26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.09.2022 11:13 | Son Güncelleme: 22.09.2022 11:33

Putin’in kısmi seferberlik ilanından sonra uçak biletlerinin fiyatları yükseldi

Dün Putin, 300 bin yedek askerin çağrılmasını emrederek kısmi seferberlik ilan etti. Ancak Rusya'da vatandaşlar, seferberlik nedeniyle daha sonradan ülkeden çıkmalarına izin verilmeyeceği endişesiyle ülkeden ayrılmaya başladı. Uçuş biletleri bir anda tükendi ve fiyatlar neredeyse beş kat arttı
Putin’in kısmi seferberlik ilanından sonra uçak biletlerinin fiyatları yükseldi

Rusya lideri Vladimir Putin'in 300 bin yedek askerin derhal çağrılması emrini vermesinin ardından Çarşamba günü Rusya'dan tek yönlü uçuşların fiyatları fırladı ve hızla tükendi. Putin'in dün sabah erken saatlerde bir televizyon konuşmasında yaptığı duyuru, erkeklerin ülkeyi terk etmesine izin verilmeyeceğine dair korkuları artırdı. 

Savunma Bakanı Sergey Şoygu, çağrının profesyonel asker olarak deneyimli kişilerle sınırlı olacağın, öğrencilerin ve askere alınanların çağrılmayacağını söyledi. Kremlin, seferberlik kararına tabi olanlara sınırların kapatılıp kapatılmayacağı konusunda yorum yapmaktan kaçındı.

THY uçuşlarının tamamı doldu

Ancak bu sırada Google verilerine göre Rusya’nın en popüler uçuş rezervasyon sitesi olan Aviasales için yapılan aramalar aniden yükselmeye başladı. Aviasales'in verilerine göre Rusya'nın vizesiz girişine izin veren Türkiye'de, Moskova'dan İstanbul'a ve ErmenistanErivan'a direkt uçuşlar Çarşamba günü tükendi. 

Dün Moskova’da öğleden sonra saatlerinden itibaren Pazar gününe kadar Türk Hava Yolları’nın Moskova-İstanbul uçuşlarının tamamı rezerve edildi. Moskova'dan Gürcistan'ın başkenti Tiflis'e olanlar da dahil olmak üzere bazı rotalar da tükendi. Ayrıca Dubai’ye olan en ucuz uçuş, ortalamasının beş katına çıkarak 300 bin ruble’nin (5 bin dolar) üzerine yükseldi. Google Flights verilerine göre, Türkiye'ye tek yön uçuş fiyatları, bir hafta önce 22 bin ruble'nin biraz üzerindeyken, neredeyse 70 bin rubleye (bin 150 dolar) yükseldi.

Talep fiyatları artırdı

Rusya'nın turizm ajansının başkanı, şu ana kadar yurtdışına seyahat etme konusunda herhangi bir kısıtlama getirilmediğini söyledi. Turizm sektöründe bir kaynak Reuters'e verdiği demeçte, Rusya'dan vizesiz ülkeler için uçak bileti talebinin fazla arttığını söyledi. Kaynak, “Dün sabah 200 bin ila 300 bin ruble arasında tek yönlü bir bilet almak mümkündü ancak artık değil. Daha sonra ülkeyi terk edemeyeceklerinden korkan insanlar panikle talebi artırdı” dedi. Ülkenin bayrak taşıyan havayolu şirketi Aeroflot, bilet satışlarını sınırlamadığını söyledi.

Uçuş takip sitesi Flightradar24, Twitter'dan yaptığı paylaşımda 20-21 Eylül tarihleri arasında ülkeden ayrılan uçuşların videosunu paylaştı.