19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.08.2023 09:47 | Son Güncelleme: 25.08.2023 11:42

Prigojin'in öldüğü uçakta kimler vardı?

Haziran ayında Putin yönetimine karşı isyan bayraklarını çeken Wagner Lideri Yevgeni Prigojin'in öldüğü uçakta 9 kişi daha bulunuyordu. İşte uçakta bulunduğu tahmin edilen diğer 9 kişi ve onlar hakkındaki bilgiler
Prigojin'in öldüğü uçakta kimler vardı?

Rus paralı asker şirketi Wagner lideri Yevgeni Prigojin'in Moskova'dan St. Petersburg'a giderken düşen uçakta hayatını kaybederken, Wagner mensubu önemli isimlerin de daha onunla birlikte olayda yaşamını yitirdiği düşünülüyor. Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı Rosaviatsiya'ya göre uçakta 3 kişilik mürettebatın dışında yer alanlar Sergey Propustin, Yevgeniy Makaryan, Aleksandr Totmin, Valeriy Çekalov, Dmitriy Utkin, Nikolay Matuseev ve Yevgeni Prigojin’di.

Dmitry Utkin

53 yaşındaki Dmitry Utkin, Rusya’nın 1994-2000 yılları arasında Çeçenistan’daki iki savaşında da çatışmalara katılmış, Wagner’e de şirketin kurulduğu ilk dönemlerde, 2014’te dahil olmuştu. Şirket adını Utkin’in çağrı işareti olan Wagner’den alıyor.

Nazi hayranlığı ile tanınan Utkin'in bu çağrı işaretini Adolf Hitler’in en sevdiği besteci olan Richard Wagner’den aldığı tahmin ediliyor. Prigojin’in sağ kolu olarak bilinen 53 yaşındaki Wagner kurmayı, genel komuta ve askeri eğitimden sorumluydu.

Neo-Nazi ile anılıyor

Dmitri Utkin'in ayrıca Nazi dönemi ve Nazi tarihine takıntılı bir hayranlık duyduğu biliniyor. Kendisine ait az sayıda fotoğraf bulunmasına rağmen, Utkin’in bir selfiesinde bedeninde Neo-Nazi dövmeler bulunduğu görülüyor.

Valeriy Çekalov

Valeriy Çekalov’un Prigojin ile bağlantılarının 2000’li yılların başlarına kadar uzandığı düşünülüyor. 47 yaşındaki Çekalov’un Wagner Lideri'ne en yakın isimlerden biri olduğu, onun askeri işler dışındaki işlerini idare ettiği iddia ediliyor.

Batılı hükümetlere göre bu işler, Wagner’i finanse etmekte de kullanılıyor. Çekalov, Prigojin’in şirketlerinde üst düzey görevlerde bulunan ve ABD’nin, Rusya’ya mühimmat sevkiyatında rol alması sebebiyle yaptırım uyguladığı birisi.

Wagner savaşçıları

Prigojin’in koruması olduğu iddia edilen Yevgeniy Makaryan, Ocak 2017’de ABD uçaklarının ateşine maruz kalan Suriye’deki 4’üncü Wagner saldırı müfrezesinin bir parçasıydı. Bir diğer koruma Wagner Lideri'nin koruması olduğu tahmin edilen Aleksandr Totmin'in de uçakta olduğu düşünülüyor. Uçakta bulunduğu tahmin edilen ve hakkında resmi olarak pek bilgi bulunmayan diğer 2 Wagner mensubu ise Nikolay Matuseev ve Sergey Propustin.

Mürettebat

Nasıl istihdam edildikleri bilinmeyen mürettebatta yer alan 3 kişi hakkında resmi olarak çok bir bilgi bulunmuyor. Sık sık özel uçaklarla seyahat gerçekleştiren Prigojin, hayatını kaybettiği Embraer Legacy 600 ile daha önce bir çok kez uçuş gerçekleştirdi. Mürettebatta yer alan isimler ise şöyle; Pilot Aleksey Levşin, Yardımcı pilot Rüstem Karimov, Uçuş görevlisi Kristina Raspopova.