24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.02.2022 17:57 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:19

Papa talk şov konuğu oldu

Bir ilke imza atarak talk şov programına konuk Papa Francis "Denize plastik atmak suçtur, silahlanmayı bırakıp insanlığı yaşatalım" dedi
Papa talk şov konuğu oldu

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francis, İtalyan devlet televizyonu RAI'nin 3. kanalında pazar geceleri yayımlanan Che Tempo Che Fa isimli popüler talk şov programına katıldı. Vatikan'dan çevrimiçi bağlanan Papa Francis, Fabio Fazio ile sohbet ederken hem dünya meseleleriyle ilgili görüşlerini açıkladı hem de memleketi Arjantin'deki geçmişine gitti.

Göçmenlere kucak açılması ve topluma entegre edilmesinde ısrarlı

Mart 2013'te Papa seçilmesinden beri İtalyan ve yabancı medyaya pek çok röportaj veren, ancak ilk kez her hafta milyonlarca izleyiciyle buluşan bir talk şovda soruları yanıtlayan Francis, göçmenlere kucak açılması ve topluma entegre edilmesi görüşünü tekrarladı. Akdeniz'de batmak üzere olan teknelerden göçmenleri kurtaran gemilere günlerce limana yanaşma izni verilmemesi vakalarını hatırlatan Francis, Avrupa'da bir yerde daha iyi bir yaşam umut eden göçmenler için uluslar arasında daha fazla dayanışma çağrısında bulundu. "Göçmenler paylaştırılmalı" Kuzey Afrika'dan İtalya ve İspanya'ya ulaşan göçmenlerin sadece birkaç ülkeye yük olmaması, tüm AB ülkelerine dağıtılması için bir kez daha çağrıda bulunan Papa, “Her ülke kaç göçmen alabileceğini söylemeli. Bu bir iç siyasi sorundur" dedi. "Gelecek nesiller için plastik atığa son verilmeli" Deniz, akarsu ve diğer su yollarına plastik atılmasının suç olduğunu söyleyen Papa, insanlık gelecek nesiller için gezegeni kurtarmak istiyorsa sona ermesi gerektiğini belirtti. Francis, İtalyan balıkçıların kendisine gelip Adriyatik Denizi'nde tonlarca plastik bulduklarını, ertesi yıl tekrar gelip iki kat fazlasını bulduklarını ve denizin temizlenmesine yardım etmeyi üstlendiklerini anlattıklarını aktardı. "Denize plastik atmak suçtur. Biyoçeşitliliği öldürür, yeryüzünü öldürür, her şeyi öldürür” vurgusunu yapan Arjantinli Papa, Brezilyalı şarkıcı Roberto Carlos'un bir çocuğun "Nehir neden artık şarkı söylemiyor" sorusuna babanın "Çünkü biz işini bitirdik" yanıtını verdiği şarkısını hatırlattı. "Savaş yıkımdır, ama biz alışmayı tercih ettik" Sunucunun ABD'nin Rusya'nın komşusu Ukrayna'yı işgale hazırlandığı propagandası üzerinden Avrupa'da yaşanan gerilimlere atıfta bulunması üzerine; savaşın her zaman yıkım olduğunu hatırlatarak "Bunu düşün: Bir yıllığına silah yapmayı bırakırsak, tüm dünyayı besleyebilir ve eğitebiliriz. Savaşlara alıştık. Acı ama gerçek bu" dedi.  

Müzik zevki hakkında konuştu

Geçen ay Roma'da bir müzik mağazasına sürpriz ziyarette bulunan 85 yaşındaki Francis, müzik zevki sorulduğunda genelde klasik müzik ve yanısıra tango dinlediğini söyledi. Memleketi Arjantin'de gençliğinde tango yapıp yapmadığı sorulduğunda İspanyolca Buenos Airesli anlamına gelen porteno tabirini kullanan Papa "Tango yapmayan porteno gerçek bir porteno değildir" yanıtını verdi.

"Küçükken kasap olmayı istiyordum"

Geçmişe gidince, küçük bir çocukken kasap olmayı düşündüğünü, mahalle kasabının para dolu cepleri olan bir kemer taktığını anlatan Francis, kendisini yalnız hissedip hissetmediği veya arkadaşları olup olmadığı sorulduğunda, arkadaşlara ihtiyaç duyduğunu, az ama gerçek dostlarının olduğunu söyledi.

"İnsanların yakınlığına ihtiyacım var"

"Mizah duygusu ilaçtır. Mizah duygusu, olayları görelileştirmenizi sağlar ve büyük neşe verir. İnsana çok iyi gelir" tavsiyesinde bulunan Francis, halka hitaplarını genellikle “Benim için dua etmeyi unutmayın” diyerek bitirirken, bu kez röportajın sonunda "Benim için dua etmeyenler, en azından bana iyi düşüncelerini göndersin, insanların yakınlığına ihtiyacım var” dedi.