08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.07.2024 14:00 | Son Güncelleme: 24.07.2024 14:03

Paris Olimpiyatları otellerin istediği etkiyi yaratmadı: Fiyatlar yüzde 41 düştü

Paris'te otel fiyatları geçen sonbahardan bu yana yüzde 41 düştü. Rağbet beklenen kadar yüksek olmayınca otelciler, olimpiyatlar nedeniyle normal fiyatlarını üç katını talep etme hayalinden vazgeçti
Paris Olimpiyatları otellerin istediği etkiyi yaratmadı: Fiyatlar yüzde 41 düştü

Olimpiyatlar sırasında Paris'teki otellerin, en yüksek fiyatların neredeyse yarısına düşmesi, aşırı hevesli otelcilerin pahalı odalara yönelik iştahı yanlış değerlendirmiş olabileceklerinin altını çiziyor. Seyahat analizleri şirketi Lighthouse'un verilerine göre 26 Temmuz - 11 Ağustos tarihleri arasında gecelik ortalama 313 Euro (340 dolar) olan konaklama fiyatları, Oyunlardan yaklaşık 11 ay önce gözlemlenen en yüksek fiyat olan 531'a Euro'ya kıyasla yüzde 41 düşüş gösterdi. 

Bloomberg'ün haberine göre fiyatlar geçen yazın aynı dönemindeki ortalama 175 Euro'nun hala oldukça üzerinde, ancak bu düşüş ziyaretçilerin en son 100 yıl önce Fransa'nın başkentinde düzenlenen Olimpiyatlar gibi büyük bir etkinlik için bile fahiş miktarlar ödemeye pek meyilli olmadıklarını gösteriyor.

Yoğunluk ve güvenlik endişeleri caydırdı

Lüks oteller, fiyatlarını üç ve dört yıldızlı tesislerle aynı ölçüde artırmamış olsalar da ağır darbe aldılar. Bu noktalara olan talep Oyunlar öncesinde dibi gördü, bazılarının temmuz için doluluk oranları yüzde 15'e kadar düşmüştü. Sektör uzmanları, aşırı yüklü metro hatları, sıkılaştırılmış güvenlik çemberleri ve şehir merkezindeki trafikle ilgili endişeler hakkında medyada çıkan haberlerin ziyaretçileri rezervasyon yaptırmaktan caydırmış ve hatta iptallere yol açmış olabileceğini söylüyor.

Turizm araştırma şirketi MKG Consulting'in verilerine göre 22 Temmuz haftasında yüzde 78,2 ve 29 Temmuz haftasında yüzde 76,2 olan genel otel doluluk oranı, 2023'te aynı haftalarda yüzde 51,4 ve yüzde 50,1'e kıyasla güçlü seyrediyor. Doluluk oranı 5 Ağustos haftasında yüzde 48,3'e gerileyerek bir yıl önceki yüzde 44,8'e eşitlendi. MKG İcra Kurulu Başkanı Vanguelis Panayotis, “İyi bir dinamik görüyoruz” dedi ve Olimpiyat rezervasyonlarının cansız geçen haziran ve temmuz başlarını telafi etmeye yardımcı olacağını ekledi.

Fiyatların yeni indirildiği ve iki hafta sürecek Olimpiyat etkinliklerinin yakında başlayacağı düşünülürse, doluluk seviyelerinin yükselmesi için hala zaman var. Lighthouse verilerine göre Olimpiyatlar için rezervasyonlardaki doluluk oranı şu anda yüzde 74,7'dir. Geçen yıl 2023'ün aynı dönemi için odaların yüzde 51,7'si rezerve edilmişti ve son dakika rezervasyonları sonunda doluluk oranları yüzde 72,8'e ulaştı. Başka bir deyişle: Otellerin odalarını doldurmak için hala zamanları var ve hatta açılış töreninden sonra da bunu yapmaya devam edebilirler.