26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.11.2022 11:22 | Son Güncelleme: 19.11.2022 11:30

Rus oligarkların ölümü ekonomik rekabetin sonucu mu?

Rusya Ukrayna savaşıyla (24 Şubat 2022) başlayan Rus oligarkların ölümleri gizemini koruyor. İntihar-cinayet tartışmalarına ABD’li finans uzmanı Bill Browder da katıldı ve oligarklar arasında kanlı bir rekabet yaşandığını iddia etti
Rus oligarkların ölümü ekonomik rekabetin sonucu mu?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakınlığıyla tanınan Gazprom'un eski başkan yardımcısı Vladislav Avayev, nisan ayında eşi ve 13 yaşındaki kızıyla beraber Moskova'daki dairesinde ölü bulundu. Ardından Gazprombank’la yakın ilişkilere sahip doğalgaz şirketi Novatek’in eski başkan yardımcısı Sergey Protosenya'nın ölümü şüpheleri artırdı.

Sonra Gazprom'un yöneticilerinden 60 yaşındaki Leonid Şulman, Gazprom yöneticisi Alexander Tyulyakov, doğal gaz ve petrol kralı Mikhael Watford, MedStom'un milyarder yöneticisi Valisiy Melnikov ve Lukoil'in Yönetim Kurulu Başkanı Ravil Maganov esragengiz şekilde hayatını kaybetti.

Rus oligarkların kazara görünen ya da intihar süsü verilmiş ölümleri kamu oyunda suikast iddialarını güçlendirdi. Buna rağmen ölümlerin ardındaki gizem çözülemedi. Tartışmalar devam ederken ABD'de Rusya'yı en iyi bilen isimlerden biri kabul edilen finans uzmanı Bill Browder'dan net ve iddiaları açıklamalar geldi.

Browder para akışının yoğun olduğu Rus enerji devleri Gazprom, Lukoil, Novatek ve Gazprombank gibi kurumlarda rekabetin kontrolden çıktığını söyledi

Oligarkların yaptırımlar sonucu geriye kalan varlıklar için büyük bir rekabet içine girdiğini savunan 58 yaşındaki iş insanı, Rus iş dünyası içinde büyük bir gizli savaş yaşandığını, intiharların da bunun sonucu olduğunu söyledi. İngiliz basınına konuşan Bill Browder, pastanın giderek küçüldüğü Rusya'daki bu savaşı, yiyecek için birbirini öldüren yırtıcı kuşların kavgasına benzetti.