Vladimir Putin, Ukrayna’nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçı yönetimlerin tanınmasına dair kararnameyi imzaladı.
Putin, Ulusa sesleniş konuşmasında "Donbas tarihsel olarak Rusya'nın bir parçasıdır. Tarihsel olarak Rus İmparatorluğu'nun bir parçası olan yerleri vermek zorunda kaldık. Ülkelere SSCB’den ayrılma hakkı vermek, temeline döşenen bir mayındı. SSCB'nin dağılmasının sorumlusu, farklı dönemlerde yaptıkları hatalar nedeniyle Bolşeviklerdir. Geçmişi değiştirmek mümkün değil ama gerçeklerden söz etmek gerekiyor" dedi.
"Ukrayna Batılı efendilerinin emrine giriyor"
Ukrayna'nın dış güçler tarafından kontrol edildiğini söyleyen Putin "Ukrayna'da kritik kararları Batılılar veriyor. Ukrayna, Batılı efendilerinin emrine her gün daha fazla giriyor. Ukrayna Parlamentosu ayrımcı kararlar çıkarıyor. Ukrayna, Sovyetler Birliği'nden kalan altyapı ve Batı'nın teknolojik desteğiyle kolaylıkla nükleer silah geliştirebilir. Ukrayna'nın nükleer silah geliştirme planı kabul edilemez. Ukrayna'nın nükleer silah sahibi olması Rusya için tehdit olur" diye konuştu.
"NATO ve ABD taleplerimizi görmezden geldi"
Ukrayna'da atılan adımların Rusya'nın güvenliğine riske attığını savunan Putin "NATO'nun gerçek hedeflerini hepimiz biliyoruz. NATO artık doğrudan Rusya'nın kapılarına ulaşmıştır. Sorunların diplomatik olarak çözülmesi gerekiyor. NATO ve ABD taleplerimizi görmezden geldi. Her şartta yaptırımları uygulayacaklar, bahane arıyorlar. Donbas'ta gereken adımlar atılmadı, ölümler durmuyor. Rus Parlamentosu Donetsk-Luhansk'ın bağımsızlığını destekliyor. Donbas'taki saldırganlığa derhal son verilmeli. Aksi halde sorumluluk Ukrayna'da olacaktır" dedi.
Dostluk ve iş birliği anlaşmaları imzalandı
Putin yaptığı konuşmada, Kiev yönetiminin "Donbas'ta askeri karar dışında hiç bir kararı tanımadığını" belirterek, "Bu bağlamda, Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını bir an önce tanımak için çok geç kalınmış bir kararı almayı gerekli görüyorum" ifadelerini kullandı. Konuşmasının ardından Putin, Kremlin Sarayı'nda sırayla Donetsk Halk Cumhuriyeti, ardından sözde Lugansk Halk Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını tanıyan kararnameyi imzaladı. İmza töreninde söz konusu yönetimlerin temsilcileri de hazır bulundu. Törende Rusya ile dostluk ve iş birliği anlaşmaları da imzalandı.
Rusya Ukrayna krizi sebebi nedir, nasıl başladı?
Başlangıcı yıllar öncesine dayanan Rusya Ukrayna krizi büyüyerek savaşma noktasına geldi. Ukrayna’nın batı ülkeleriyle yakınlaşması, Rusya tarafından hoş karşılanmadı ancak iki ülke arasındaki krizin dönüm noktası Mart 2014’te Kırım’ın ilhakı oldu.
Krizin temeli Ukrayna'nın yönünü Batı'ya çevirmesiyle başladı
1991 yılında Sovyet Birliği ardından Rusya, Ukrayna ve Belarus Bağımsız Devletler Topluluğu’nu kurdu. Rusya’nın bu birlik ile amacı hem nufüzunu devam ettirmek hem de ucuz doğal gaz arzı yoluyla ülkeleri yeniden kendisine bağlayabilmekti. Fakat Belarus, Moskova ile yakın bir ittifak kurarken, Ukrayna yönünü giderek Batı’ya doğru çevirdi.
Kiev'de iktidara gelen Rusya yanlısı Viktor Yanukoviç, ülkenin Batı'ya yönelmesini engellemek için 2013 yılında AB Ortaklık Anlaşması'nı askıya aldığını açıkladı. 2013 yılını meydan olayları ile uğurlayan Ukrayna yeni yılı iç karışıklıkla karşıladı. Bağımsızlık Meydanı'nda aylarca toplanan binlerce Batı yanlısı Yanukoviç'in kararını protesto etti. Rusya yanlılarının da sokaklara çıkmasıyla zaman zaman çatışmalar yaşandı. Olayların kontrolden çıkması üzerine dönemin Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, Rusya'ya kaçmak zorunda kaldı.
Kırım’ı ilhakı dönüm noktası oldu
Olaylar Kırım ve Donbas'a sıçradı. Kırım Parlamentosu askeri üniformalı, üzerlerinde hiçbir sembol ya da simge bulunmayan "silahlı, yeşil adamların" baskısıyla Kırım'ın Rusya'ya ilhakını sağlayacak referandumu yapma kararı aldı. Yerli halk olan Tatarlar ve Ukraynalıların karşı çıkarak katılmadığı 16 Mart 2014'teki tartışmalı referandumun ardından Kırım, Rusya tarafından yasa dışı ilhak edildi. Rusya yanlılarının işgali Kırım'la da kalmadı. Ukrayna'nın doğusundaki şehirlerde Rusya yanlısı ayrılıkçılar sözde devletlerini ilan etti. Donbas denilen bölgede Rusya yanlılarının yasa dışı yönetimleri yaklaşık 7 yıldır sürüyor. Konumu Avrupa ile Rusya arasında olan Ukrayna’da yaşayan vatandaşlar da Rus ve Batı yanlıları olarak kutuplara bölündü.
Kaynak: AA