06 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.07.2024 17:13 | Son Güncelleme: 03.07.2024 17:17

Politico yazdı: İngiltere seçimlerinin en sıcak konusu Gazze

Gazze'deki savaş İngiltere'deki seçimlerin en sıcak konularından biri. Politico'ya göre başbakan olması muhtemel görülen İşçi Partisi Lideri Keir Starmer, Orta Doğu'daki savaşla ilgili muğlak tutumu nedeniyle merkez seçim bölgelerinde yoğun bir baskıyla karşı karşıya
Politico yazdı: İngiltere seçimlerinin en sıcak konusu Gazze

İşçi Partisi milletvekili Naz Shah son seçimlerde yerel oyların yüzde 76,2 gibi şaşırtıcı bir oranını almıştı. Yarınki genel seçimlerde İşçi Partisi'nin ezici bir başarı elde etmesi beklenirken, zafere koşuyor olması gerekirdi. Bunun yerine hayatının mücadelesiyle karşı karşıya. Shah'ın da kabul ettiği gibi sorun, Müslüman destekçilerinin birçoğunun, toplumlarının geleneksel olarak oy verdiği ancak "artık evleri olmadığına" inandıkları bir parti tarafından "ihanete uğramış" hissetmeleri. Shah "Bu güvenin yeniden inşa edilmesi için önümüzde uzun bir yol var" dedi.

İşçi Partisi'ne Gazze tepkisi

Bu gibi topluluklarda Gazze'deki savaş her şeyi gölgede bırakıyor. Soldaki ve Müslüman topluluklardaki seçmenler, İşçi Partisi'nin 7 Ekim terör saldırılarına verdiği yanıt nedeniyle İsrail'den ateşkes talep etmekte gecikmesine öfkeli ve seslerini duyurmaya kararlı.

Her ne kadar İşçi Partisi muhalefette olsa ve Birleşik Krallık dış politikası üzerinde söz sahibi olmasa da, pek çok destekçi parti liderlerinden sık sık soykırım olarak tanımladıkları olaylara karşı çok daha az nüanslı bir duruş bekliyordu. Shah'ın milletvekili olduğu Bradford West bölgesi, İngiltere'de öfke ve acının en yoğun hissedildiği, çoğunluğu Müslüman olan seçim bölgelerinden biri. Sonuç olarak, Birleşik Krallık parlamentosunun en önde gelen Müslüman milletvekillerinden biri olarak uzun süredir Filistin haklarının savunucusu olan Shah, şimdi kendini seçmenlere desteklerini çekmemeleri için yalvarırken buluyor.
Diğer Filistin yanlısı seçim bölgelerindeki meslektaşları gibi Shah da seçim materyallerinde İşçi Partisi markasını en aza indirdi. Ana mesajı ise düzensiz bir şekilde algılanıyor: Filistin meselesini partisinin önünde tutmak.

Seçim kampanyasında protestocular Shah'ı doğrudan İşçi Partisi'nin adayı olarak kalmak ve lideri Keir Starmer'ı savunarak "Filistinlilerin öldürülmesini" desteklemekle suçladı. Sonuç olarak Gazze yanlısı olarak Shah'a karşı yarışan çok sayıda bağımsız aday muhtemelen karşıt oyları bölecek. Yani Shah'ın koltuğunu koruması bekleniyor. Ancak muhaliflerin İşçi Partisi liderliğine göndermeye çalıştıkları güçlü mesaj çoğunluğu bozabilir. Starmer'ın, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısından sonraki haftalarda LBC radyosuna verdiği meşhur röportajda İsrail'in Gazze'nin elektrik ve suyunu kesmeye hakkı olduğunu söylemesi, şikayetlerin başında geliyor.

Soldan saldırı

Öfke sadece İngiltere'nin Müslüman toplumlarında hissedilmiyor. İngiltere'nin en önde gelen seçim bölgesi Bristol Central'da, Starmer'ın baş yardımcılarından birinin farklı bir rakip olan solcu Yeşil Parti tarafından görevden alınma ihtimali var. İşçi Partisi'nin gölge kültür bakanı Thangam Debbonaire şu anda 28,219 oy gibi muazzam bir çoğunluğa sahip. Ancak Shah gibi onun da en büyük başarıları, İşçi Partisi'nin Jeremy Corbyn tarafından yönetildiği ve sert sol bir platformda yarıştığı dönemde elde edildi. Starmer yönetiminde 2020'den bu yana merkeze yönelim durmadı ve İşçi Partisi'nin yıllık buluşmalarında Filistin bayrakları artık konferans salonunu doldurmuyor.

Hasar sınırlaması

Starmer, çoğunluklarından endişe eden İşçi Partisi milletvekillerinin baskısı altında İsrail'e daha az destek verme yönünde birkaç adım attı. Muhafazakârların liderliğindeki Birleşik Krallık hükümetinin İsrail'in savaşının yasa dışı sayılıp sayılmayacağına ilişkin hukuki tavsiyesini yayınlaması için bastırıyor ve İngiltere'nin Tel Aviv'e sınırlı silah ihracatının sona erdirilmesini destekleyip desteklemeyeceğine karar vermek için bu kılavuzu kullanmaya söz veriyor. Koltuğunu korumak için mücadele eden Debbonaire, İşçi Partisi'nin diğer üst düzey isimlerinin kamuoyu önünde söylemekten çekindikleri şeyleri ifade etmekten mutluluk duyarak "Savaşın yasa dışı olduğundan şüpheleniyoruz. Çok az miktarda silah var ama yasa dışı ise elbette durduracağız" dedi.

Filistin'in tanınması

Starmer'ın seçim bildirgesinde İşçi Partisi'nin barış sürecinin bir parçası olarak Filistin devletini tanıması da taahhüt ediliyor, ancak herhangi bir zaman çizelgesi verilmiyor. Shah, partinin "daha da ileri gitmesini" istediğini söyledi ve yeniden seçilmesi halinde derhal tanınması için bastırma sözü verdi. Ancak açıkça konuşabilmeleri için adının açıklanmasını istemeyen bir İşçi Partisi yetkilisi, tanımanın ancak "daha geniş bir sürecin" parçası olarak "etkili" olacağını öne sürdü. İrlanda, Norveç ve İspanya'nın Filistin devletini tanıyarak İsrail'in öfkesine yol açtığını belirten yetkili, "Tek tek ülkeler tarafından yapılan önceki tek taraflı deklarasyonlar henüz hepimizin görmek istediği anlamlı diplomatik ilerlemeyi sağlamadı" dedi. Starmer yönetimindeki İngiltere bunun yerine, doğru zamanın geldiğine inandığında olası koordinasyon için Fransa, Avustralya ve Kanada gibi müttefiklerine yönelecektir.

İşçi Partisi yetkilileri, İngiltere'nin çeşitli yerlerinde Gazze konusunda mücadeleyle karşı karşıya olduklarının acı bir şekilde farkındalar. İngiltere'nin kuzeybatısında büyük bir Müslüman topluluğunun yaşadığı Rochdale'de, İsrail'in Hamas'ın saldırısına "izin verdiğini" öne süren bir kaset ortaya çıkınca İşçi Partisi şubat ayında yapılan ara seçimlerde kendi milletvekili adayına verdiği desteği geri çekmek zorunda kaldı. Sonuç olarak, İşçi Partisi'ne darbe vurma geçmişi olan solcu ve Filistin yanlısı aktivist George Galloway büyük bir farkla zafere ulaştı. İşçi Partisi bu kez koltuğu geri almayı umuyor. Starmer'ın en güvendiği müttefiklerinden biri olan ve adalet bakanı olmak için sıraya giren Shabana Mahmood, İngiltere'nin ikinci büyük kentindeki seçim bölgesi Birmingham Ladywood'da gerçek bir baskıyla karşı karşıya. Müttefikleri kazanacağından emin, ancak çok daha az bir çoğunlukla.