05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.12.2023 10:34 | Son Güncelleme: 20.12.2023 11:05

Rusya’da sentetik uyuşturucu kullanımında rekor artış

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı işgal yeraltı suç dünyasında radikal bir değişime neden oldu. Raporlar, Rus askerlerin savaştan bağımlı bir halde döndüğünü ve kaçakçıların sentetik uyuşturucu ticareti için yeni yollar aradığını gösteriyor
Rusya’da sentetik uyuşturucu kullanımında rekor artış

Yayınlanan yeni bir rapor, Ukrayna savaşının etkilerinin Rusya’daki suç kaosunu yeniden canlandırdığını ortaya çıkardı. Ülkedeki uyuşturucu çeteleri savaş sonrası dinamiklerini kökten değiştirdi. Rusya’ya dair araştırma yapan İngiliz tarihçi ve akademisyen Mark Galeotti, Ukrayna savaşının Rusya'nın yeraltı dünyası üzerindeki etkisine ilişkin yazdığı raporda bir zamanlar Rus uyuşturucu çetelerinin bir zamanlar kullandığı kaçakçılık rotalarını yeniden düzenlediğini belirtti.

Ukraynalı kaçakçılar Ruslarla çalışmayı reddediyor

Business Insider’a göre savaştan önce Rusya; para, silah, uyuşturucu ve insan kaçakçılığı gibi yasa dışı ürünlerin sınır ötesi ticareti için bir merkez görevi görüyordu. Galeotti raporunda Ukrayna'nın yeraltı suç dünyasının bir zamanlar bu ürünlerin dağıtımında önemli bir rol oynadığını söyledi. Galeotti, Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana Ukraynalı suç çetelerinin aniden vatanseverliklerini yeniden keşfederek Ruslarla işbirliği yapmayı reddettiklerini söyledi. Ukrayna’nın bu tavrıyla Finlandiya gibi ülkelere giden yolların kapanması, Rus çetelerini alternatif uyuşturucu yolları bulmaya zorladı. Rapora göre kaçakçılar, ürünleri Rusya'dan Avrupa'nın diğer bölgelerine ulaştırmak için Belarus’a yöneliyor. 

Belaruslu çeteler devreye girdi

Galeotti, Avrupa genelinde uygulanan sınır kontrollerine rağmen, eroin, kokain ve diğer narkotiklerin Belarus üzerinden Rusya'dan kaçırıldığını, mikroçipler ve lüks mallar gibi yaptırım uygulanan ürünlerin ise Rusya'ya gönderildiğini söyledi. Rusya’daki büyük suç çetelerinin yeni dinamiklerden zarar gördüğünü belirten Galeotti, Belarus’un durgun sularındaki küçük çetelerin aniden hareketlendiğini söyledi.

Savaş aynı zamanda Rusya'nın kendi içindeki uyuşturucu talebini de değiştirdi. Rapora göre eroin ve kokain gibi yasaklı maddeler Latin Amerika ülkelerinden Rusya’ya gelmeye devam ediyor. Ancak savaş yaptırımları nedeniyle Rus vatandaşlarının ekonomik sıkıntıları oyunu değiştirdi. Uygun fiyatlı yasaklı madde bulamayan Ruslar, rekor bir artışla güvenilmez kaçakçılardan sentetik maddeler satın almaya başladı. Galeotti, sentetik uyuşturucuların Ruslar için daha erişilebilir olduğunu söyledi.

Askerler bağımlı dönüyor

Rapora göre savaş, Donetsk gibi bölgelerde görev yapıp ülkeye geri dönen askerlerin bağımlı hale geldi ve sentetik maddelere daha fazla yöneldi. İngiltere’nin Kraliyet Birleşik Hizmet Enstitüsü, mayıs ayında yayınladığı raporda bazı Rus askerlerine savaşta cesaret verebilmek için uyuşturucu verildiğini ortaya çıkardı. Ekim ayında bir Rus haber kaynağı askerler için bölgeye sert uyuşturucular gönderildiğini bildirdi.

Galeotti'nin bildirdiğine göre askerler evlerine bağımlı halde dönüyor. Bu durum da Krasnador, Moskova, Kostroma, Kurgan ve Çelyabinsk gibi yerlerde sentetik uyuşturucu tüketiminde ve ticaretinde artışın yaşanmasına yol açtı. Galeotti'nin raporuna göre Rusya İçişleri Bakanı Vladimir Kolokoltsev, Temmuz 2023'te yapılan uyuşturucuyla mücadele komitesi toplantısında yurt dışından sentetik uyuşturucu ithalatı azalırken yerli üretimin arttığını itiraf etti. Haberde bu durumun savaş bittiğinde bile ortadan kalkması mümkün olmayan bir sorun olduğu ifade ediliyor.