17 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.04.2023 18:10 | Son Güncelleme: 01.04.2023 18:44

Paris’te elektrikli scooterların kaderi yarın belli oluyor

Parisliler uzun zamandır elektrikli scooter kullanımını tartışıyorlardı. Şehrin sakinleri 2 Nisan Pazar günü (yarın) saat 9 ila 19 arasında gerçekleşecek bir referandumla ‘Paris’te kiralık scooterlar olmalı mı olmamalı mı' sorusunun yanıtını arayacak
Paris’te elektrikli scooterların kaderi yarın belli oluyor

Paris Avrupa’nın en yaygın elektrikli scooter kullanımına sahip şehirlerinden biri. Ancak son yıllarda hayatı kolaylaştıran yönünden çok kaza haberleriyle gündemde. Bu çerçevede sadece 2019’la 2022 yılı arasında elektrikli scooter kazanlarında yaralanların sayısı iki katına çıkmış durumda. Le Parisien gazetesinin haberi de meydana gelen kazalarla ilgili durumun ciddileştiğini gözler önüne seriyor. Gazetede yer alan haberde 2022’de Paris’te 426 kişinin elektrikli scooterla kaza geçirdiği ve sonrasında hastaneye başvurduğuna dikkat çekiliyor.

Önce yaş sınırı getirildi

Referandum öncesi Ulaştırmadan Sorumlu Bakan Clement Beaune, yerel basına ülkedeki elektrikli scooterlerin kullanımının daha iyi denetlenmesi için yürürlüğe girecek yeni kuralları açıkladı. Beaune, 2 milyonu aşkın Fransızın elektrikli scooter sahibi olduğunu dile getirerek, ülkede bu taşıtın kullanımının artmasıyla artan kazalara dikkati çekti. 

Fransız bakan, yakın zamanda Resmi Gazete'de yayımlanacak kararla, elektrikli scooter kullanma yaşının 12'den 14'e çıkacağını kaydetti. Beaune, bu taşıtlara 2 kişi binildiği taktirde kesilecek cezanın 135 euro'ya yükseleceğini belirterek, Paris'teki her 5 kazadan 1'inin elektrikli scooterlere 2 kişi binilmesiyle gerçekleştiğini ifade etti.

Paris Belediye Başkanı elektrikli scooter'lara karşı

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, Le Parisien gazetesine verdiği demeçte ekolojik bile olmayan kiralık scooter'ları yasaklamak istediğinden söz etmiş ve dikkatleri üzerinde toplamıştı. Ancak Hidalgo'nun bu demeci haber olarak kalmadı, daha ileri bir noktaya taşındı. Bu niyetini somutlaştırmak için adım atan Hidalgo, 2 Nisan tarihinde elektrikli scooter'larla ilgili referandum kararı aldı. 

Saat 9:00'da başlaması beklenen referandumun 19:00'a kadar sürmesi beklenirken, Parisliler referandumda ‘Paris’te kiralık scooterlar olmalı mı olmamalı mı’ sorusunun yanıtını verecek.

Elektrikli scooter'larla ilgili tartışmalar elbette sadece Paris özelinde yaşanmıyor. Türkiye dahil pek çok ülkede varlığı tartışılan elektrikli scooter'lar daha önce Barselona ve Montreal gibi büyük şehirlerde yasaklanmıştı. 

Yasak getirilirse ne olacak?

Parisliler kiralık scooterları kullanımına hayır derlerse bu karar hemen yürürlüğe girmeyecek. Çünkü halihazırda sözleşmeleri süren elektrikli scooter servisleri bulunuyor. Paris Belediye Başkanı, operatör sayısını üç şirketle sınırlamıştı: Californian Lime, Franco-Dutch Dott ve German Tier. Şirketlerin sözleşmeleri yaz sonuna kadar devam ediyor ve bu sözleşmeler yasak kararı getirilirse yenilenmeyecek.

Öte yandan referandumda elektrikli scooter'lara yeşil ışık yanarsa scooter tartışması en azından şimdilik kapanacak.

Scooter yerine elektrikli bisiklet

Elektrikli scooterlar birçok yönden eleştirilse de şehir içinde kullanılabilecek karbon salımı en düşük ulaşım araçlarından biri. Eğer scooter'lara yasak kararı çıkarsa karbon salınımını artırmamak adına Paris Belediyesi'nin 3000 yeni elektrikli bisikleti Paris sokaklarına yerleştirmesi bekleniyor.