29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 16.08.2022 09:59 | Son Güncelleme: 16.08.2022 17:41

Salman Rushdie kitaplarına saldırıdan sonra ilgi arttı

Geçen hafta Cuma günü New York'ta bıçaklı saldırıya uğrayan yazar Salman Rushdie'nin kitapları birçok ülkede çok satanlar listelerinde yükselmeye başladı
Salman Rushdie kitaplarına saldırıdan sonra ilgi arttı

Geçen hafta bıçaklı saldırıya uğrayan ve hastanede tedavisi devam eden Salman Rushdie’nin Şeytan Ayetleri başta olmak üzere on yıllar önce yayınlanan kitaplarına ilgi arttı. Yazarın, birçok kitabı uluslararası çok satanlar listelerinde üst sıralara çıkmaya başladı.  

Rushdie'nin Şeytan Ayetleri'nin ciltsiz baskısı, Amazon'un çağdaş edebiyat ve kurgu listesinde şu an en çok satan kitap. Amazon'un en çok satanlar listesine göre ABD’de genel olarak en çok satan 18. kitap. Kitaplara olan ilgi, saldırının yaşandığı ABD’nin yanı sıra diğer ülkelerde de arttı. Şeytan Ayetleri, çok satanlar listelerinde Kanada’da 16’ncı, Avustralya’da 48’inci ve Birleşik Krallık’ta 50’nci sıraya çıktı. 

İlgi ayrıca romanın diğer formatlarını da ABD listelerinde üst sıralara taşıdı. Dijital versiyonu Amazon’un e-kitap platformu Kindle’da 23’üncü sırada yer alıyor. Kitabın İspanyolca dijital kopyası ise, İspanyolca edebiyat ve kurgu içinde en çok satan kitap.  Sesli kitaplar arasında ise Şeytan Ayetleri, Amazon'un Audible mağazasında en çok satan beşinci kitap. Ayrıca tüm formatlarında Rushdie’nin anı kitabı Joseph Anton da listelerde ilk sıralarda yer alıyor. 

Şeytan Ayetleri'nden önce yayınlanan Rushdie'nin  Midnight's Children/Gece Yarısı Çocukları da tırmanışa geçerek platformda 212. en çok satan kitap ve Asya mitleri ve efsaneleri kategorisinde en çok satan ikinci kitap oldu. 

Rushdie'ye bıçaklı saldırı

Uzun süredir New York şehrinde yaşayan Salman Rushdie, 12 Ağustos'ta Buffalo kentine yakın Chautauqua Enstitüsü'nde konferans vermek için kürsüye çıktığı esnada, California doğumlu Hadi Matar'ın bıçaklı saldırısına uğramıştı. Biri boynundan olmak üzere 10'dan fazla bıçak darbesine maruz kalan Rushdie, araçla yaklaşık 40 dakika mesafede bulunan UPMC Hamot Surgery Center Hastanesi'ne helikopterle kaldırılarak ameliyata alınmıştı.

New York Times'a yazılı açıklamada bulunan Salman Rushdie'nin menajeri Andrew Wylie, Hint kökenli İngiliz yazarın hayati tehlikeyi atlattığını ancak karaciğeri ile bir kolunun bıçak darbelerinden ciddi hasar gördüğünü ve bir gözünü kaybedebileceğini ifade etmişti.

Aynı günün akşamı, polis ve Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ekiplerinin New Jersey'deki evinde arama gerçekleştirdiği Matar, dün ilk çıktığı mahkemede suçsuz olduğunu iddia etmişti. California doğumlu ve 24 yaşında olan Matar'ın 19 Ağustos'ta tekrar hakim karşısına çıkması bekleniyor.