15 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.10.2024 10:46 | Son Güncelleme: 15.10.2024 10:49

Prag'tan sarhoş İngiliz erkeklere karşı yeni önlem: Organize içki turlarını yasaklıyor

Prag, uzun zamandır popüler olan bekarlığa veda partisi seyahatlerine karşı yeni bir önlem alıyor. Yerel halkın çevreyi rahatsız eden sarhoş İngiliz erkek turistlerden rahatsız olması sonrası organize içki turları yasaklanıyor
Prag'tan sarhoş İngiliz erkeklere karşı yeni önlem: Organize içki turlarını yasaklıyor

Prag'ın bekarlığa veda turları düzenleyen seyahat acenteleri akla gelebilecek her türlü eğlenceyi sunuyor. Bunların içinde stripriz gösterileri, damadın sahte tutuklanmasıyla sonuçlanan bir 'Al Capone yemeği' ve saati 360 euro karşılığında oyuncu cüce kiralamak da var. Ancak şimdi meclis üyeleri, gece 22:00 ile sabah 06:00 saatleri arasında organize içki turlarını yasaklıyor. Prag belediye başkan yardımcılarından Jiri Pospisil, Çek başkentinin daha kültürlü, daha varlıklı bir turist aradığını, sadece sarhoş olmak için kısa süreliğine gelen bir turist aramadığını söyledi.

Sarhoş İngiliz erkek gruplarına karşı önlem

Bu önlem, Avrupa'nın dört bir yanındaki şehirlerin aşırı turizme, özellikle de süper kahraman kostümleriyle sokaklarda dolaşan sarhoş İngiliz erkek gruplarına karşı isyan ettiği son karşı ataktı. Amsterdam, Münih ve Budapeşte gibi Prag da “bira bisikletlerini” çoktan yasakladı. Amsterdam, İngiltere'den 18 ila 35 yaş arası erkekleri hedef alan bir reklam kampanyasıyla, “dağınık” bir hafta sonu geçirmek için gelmeleri halinde para cezası ya da hastaneye kaldırılma riskiyle karşı karşıya kalacakları uyarısında bulundu. Nisan ayında bir Prag meclis üyesi de “genel olarak kabul edilebilir sosyal gelenekleri aşan” süslü kıyafetlerin yasaklanması çağrısında bulundu, ancak bu geleneklerin nasıl tanımlanacağı belirsizliğini koruyor.

Prag sakinleri rahatsız

Çek Cumhuriyeti'nin Avrupa Birliği'ne katılmasından ve ekonomik havacılığın Orta Avrupa'ya uçuşların maliyetini düşürmesinden bu yana geçen yirmi yıl boyunca Prag, “ucuz içki ve kadın” arayan Britanyalıların akınına uğradı. Bir akademik çalışma, Barselona, Riga ve Budapeşte dışında diğer tüm Avrupa şehirlerinden daha fazla seyahat acentesinden bekarlığa veda “teklifi” aldığını ortaya koydu. Bir başka analiz ise Prag'ın 2018 ve 2019 yıllarında İngiliz bekarlığa veda partileri için en popüler destinasyon olduğunu, ancak pandemi sona erdikten sonra bu unvanı Benidorm'a kaptırdığını ortaya koydu. Prag'da yaşayanların çoğu bu durumu uzun zamandır can sıkıcı buluyor. Şehirdeki bekarlığa veda partileri için sosyal medyada yapılan çağrılar, rutin olarak partiden uzak durulmasını isteyen mesajlarla dolup taşıyor.

Protesto için açlık grevine başladı

Şehrin sakinkerinden Stepan Kuchta, “kronik gürültü yüzünden sağlığının bozulduğunu” söyleyerek ve “Prag'ın merkezindeki sıradan sakin yaşamının soykırıma uğramasından” şikayet edip protesto amacıyla on günlük bir açlık grevine başladı. Çek Oteller ve Restoranlar Birliği Başkanı Vaclav Starek, konseyin geceleri düzenlenen bar gezintilerini durdurma kararını memnuniyetle karşıladı. Starek "Bira için merkeze yapılan geziler yerel halk ve diğer turistler için de bir sorun teşkil ediyordu. Bunun satışlarımıza zarar vereceğini sanmıyorum. Kimsenin bir bara gitmesi yasaklanmayacak ama gece düzenlenen gezintiler ihtiyacımız olan bir şey değil" dedi.