19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 04.09.2022 14:22 | Son Güncelleme: 04.09.2022 15:57

Rus oligarkların gizemli ölümü

Son dönemde şüpheli bir şekilde hayatını kaybeden Rus oligarkların petrol ve doğal gaz sektöründe yer alan isimler olması dikkat çekerken ölümlerinin art arda ve gizemli bir şekilde gerçekleşmiş olması da intihar mı yoksa cinayet mi sorusunu akıllara getiriyor
Putin ve Lukoil'in yönetim kurulu başkanı Ravil Maganov
Putin ve Lukoil'in yönetim kurulu başkanı Ravil Maganov

İntihar eden ya da bir kaza sonucu hayatını kaybeden oligarkların ölümü şüphe uyandırıyor. İngiliz ve Fransız basınında çıkan haberlerde oligarkların 'Rus tarafı tarafından ortadan kaldırıldığı' ayrıntılı olarak yazsa da iddiaları doğrulayan yeterli kanıt yok ve spekülasyonlar devam ediyor. Hayatını kaybeden isimler Rusya'nın petrol ve doğal gaz sektöründe yer alan isimler olmasıyla dikkat çekiyor. 

Son olarak Rus petrol şirketi Lukoil'in Yönetim Kurulu Başkanı Ravil Maganov'un tedavi gördüğü Central Clinical Hospital'ın penceresinden düşerek hayatını kaybetti. 67 yaşındaki Maganov'un hayatını kaybettiği Rusya'nın siyasi ve ticari seçkinlerini tedavi ettiği için "Kremlin Kliniği" olarak bilinen hastane, Maganov'un ölümünün nasıl gerçekleştiğine ilişkin bir açıklama yapmadı. Hastane, ölüm olayını, sadece devlet tarafından işletilen haber ajansı RIA Novosti'ye doğruladı. Lukoil'den yapılan açıklamada ise haberin doğru olduğu belirtilerek, Maganov’un "uzun bir hastalıktan" sonra vefat ettiğini ifade edildi. 

Devlet medyası 'intihar' dedi

Devlet bağlantılı medyada, Maganov'un ölümünün "intihar sonucu olduğunu" yönünde haberler yer aldı. Batı medyasında onu iyi tanıyanların "intihar etmiş olma ihtimalinin çok düşük olduğuna inandıklarını" söylediği yönünde haberler yer aldı.

Ukrayna'nın işgalini eleştirmişti

Lukoil, Mart ayında "silahlı çatışmanın derhal durdurulması" için baskı yaparak, ülkenin Ukrayna'daki askeri operasyonuna son verilmesi çağrısında bulunan birkaç Rus şirketinden biriydi. 1994 yılında LUKoil'e katılan ve 2020'de yönetim kurulu başkanlığına atanan Maganov, son aylarda gizemli koşullarda ölen ikinci üst düzey şirket yöneticisi oldu. Rus polisi, eski LUKoil yöneticisi Alexander Subbotin'in Mayıs ayı başlarında aniden ölümü üzerine soruşturma başlatmıştı.

Kaza mı, intihar mı, cinayet mi?

Gizemli bir şekilde hayatını kaybeden diğer oligarklar

19 Nisan 2022'de Sergey Protosenja eşi ve kızıyla birlikte şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti. Bu olaydan bir önce ise Rus multimilyarder Vlasdislav Avayev, eşi ve 13 yaşındaki kızıyla birlikte Moskova'daki lüks evinde ölü bulundu. 

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin hemen öncesinde Gazprom'un yöneticilerinden 60 yaşındaki Leonid Şulman Leningrad’da bir evin banyosunda ölü bulundu. 25 Şubat'ta da Gazprom yöneticisi Alexander Tyulyakov, St. Petersburg’da bir sayfiye evinin garajında asılı bir şekilde ölü bulunmuştu. Yanında da bir intihar notu vardı. Tyulyakov'un ölümünün hemen ardından Ukrayna doğumlu, doğal gaz ve petrol kralı Mikhael Watford, İngiltere'deki malikanesinin garajında asılı bulundu.

Mart ayının sonlarında tıbbi malzeme devi MedStom'un milyarder yöneticisi Valisiy Melnikov, eşi ve küçük iki oğlu ile birlikte ölü bulundu. Soçi yakınlarındaki Krasnaja Polyana adlı bir kayak merkezinin müdürü olan  Andrey Krokovski bir kayak yürüyüşü sırasında bir kayadan düşerek hayatını kaybetti.