29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.10.2022 13:20 | Son Güncelleme: 13.10.2022 13:29

E-bisikletler ana akım haline gelebilir mi?

Hollandalı iki kardeş Ties ve Taco Carlier, New York'a taşındıktan sonra ülkelerindeki gibi bisiklet kullanamadıklarını fark ettiler. Carlier kardeşler bu nedenle bir e-bisiklet şirketi kurdu. Elektrikli bisikletle yolları yokuşlu ve kalabalık olan şehirlerde daha kolay seyahat edilebiliyor
E-bisikletler ana akım haline gelebilir mi?

Adam Satariano / The New York Times

Hollanda’nın patika ağları, düz peyzajı ve bisiklet dostu trafik kurallarıyla büyüyen Ties ve Taco Carlier kardeşler, 4 yaşına kadar ebeveynleriyle birlikte bisiklet kullanarak ulaşım sağlıyorlardı. Ülkede birçok aile araba sahibi değildi.

Ancak birer yetişkin olarak New York’a ve diğer şehirlere seyahat eden Carliers, anavatanlarına kıyasla burada çarpık kentleşme, yokuşlar ve hava durumu nedeniyle çok az insanın bisikletle ulaşım sağladığını fark ettiler. Bu deneyim, dünyanın en dikkat çeken bisiklet markalarından birinin tohumunu ekti. 

Pandemi tarafından yeniden yaratılan bir bisiklet pazarında, iki kardeş tarafından kurulan VanMoof adlı bir Hollandalı e-bisiklet şirketi, en çok kazananlar arasında yerini aldı. Sade ve şık tasarımı ile teknolojinin zekice entegre edilmesi sonucunda şirket, Apple ve Tesla ile karşılaştırıldı ve Avrupa ile ABD’deki şehirli uzmanlar arasında sadık ve hızla büyüyen bir müşteri kitlesini kendine çekti.

Pille çalışan bisikletlerin satışı pandemi sırasında üç kattan daha fazla bir artış gösterdi ve şirket, genellikle bisikletler üzerinden bahse girmeyen risk sermayedarlarından 150 milyon dolardan fazla para topladı. Ties Carlier, şirketin Hollanda’daki genel merkezinde verdiği bir video röportajında “Bisikleti hem işleyiş biçimi açısından hem de teknolojik açıdan değiştirmek istedik” dedi.

"Tüm kısıtlamalar değişiyor"

Carlier, “Amsterdam çok küçük ve düz ancak dünyanın geri kalanındaki birçok şehir oldukça yokuşlu ve yaz aylarında daha sıcak olabiliyor, mesafeler de çok daha uzak. Ancak elektrikli bisiklete sahip olduğunuzda tüm bu kısıtlamalar tamamıyla değişiyor” diye ekledi. 

Tüketiciler tarafından bir zamanlar güvenilmez, pahalı ve çirkin olarak görülen pilli bisikletler, günümüzde en hızlı büyüyen kentsel ulaşım araçlarından biri. Basitleştirilmiş tasarımlar, yeni kurumsal ve devlet teşviki politikaları ve araba sürmek yerine bisiklet sürmenin faydaları hakkındaki daha fazla farkındalık sayesinde VanMoof, endüstri satışlarının 2026 yılına kadar 46 milyar dolara ulaşarak pandemi öncesindeki tahminlerin iki katına çıkacağını tahmin ediyor.

Corona virüs salgınının sebep olduğu şehir ulaşımındaki değişiklikler, Covid korkuları sebebiyle toplu taşıma kullanmayı bırakan yolcular sayesinde tüm dünyada görülebilir. Paris yolları, yeni bisiklet şeritlerinden ve otomobillere biçilen daha düşük hız limitlerinden yararlanan bisikletçilerle doldu. Berlin, tüm şehirde bisikletler için bir otoyol yapıyor. Ve ülkedeki en büyük şehirsel bisiklet ağına ev sahipliği yapan New York’ta yolcu sayısı o kadar arttı ki, bisikletleri park edecek yer bulmak bir sorun haline geldi.

Ties Carlier “Dünyadaki tüm şehirler, bisiklet altyapısına yatırım yapıyor, bu kuşkusuz çok iyi bir şey” dedi. Move (hareket) kelimesi üzerinde oynanarak ortaya çıkan VanMoof, kardeşler 2009 yılında şirketi kurduğunda pille çalışan bisikletler üretmiyordu. Dönüm noktası, 2014 yılında pahalı ve değişken mizaçlı bataryayı bisikletin çerçevesine yerleştiren ve bisikleti yağmurdan, hırsızlıklardan ve diğer risklerden korumaya yardım eden bir tasarım ortaya koyduklarında gerçekleşti.

Pili gözden uzak bir yere koymak, bisiklete daha basit bir tasarım kazandırmak gibi bir ek avantaj yarattı. Bir VanMoof bisikleti şık ve gösterişlidir, ancak sürücünün, geleneksel bir yol bisikletinde olduğuna kıyasla daha üstünkörü bir şekilde dik oturduğu Hollandalı bir bisikletin sağlam pratikliğine sahiptir.

En yeni modelleri 3 bin 500 dolar olan bir VanMoof bisikletinin maliyeti birçok potansiyel müşteriyi korkutup kaçıracaktır. Şirket bisiklet tutkunlarını değil, pille çalışan bir bisikleti toplu taşıma araçlarına veya araba sahibi olmaya kıyasla daha iyi bir alternatif olarak görebilecek yolcuları hedeflediğini belirtti. Ties Carlier ”Bu ancak bir şehirde A noktasından B noktasına ulaşım sağlamak adına özel bir bisiklet tasarlarsak gerçekten işe yarayacak" dedi.

VanMoof bisikletleri, artık hıza bağlı olarak otomatik değişen üç vitesle üretiliyor ve şarj başına yaklaşık 90 mil yol kat edebiliyorlar. Gidonda bulunan bir artış düğmesi, binicilere bir tepeye tırmanmaları veya trafik ışıklarında çabucak pedal basmaları için saatte 20 mile varan bir hızlanma sağlar. Ties Carlier, VanMoof bisikletlerin, bir bisikletçi için işin yaklaşık yüzde 80'ini yerine getireceğini ifade etti.

VanMoof üçüncü taraf satıcılara bel bağlamaz. Bisikletler, doğrudan şirket tarafından online mağazada veya Londra, Paris ve Münih gibi şehirlerdeki mağazalarda satılmaktadır. VanMoof, daha entegre bir tasarım üretilmesine katkıda bulunan ancak üretimde ve tedarik zinciri sürecinde zorluk çıkaran Tayvan veya Çin'deki tedarikçilere bel bağlamak yerine bileşenlerinin çoğunu kendisi tasarlar. Ties Carlier, şirketin imalat ve üretimini denetlemek için Tayvan'da, kardeşi ise Amsterdam'da yaşıyor.

VanMoof, birçok girişim sermayesi destekli özel şirket gibi kazançlı değildir. Gelecekteki başarısı, müşterileri bir bisikletin 3500 dolar harcamaya değer olduğuna ikna edip etmemelerine bağlı. Birçok şehirde Uber ve diğer uygulamaların sağladığı bisiklet paylaşım hizmetleri var. Ride1Up gibi şirketler, Vanmoof'a kıyasla daha ucuz modeller sunuyor. Ve Brompton tarafından yapılanlar gibi katlanabilir banliyö bisikletleri giderek daha da popülerleşiyor.

Hırsızlık bir diğer önemli endişe kaynağı. VanMoof’un, iki hafta içinde bulunamayan çalıntı bisikletleri yenisiyle değiştirmek için bir GPS izleyici ve bir garanti programı içeren güçlü bir güvenlik koruma sistemi mevcut. Ancak bisiklet çalma suçu büyük şehirlerde büyük bir sorun teşkil etmeye devam ediyor, bu da pek çok potansiyel müşteri için en büyük endişe sebebi.

"Popülerlikleri hızla artacak"

Bir diğer sıkıntı yaratan şey ise, şirketin sadece birkaç bakım atölyesine sahip olması. Bu durum, bu büyük şehirlerden birinde bulunmayan müşterilerin, bisikletlerini paketleyip bakım için şirkete bizzat kendilerinin göndermeleri gerektiği anlamına geliyor.

Kentsel hareketlilik konusunda çalışmalar yapan teknoloji analisti Horace Dediu, e-bisikletlerin hala niş bir ürün olduğunu, ancak popülerliklerinin hızla artmaya devam edeceğini ifade etti. Bu işin kendisine, iPhone’un bir devrim yaratmadan önceki ve farklı modeller üreten çok daha fazla markanın olduğu, cep telefonu pazarının o ilk günlerini anımsattığını söyledi. "Biri öne çıkacak”" dedi. "Bu VanMoof da olabilir, başka bir şirket de olabilir”

© 2022 The New York Times Company