26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.12.2022 11:48 | Son Güncelleme: 01.12.2022 11:56

Sam Bankman-Fried, iflastan sonra ilk kez kamuoyu karşısına çıktı: Hiç kimseyi dolandırmaya çalışmadım

Sam Bankman-Fried, FTX’in çöküşünden sonra canlı olarak ilk kez New York Times’ın etkinliğinde konuştu. Eski CEO, dolandırıcılık iddialarını reddederken büyük hatalar yaptığını kabul etti
Fotoğraf: Erika P. Rodriguez/The New York Times
Fotoğraf: Erika P. Rodriguez/The New York Times

İflas eden kripto borsası FTX'in gözden düşmüş kurucusu Sam Bankman-Fried, dün New York Times’ın DealBook Zirvesi’ne video bağlantısıyla katıldı. 30 yaşındaki Bankman-Fried, yönetimde ağır hatalar yaptığını kabul ederken dolandırıcılık yaptığına dair iddiaları reddetti. Ancak ardında bıraktığı bu gizem, kayıp milyarlara ne olduğu sorusunu örtmeye devam ediyor. 

"Çok fazla hata yaptım"

11 Kasım'da FTX ve kardeş ticaret şirketi Alameda Research'ün iflas etmesinin ardından kamuoyunun önüne ilk çıkışında Bankman-Fried, borsanın yönetimini berbat ettiğini ve daha çok risk yönetimi, müşteri koruması ve bunlar arasındaki bağlantılara odaklanması gerektiğini söyledi. Bankman-Fried, “Çok fazla hata yaptım. Yeniden yapabilmek için her şeyimi vereceğim şeyler var. Hiç kimseyi dolandırmaya çalışmadım” dedi. 

Bankman-Fried'in katılımı, Bahamalar merkezli FTX'in bilançosunun nasıl 8 milyar dolarlık bir açıkla sonuçlandığı ve müşteri fonlarını yanlış yönetip yönetmediği hakkında önemli sorular olduğu göz önüne alındığında önemli bir tartışmaydı. FTX'in Alameda'ya riskli alım satımlar için müşteri parası ödünç verdiğine dair raporlar bu tür endişeleri artırdı.

Bahamalar'dan katıldı

Bankman-Fried'in Bahamalar'dan katılacağını söyleyen New York Times köşe yazarı Andrew Ross Sorkin tarafından yapılan röportajda, devrilen kripto kralı, zaman zaman yalan söyleyip söylemediği konusunda net bir yanıt vermedi. Bankman-Fried zirveye bilerek fonları karıştırmadığını söyledi. Aynı zamanda, FTX ve Alameda'nın amaçlanandan çok daha fazla bağlantısı olduğunu ve ticaret evinin çok büyük marj pozisyonuna dikkat etmediğini söyledi.

Bankman-Fried Alameda'yı yönetmediğini belirtti ve çıkar çatışması konusunda gergin olduğunu ekledi. Gözetim eksikliğini bir hata olarak nitelendirerek, FTX'te hiç kimsenin pozisyon riskinden sorumlu olmadığını söyledi. İflas halindeki firmayı devralan yeniden yapılandırma uzmanı John J. Ray, FTX'in yanlış yönetilen, büyük ölçüde kontrolden çıkmış, çatışmalarla dolu ve temel muhasebe uygulamalarından yoksun bir şirket olarak bir resmini çizdi ve bunu kurumsal yönetimlerin en kötü başarısızlığı olarak nitelendirdi.

Kamuya açık yorumları başına dert olabilir

Bankman-Fried, görevi kötüye kullandığı iddia edilen karmaşık davalar ve soruşturmalar ağıyla karşı karşıya. Bazı gözlemciler, kamuya açık yorumlarının davada kendisine karşı kullanılabileceğini düşünüyor. Ayrıca dikkatler, şirketin sıkı çalışma ve oyun oynamaya yönelik bariz kültürüne de çevrildi. Bankman-Fried, çılgın partilerin olmadığını ve yasadışı uyuşturucu kullanımı görmediğini söyledi. Odaklanma ve konsantrasyona yardımcı olması için zamanla kendisine ilaç verildiğini de sözlerine ekledi.

Dijital varlık sektörü, iflasa sürüklenmeden önce bir zamanlar 32 milyar dolarlık bir değerle övünen FTX'in yayılımını genişletmeye hazırlanıyor. En büyük 50 teminatsız alacaklısına toplam 3,1 milyar dolar borcu var ve dünya çapında bir milyondan fazla alacaklı olabilir.

Bir kripto kredi kuruluşu olan BlockFi da pazartesi günü iflas başvurusunda bulundu. Güç durumdaki Genesis de aynı kaderi önlemek için çabalıyor. BlackRock Inc. İcra Kurulu Başkanı Larry Fink, DealBook zirvesinde çoğu kripto şirketinin muhtemelen FTX'in çöküşünün ardından kapanacağını söyledi. Dünyanın en büyük varlık yöneticisi, Bankman-Fried'in FTX ile ilgili 100'den fazla kuruluştan oluşan karmaşık ağının kaotik çözülmesinden rahatsız olan şirketler arasındaydı.

Bankman-Fried, FTX'in sıkıntılarına neyin yol açtığı hakkında sosyal medyada ve diğer haber kaynaklarıyla yaptığı röportajlarda dolambaçlı açıklamalar yaptı. İşinin enkazını denetleyen danışmanlar, var olmayan gözetimi eleştirdiler.

“Kriptodaki Lehman anı”

Bu sancılar yetmezmiş gibi, iflasa sürüklenirken FTX'ten 662 milyon dolarlık paranın çıkışı bir başka muamma olmaya devam ediyor. Bankman-Fried, zirve röportajında ​​FTX'e uygunsuz erişim olduğunu söyledi. New York'taki zirvede bir başka konuşmacı olan Hazine Bakanı Janet Yellen, 2008'de yatırım bankacılığı devi Lehman Brothers'ın çöküşüne atıfta bulunarak FTX fiyaskosunu kriptodaki Lehman anı olarak nitelendirdi.

Bankada 100 bin doları kaldı

Kripto para piyasaları, FTX çevresindeki kargaşa yoğunlaştıkça Kasım ayında düşüş yaşadıktan sonra biraz istikrar kazandı. Buna rağmen, ilk 100 token göstergesi bu yıl yüzde 60'tan fazla düştü. 

Bankman-Fried'in serveti bir noktada 26 milyar dolara ulaştı ve sadece haftalar önce, sektörü kurtarmak için servetini etrafa saçmaya istekli, dijital varlıkların John Pierpont Morgan'ı olarak tanımlandı. Röportaj sırasında bankada 100 bin dolara düştüğünü söyledi. Bankman-Fried, FTX konusunda açık sözlü olup olmadığı sorusuna, "Bildiğim şeyler konusunda dürüsttüm" dedi.