08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.07.2024 18:17 | Son Güncelleme: 17.07.2024 21:21

Rehine ailelerinden Netanyahu'ya "Acı çekiyor ama ölmüyorlar" tepkisi

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun güvenlik kabinesi toplantısında Gazze'deki rehineler için "Acı çekiyor ama ölmüyorlar" dediği iddia edildi. Rehinelerin aileleri, Netanyahu'nun iddialara açıklık getirmesini istedi
Rehine ailelerinden Netanyahu'ya "Acı çekiyor ama ölmüyorlar" tepkisi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Hamas ile Tel Aviv arasındaki müzakerelere ilişkin güvenlik kabinesi toplantısında "Biz stres yapmamalıyız. Hamas stres yapmalı. İsrailli rehineler acı çekiyor ama ölmüyor" ifadesini kullandığı öne sürüldü. İsrailli Yediot Ahronot gazetesinin haberine göre İsrail güvenlik kabinesi, dün akşam Gazze Şeridi'nde ateşkes ve karşılıklı esir takası anlaşmasını öngören müzakereleri görüşmek üzere toplandı.

Netanyahu'nun söz konusu toplantıda, "Biz stres yapmamalıyız. Hamas stres yapmalı. İsrailli rehineler acı çekiyor ama ölmüyor" ifadesini kullandığı belirtildi. Gazze Şeridi'ndeki İsrailli rehinelerin yakınlarının bir araya geldiği platformdan yapılan yazılı açıklamada, Netanyahu'nun "kabul edilemez" ifadelerine açıklık getirmesi gerektiği belirtildi. Hamas ile İsrail arasında karşılıklı esir takasına ilişkin müzakerelerin 'son aşamada' olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Netanyahu ve hükümetinin taş koymaktansa anlaşmanın imzalanmasını sağlamak için çalışması gerektiği" vurgulandı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, kabinesindeki aşırı sağcı kanadın baskısı nedeniyle Tel Aviv ile Hamas arasında dolaylı müzakereleri yapılan esir takasını sabote ettiği iddia ediliyor. The Jerusalem Post gazetesine konuşan ve adı açıklanmayan kaynaklar, Hamas'ın müzakerelerde 'büyük tavizler' verdiğini ileri sürmüştü. Kaynaklar ayrıca, Netanyahu'nun olası esir takası mutabakatı için 'Philadelphia Koridoru' olarak adlandırılan Gazze Şeridi'nin Mısır sınırındaki İsrail askerlerinin geri çekilmemesi, Hamas'ın askeri kanadı İzeddin el-Kassam Tugayları üyelerinin Gazze'nin kuzeyine geçişine izin verilmeyeceği yönündeki şartları müzakereler sırasında yeniden sunduğuna dikkati çekmişti.

Hamas ve Tel Aviv arasında ateşkes ile karşılıklı esir takası için dolaylı müzakereler devam ederken İsrail ordusunun Gazze'ye saldırıları daha da şiddetlendi. İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 15 bin 694’ü çocuk, 10 bin 279'u kadın olmak üzere 38 bin 794 Filistinli öldü, 89 bin 364 kişi yaralandı.

Kaynak: AA