Reuters’a konuşan iki kaynak, Suriye’de Esad yönetimini deviren HTŞ liderliğindeki grupların kapsamlı bir operasyona başlayacakları konusunda Türkiye’yi altı ay önce bilgilendirdiğini iddia etti.
Suriye’de HTŞ liderliğindeki gruplar 27 Kasım’da Halep’te başlattıkları ilerleyişi, 8 Aralık’ta Şam’a girerek ve Beşar Esad’ı devirerek sonlandırdı.
Rejim karşıtı grupların hızlı ilerleyişinin arkasında Suriye ordusunun yorgun düşmesi, İran ve Hizbullah gibi müttefiklerinin İsrail savaşıyla zayıflamış olması ve kilit askeri destekçisi Rusya’nın dikkatinin azalması gösteriliyor.
Reuters’a konuşan biri Suriye’deki muhaliflerin bir üyesi, diğeri bölgeden bir diplomat olan iki kaynak, rejim karşıtı grupların Türkiye’yi bilgilendirmeden taaruza geçmesinin mümkün olmadığını söyledi.
Reuters’ın haberinde Türkiye’nin Suriye’nin kuzeybatısındaki askeri varlığı ve Suriye Milli Ordusu’na desteği vurgulandı ancak Türkiye’nin HTŞ’yi terör örgütü olarak kabul ettiği de hatırlatıldı.
Kaynak, rejim karşıtı grupların planının arkasında HTŞ ve daha çok Ebu Muhammed Colani'nin (gerçek adıyla Ahmed Hüseyin el Şara) olduğunu söyledi. Colani, eski El Kaide bağlantıları nedeniyle ABD, Avrupa ve Türkiye tarafından terör listesinde yer alıyor.
Haberde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye sınırlarına yeni bir sığınmacı akınına sebep olabileceği ihtimaliyle muhaliflerin büyük bir taaruz planına uzun süre karşı durduğu belirtildi.
Kaynaklar ise, Suriye’deki rejim karşıtı grupların bu yılın başlarında Ankara'nın Esad'a karşı tutumunun sertleştiğini fark ettiğini söyledi. Neden olarak ise Erdoğan'ın siyasi bir çözüm önerileriyle yaptığı girişimlerin Esad tarafından reddedilmesi gösterildi.
"Sadece müdahale etmeyin"
Reuters’a konuşan Suriyeli muhalif, Türkiye'nin Esad ile temas kurma girişimlerinin başarısız olmasının ardından, rejim karşıtı grupların Türkiye'ye planlarını sunduğunu söyledi. İletilen mesaj genel hatlarıyla şunu içeriyordu: “Diğer yol yıllardır işe yaramadı, o yüzden bizimkini deneyin. Hiçbir şey yapmak zorunda değilsiniz, sadece müdahale etmeyin".
Reuters, temasların tam olarak nasıl gerçekleştiğini belirleyemedi.
Uluslararası alanda tanınan Suriye muhalefet, lideri Hadi El-Bahra, geçen hafta Reuters’a yaptığı açıklamada, HTŞ (Heyet Tahrir el-Şam) ve SMO’nun (Suriye Milli Ordusu) operasyon öncesinde “sınırlı” bir planlama yaptığını ve “iş birliği sağlama ve birbiriyle çatışmama” konusunda anlaşmaya vardığını söylemişti.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, dün Doha’da yaptığı açıklamada, Türkiye’nin uzun süredir Esad’a ulaşmaya çabaladığını ancak çabaların sonuçsuz kaldığını vurgulayarak: “Sayın Cumhurbaşkanımız son birkaç aydır Esed'e ulaşmaya çalıştı ancak bu çabalar sonuçsuz kaldı. Biz Suriye'deki sorunları yakından biliyoruz. Rejim yavaş yavaş çöküyordu, biz de bunu görüyorduk” demişti.
Ancak Türkiye'nin Dışişleri Bakan Yardımcısı Nuh Yılmaz Pazar günü Bahreyn'de düzenlenen Orta Doğu konulu bir konferansta Ankara'nın saldırının arkasında olmadığını ve istikrarsızlıktan endişe duyduğunu söyleyerek onay vermediğini söyledi.
Türk yetkili: HTŞ bizden talimat almıyor
Türkiye Dışişleri ve Savunma bakanlıkları Reuters'ın Halep operasyonu konusunda HTŞ'nin bilgilendirip bilgilendirmediğine ilişkin sorularına doğrudan yanıt vermedi.
Türkiye'nin savaş hazırlıklarından haberdar olup olmadığına ilişkin sorulara yanıt veren bir Türk yetkili Reuters'a “HTŞ bizden emir ya da talimat almıyor (ve) operasyonlarını bizimle koordine etmiyor” dedi.