şirketlerin yönetim kurullarında tanıdık bir yüz. Berlin'in bu hafta durdurulacağını söylediği Rusya-Almanya yeni doğalgaz boru hattının sahibi olan Nord Stream 2'nin hissedarlar komitesi başkanı. Ayrıca Nord Stream 2'nin ana şirketi olan Rus gaz devi Gazprom'un yönetim kuruluna davet edildi.

İki tarafın da hata yaptığına dikkat çekti

1998'den 2005'e kadar Almanya Şansölyesi olan 77 yaşındaki Schröder, Perşembe günü LinkedIn hesabından yaptığı bir yazıyla savaşın sona ermesi çağrısında bulundu. Ancak Rusya’nın saldırısına tepki gösteren Avrupalı ​​liderlerin aksine Schröder, Batı ile Rusya arasındaki kaçırılan fırsatların yanı sıra her iki tarafın da birçok hata yaptığının altını çizdi.

Avrupa liderlerini uyardı

"Rusya'nın güvenlik çıkarları silah kullanımını haklı çıkarmaz" diyen Gerhard Schröder Avrupalı ​​liderleri "Avrupa ile Rusya arasındaki siyasi, ekonomik ve sivil toplum bağlarını kesecek" eylemlere karşı uyardı.

Rus şirketlerinin yönetim kurullarında koltuk sahibi olan bazı eski liderler ise, işgalden sonra kendilerini istifa etmeye mecbur hissettiler. İtalya'nın eski başbakanlarından Matteo Renzi Rus otomobil paylaşım şirketi Delimobil'in yönetim kurulundan istifa etti. Finlandiya'nın eski başbakanı Esko Aho, Rusya'nın en büyük bankası Sberbank'ın yönetim kurulundan çekildiğini açıkladı.

Avusturyalı demiryolu şirketi ÖBB'nin başında bulunan Avusturya eski Şansölyesi Christian Kern, savaşın bir parçası olmak istemediğini söyleyerek Rusya devletine ait demiryolu şirketi RZD'nin yönetim kurulundan ayrıldı.

Kern, Avusturya’nın Der Standard gazetesine verdiği demeçte, “RZD dün geceden beri savaş lojistiğinin bir parçası haline geldi. Bu nedenle çok üzgünüm” dedi.

Ancak Avusturya'nın bir başka eski başbakanı Wolfgang Schüssel, çok uluslu bir Rus petrol şirketi Lukoil'in yönetim kurulundaki görevinden ayrılmak için hiçbir neden görmediğini söyledi. Putin'in davetli olmadığı halde 2018’deki düğününe katıldığı eski Avusturya dışişleri bakanı Karin Kneissl de hala Rosneft'in yönetim kurulunda yer alıyor.

"Daha büyük rezillik olamaz"

Başkent Kiev'den kaçan Ukraynalıların görüntülerinin perşembe günü Alman ekranlarında yayınlanmaya başlamasının ardından özellikle Schröder'e Rusya ile bağlarını koparması çağrıları yoğunlaştı.

Christian Bangel, Alman haftalık Die Zeit gazetesindeki başyazıda, “Bir eski Almanya başbakanının Putin tarafından barizce satın alınmasından daha büyük rezillik olamaz" diye yazdı. Bangel “Schröder sadece kendisine değil, aynı zamanda Başbakanlık makamına da zarar veriyor” ifadesini kullandı.

© 2022 The New York Times Company