15 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.01.2023 14:28 | Son Güncelleme: 06.01.2023 16:25

Samsung son on yılın en büyük zararıyla karşı karşıya

Teknoloji dünyasında en çok konuşulan konu haline gelen kriz Samsung'u da vurdu. Ekonomik yavaşlamanın getirdiği zorluklarla boğuşan şirket son on yılın en yüksek zararıyla karşı karşıya. Peki üzerindeki baskı giderek artan Güney Kore firması krizle nasıl başa çıkacak?
Samsung son on yılın en büyük zararıyla karşı karşıya

Samsung Electronics Co.'nun karı, küresel ekonomik yavaşlamanın elektronik talebine beklenenden daha fazla zarar verebileceğinin bir işareti olarak son on yılın en yüksek düşüşünü gösterdi. Güney Kore'nin en büyük şirketi, tüketicilerin yükselen faiz oranları ve enflasyon nedeniyle tatil harcamalarını azaltması nedeniyle akıllı telefonlar ve ekranlara yönelik zayıf taleple boğuşuyor. Samsung'un çipler için en büyük müşterilerinden biri olan Apple Inc. de Çin'in Zhengzhou kentindeki iPhone fabrikasında üretim gecikmeleri yaşadı.

Samsung'un faaliyet karı aralık ayında sona eren üç aylık dönemde yüzde 69 oranında düşerek 4,3 trilyon won (3,4 milyar dolar) oldu ve analistlerin 6,7 trilyon wonluk ortalama tahminini tutturamadı. Şirketten yapılan açıklamaya göre satışlar 70 trilyon won'a düştü. Samsung'un 31 Ocak'ta net gelir ve bölüm performansına ilişkin bilgileri içeren tam bir mali tablo sunması planlanıyor. 

Baskı giderek artıyor

Elde edilen rakamlar, dünyanın en büyük çip üreticilerinden olan Samsung'un üretim ve yatırım harcamalarını azaltması için üzerindeki baskıyı artırıyor. Samsung hisseleri piyasa açılışında kazançlar ve kayıplar arasında gidip geldikten sonra yaklaşık yüzde 1 değer kazandı. Rakip SK Hynix Inc. de yaklaşık yüzde 1 yükselirken Koreli çip tedarikçileri de sıçrama yaptı.

Çip üretimini durdurabilirler

CLSA analisti Sanjeev Rana, "Samsung, yatırım harcamalarını ya da arzı kısmak gibi bir planı olmadığı konusunda kararlıydı ancak talepteki hızlı bozulma ve kötüleşen karlılık, yönetimin düşünülemez olanı, yani çip üretim kesintilerini düşünmek zorunda kalabileceği anlamına geliyor" dedi.

İş gücünde yüzde 10’luk kesinti

Pandemi dönemindeki talep artışını karşılamak için üretimi rekor seviyelere çıkaran çip üreticileri, o zamandan bu yana yeni üretim harcamalarını kısmak ve maliyetleri düşürmek zorunda kaldı. Micron Technology Inc. de dahil olmak üzere yarı iletken üreticileri, bu yılın ikinci yarısına kadar bir toparlanma beklemediklerini ve yeni ekipman için bütçelerini düşürdüklerini söyledi.

Micron ayrıca bu yıl karlılığa dönmenin zor olacağı uyarısında bulunarak işgücünde yüzde 10'luk bir azalmanın yanı sıra sermaye giderlerinde daha fazla kesinti yapılacağını duyurdu. Hynix, 2023 yılı için yatırım harcamalarını yarıya indireceğini söyledi. Samsung daha önce üretimi kısmak için acil bir planı olmadığını söylemişti. Ancak o zamandan bu yana çip fiyatlarındaki düşüşler, müşterilere yönelik rekabetin yoğunlaşmasıyla hızlandı. 

“Beklenenden daha fazla bir düşüş gördük”

Samsung yaptığı açıklamada, "4. Çeyrek talebindeki düşüş, müşterilerin mali durumlarını daha da sıkılaştırmasıyla beklenenden daha büyük oldu. Şirket, çip fiyatlarında beklenenden daha büyük düşüşler gördü ve uzun süren makro sorunlardan kaynaklanan zayıf talep nedeniyle akıllı telefon satışlarının azaldığını gördük" dedi.

2009’dan bu yana en büyük yıllık düşüş

Yarı iletken pazarındaki kriz, ABD'nin Çin'e çip ile ilgili bazı ihracatlara uyguladığı yaptırımlarla daha da şiddetlendi ve Samsung'un bazı önemli müşterilerinden gelen talebe zarar verdi. Küresel teknoloji talebinin belirleyicisi olan Güney Kore'deki çip satışları aralık ayında bir önceki yıla göre yüzde 29 düşerek üst üste beşinci aylık düşüşünü yaşadı ve kasım ayında 2009'dan bu yana en büyük yıllık düşüşünü gerçekleştirdi.