27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.06.2022 18:29 | Son Güncelleme: 10.06.2022 18:34

Rusya Merkez Bankası Başkanı Nabiullina: Petrol ihracatı düşerse enflasyon baskısı artacak

Rusya Merkez Bankası Başkanı Nabiullina petrol ihtracatının düşmesi halinde ülkedeki enflasyon riskinin daha da artacağını söyledi
Rusya Merkez Bankası Başkanı Nabiullina: Petrol ihracatı düşerse enflasyon baskısı artacak

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, Rusya’da enflasyon baskısının, Avrupa’nın ambargosu nedeniyle Rus petrol ihracatının önemli oranda düşmesi halinde artacağı uyarısında bulundu. Nabiullina, başkent Moskova’da düzenlediği toplantıda, Rus ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

"Riskler hala güçlü"

Ülkedeki enflasyona ilişkin iyimser yorumlarda bulunmak için erken olduğuna işaret eden Nabiullina, “Son haftalarda gördüğümüz düşük fiyat artış oranları, kalıcı düşük enflasyon olarak kabul edilemez. Bu büyük ölçüde mart ayındaki keskin artışın ardından fiyat düzeltmelerine bağlıydı. Enflasyon yanlısı riskler hala güçlü durumda” ifadelerini kullandı. 

"Ruble zayıflayacak"

Nabiullina, Rus petrol ihracatındaki olası düşüşlerin enflasyonu olumsuz yönde etkileyeceğini vurgulayarak, “Enflasyon baskısı, Avrupa’nın ambargosu nedeniyle Rus petrol ihracatının önemli oranda düşmesi halinde artacak. Çünkü ticaret dengesi bozulacak ve ruble zayıflayacak" diye konuştu. Rusya’nın petrol ihracatını başka pazarlara yönlendirmesinin süreçte belirleyici olacağını anlatan Nabiullina, “Ayrıca fiyatın da hacimdeki düşüşü ne kadar karşılayacağı önemli olacak" dedi.

Kaynak: AA